Szombaton itt a Preakness Stakes – tovább mentel vajon a Kentucky Derby bajnoka?

2017-05-18
A Kentucky Derby hősének, Always Dreaming-nek szombaton ismét bizonyítania kell, ha versenyben szeretne maradni a Hármas Koronáért. Lássuk, milyen esélyt látnak erre a fogadóirodák!

 

A háromévesek számára kiírt Grade 1 minősítésű Preakness Stakes-t minden évben május harmadik szombatján futják a Pimlico versenypályán, Baltimore-ban. Az idén 142. alkalommal megrendezésre kerülő, 1 3/16 mérