A 140. Kentucky Derby sztárjai

2014-05-02
Kisorsolták a szombati, 140. Kentucky Derby rajtpozícióit, milliók várják izgatottan a világ egyik legnézettebb lóversenyét. Nézzük kik a legnagyobb esélyesek, és kik azok, akik meglepetést okozhatnak!

 

A társadalmi eseménynek sem utolsó fesztiválra több, mint 150 ezer embert várnak, a tévékészülékek előtt azonban várhatóan idén is több millióan fogják nyomon követni az eseményt. Az 1875 óta megrendezett Kentucky Derby az USA leghíresebb futama. A hároméves telivérek számára kiírt, 2 millió dollár összdíjazású, 2000 méteres Group 1-es minősítésű futamot mindig május első szombatján rendezik meg Louisville-ben, Kentucky-ban, a két hétig tartó Kentucky Derby Fesztivál záróeseményeként. 

 

A "Road to Kentucky Derby" felkészítő versenysorozaton legjobban teljesítő, így legtöbb pontot szerző, hároméves telivérek juthattak be aközé a 20 ló közé, akik szombaton ország-világ szeme láttára rajtgépbe állhatnak ezen a nem mindennapi futamon.

 

Todd Pletcher tréner idén négy nagyszerű lovat küld harcba annak érdekében, hogy megszerezze második Derby győzelmét, amire a statisztikák alapján nem sok esélye van, hiszen az elmúlt 14 alkalomból 12-szer olyan tréner nyert, aki élete első Derby győzelmét szerezte meg éppen. Az idei indulók között az ő tanítványa az Arkansas Derby bajnok, Danza; a Risen Star győztes Intense Holiday; a Spiral Stakes befutója, We Miss Artie; és Vinceremos, aki a 14. helyen ért célba a Blue Grasson. 

Mike Maker három lóval érkezik, elhozza Vicar’s in Trouble-t, General a Rod-ot és Harry’s Holiday-t. A háromszoros Derby győztes Bob Baffert pedig két lovat indít idén, a Rebel Stakes győztesét, Hoppertunity-t és a Sunland Derby bajnokát, Chitu-t.

 

A nagy esélyesek:

 

California Chrome (7/4)

A Santa Anita Derby bajnoka legutóbbi négy futamát megnyerte (ebből hármat idén), és ezalatt a négy verseny alatt összesen több, mint 23 hosszat vert rá ellenfeleire – mindezt azóta érte el, hogy új zsokét kapott a 2002-es Derby győztes Victor Espinoza személyében. Az adatok alapján ő a mezőny leggyorsabb lova, a Santa Anita Derby célegyenesében is irdatlan gyorsan száguldott végig. Ott Hopportunity-t és Candy Boy-t verte, akikkel itt is találkozni fog. Ráadásul az igen szerencsésnek mondható, 5-ös boxból rajtolhat, innen eddig összesen 12 ló nyert 1900 óta, ennél több bajnok egyetlen másik pozícióból sem került kI!

A Santa Anitán mutatott jó teljesítmény azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy California Chrome a Churchill Downson is sikeres lesz. Apja, Lucky Pulpit alapvetően sprinter volt, a Derby célegyenese viszont a leghosszabb a lóversenyek világában… 

A lóversenyrajongók és a média mindenesetre bizonyára imádná azt a tündérmesét, ha California Chrome 77 éves trénere, Art Sherman – aki 1955-ben munkalovasként érkezett először a Chruchill Downs pályára az akkori győztes Swaps-szal - most trénerként nyerné meg első Derbyjét. Ha sikerülne neki, ő lenne a legidősebb tréner, aki valaha nyerni tud ezen a futamon (a jelenlegi rekorder Charlie Whittingham, aki 76 évesen nyert Sunday Silence-szel 1989-ben). 

 

Danza (8/1)

Todd Pletcher tanítványa, az 1996-os bajnok, Grindstone nyomdokain halad: kétszer futott kétévesen, aztán lábproblémák miatt kényszerpihenőre fogták, most pedig az Arkansas Derby bajnokaként érkezik Louisville-be. Óriási, négy hosszas Arkansas Derby-beli győzelme azt mutatja, hogy szereti a hosszabb távokat. Lehet, hogy pont ez a nagy győzelem szól ellene: kétséges, hogy az Arkansas Derby-n mutatott kirobbanó formáját még három hét múlva is tartani tudja...

 

Wicked Strong (8/1)

A Wood Memorial Stakes-ben aratott meggyőző diadala bizonyította, hogy ez a csikó szereti a hosszabb távokat. A lóversenyzés isteneinek pedig biztos tetszene az ötlet, ha a bostoni bombamerénylet tiszteletére elnevezett ló lenne a befutó. Azonban nála is az lehet a probléma, mint Danzánál, nevezetesen, hogy a floridai két gyenge szereplése után olyan fejlődést mutatott a Wood-ban, ami itt visszaüthet. Statisztikailag ellene szól, hogy az utóbbi évtizedben egyetlen Wood győztes sem került dobogós pozícióba itt, a Derby-n, ráadásul a rajtpozíciója sem a legjobb...

 

Akikre oda kell figyelni:

 

Vicar's in Trouble (10/1)

Michael J Maker trenírozottjának egyetlen rossz futama sem volt még. Első versenyén, a Group 3-as Lecomte Stakes-en egyből hat hosszal nyerni tudott, majd a Group 2-es Risen Star Stakes-ben második lett Intense Holiday mögött. Utolsó futamán, a Louisiana Derby-n azonban revansot vett rajta, mikor három hosszal előtte, elsőként ért célba. Statisztikailag mellette szól, hogy a sorsoláson az 1-es rajtpozíciót kapta, ahonnan a legtöbb ló nyert eddig, szám szerint 12!

A lóversenyek istenségeinek ráadásul bizonyára tetszene, ha egy női, ráadásul Rózsa nevű zsoké, Rosie Napravnik nyerné a rózsákat a szombati futamon, aki az Oakson már tudott bizonyítani, Derby győzelme azonban még nincs...

 

Hoppertunity (14/1)

A Rebel Stakes bajnokának, és a Santa Anita Derby második helyezettjének valószínűleg feküdni fog a Kentucky Derby hosszabb célegyenese. A háromszoros Derby győztes Bob Baffert tudja, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki megcsípje a Kentucky Derbyt. Hogy mi szól ellene? Az, hogy Apollo 1882-es győzelme óta nem volt olyan győztes, aki ne versenyzett volna kétévesen. És hogy mit mond erre trénere? „Két futamra is beneveztem őt kétévesen, de aztán visszavontam, mert egy másik lovam futott akkor. Készen állt a versenyzésre, ez számíthat valamit.”

Hoppertunityt péntek reggelre sérülés miatt visszaléptették...

 

Dance with Fate (16/1)

Blue Grass Stakes-beli győzelmekor iszonyúan gyors volt a célegyenesben, valószínűleg hosszabb távok feküdnének jól neki. Corey Nakatani túl jó zsoké ahhoz, hogy ne vegyük számításba, azonban valószínű volt oka annak, hogy trénere egy időben arról beszélt, hogy elképzelhető, hogy nem indulnak a Derbyn. Viszonylag rutinos versenyző, hiszen már hat futamon indult, melyből kettőt nyert meg: első és utolsó futamát.

 

Wildcat Red (16/1)

Valószínűleg a Hutcheson Stakes  és a Fountain of Youth a bajnoka a mezőny legkeményebb lova. Ugyan kétszer kikapott, de a legnagyobb távolság, amit rávertek az a nyakhossz volt, a Florida Derby-n. Ami ellene szól, az az, hogy sprinternek tenyésztették, tehát ez a táv lehet, hogy hosszú lesz neki.

 

Intense Holiday(20/1)

Egy Derby bajnok prototípusa: futott kétévesen, javuló formát mutat, háromévesen három felkészítő futamon vett részt, melyből egyet megnyert (Risen Star Stakes). Utolsó futamán, a Louisiana Derby-n második lett Vicar's in Trouble mögött. Statisztikailag ellene szól, hogy még egyetlen louisville-i tulajdonos sem nyert Derby-t George Long 1906-os sikere óta. 

 

Samraat (20/1)

Egyetlen rossz futama sem volt még: négy eddigi versenyéből hármat megnyert (Damon Runyon Stakes, Withers Stakes, Gotham Stakes), és csak a legutóbbin, a Woodon kapott ki Wicked Strongtól. Bebizonyította már, hogy nem kell az élen haladnia ahhoz, hogy nyerjen; Wood-beli veresége azonban azt mutathatja, hogy nem nagyon tetszik neki a hosszabb táv. Ráadásul csak egyetlen Gotham győztes tudott eddig nyerni a Kentucky Derby-n, és Samraat nem Secretariat…

 

Akik meglepetést okozhatnak:

 

Tapiture (20/1)

Szereti a Churchill Downs pályát, és tulajdonképpen nem volt még egyetlen rossz futama sem, annak ellenére, hogy hat versenyéből csak kettőt tudott megnyerni (Kentucky Jockey Club Stakes, Southwest Stakes). Ráadásul pont május 3-án van a születésnapja, így ez egy kitűnő születésnapi parti lesz számára :)

 

Ride on Curlin (25/1)

Bár még soha nem nyert, nem volt egyetlen rossz versenye sem. Kétévesen harmadik helyen végzett a Champagne-ban. Idén harmadik lett a Southwest Stakes-ben és a Rebel Stakes-ben, legutóbbi futamán, az Arkansas Derbyn pedig másodikként futott be Danza mögött, tehát folyamatos fejlődést mutat. Apja, Curlin harmadik helyen végzett a Kentucky Derby-ben, megnyerte a Preakness-t, és csupán orrhosszal kapott ki a Belmontban. Ráadásul nem más, mint Mr. Churchill Downs maga, a háromszoros Derby győztes Calvin Borel ül majd a nyergében… veszélyes párosítás, ugyanakkor eléggé szerencsétlenül alakult számára a sorsolás, hiszen a 19-es bokszból eddig csupán 1 ló tudott nyerni 1900 óta.

 

General a Rod (33/1)

Ugyanúgy, mint Ride on Curlin, tőle se láthattunk még egyetlen rossz futást sem. Kétévesen nem futott, élete első futamát, a Gulfstream Park Derby-t azonban megnyerte. A Fountain Of Youth Stakes-ben második lett Wildcat Red mögött, utolsó versenyén, a Florida Derby-n pedig harmadikként érkezett Constitution és Wildcat Red után. Érdemes lehet rá figyelni…

 

Trendek az utóbbi évek győztesei alapján:

 

Nem kell kétévesen Group 1 győzelem

1980 óta csak öt Kentucky Derby győztes nyert kétévesen Group 1 minősítésű futamot - az utolsó Street Sense volt 2007-ben. Ennek részben az is oka, hogy egyre kevesebb kétéves áll rajthoz komoly futamon. Az azonban továbbra is áll, hogy csupán egy olyan ló tudott itt győzni, aki egyáltalán nem versenyzett kétévesen: Apollo, 1882-ben.

 

A derby győzelemmel nem rendelkező trénereknek nincs félnivalójuk

Az 1990-es évek végén volt egy hat éves időszak, amiben, az a tréner, akit nem Lukas-nak, Baffert-nek vagy Zito-nak hívtak, egyszerűen nem nyerhetett május első szombatján. Neil Drysdale-lel 2000-ben azonban új korszak kezdődött, azóta megszokottak lettek az új arcok. Az elmúlt 14 alkalomból 12-szer nyert olyan tréner, aki élete első Derby győzelmét szerezte meg éppen.

 

Kell az előző jó forma

Bár egy lónak nincs szüksége arra a pszichés pluszra, hogy az utolsó felkészülő futamán győzzön ahhoz, hogy győzzön a Derbyn, egy komoly forma-visszaesésből visszajönni pár hét alatt meglehetősen lehetetlennek tűnik.

Unbridled 1990-es győzelme óta 19 Derby győztes első vagy második helyen ért célba az utolsó felkészítő futamán; 20. harmadik volt, és egy olyan sem volt, aki negyediknél rosszabb helyen szerepelt volna.

 

Nem árt a 10-es pályától felfelé rajtolni

 

A teljes mezőny:

 

  

A futam időpontja:

A futam szombaton, magyar idő szerint éjfél után 24 perccel rajtol, interneten az NBC oldalán közvetítik.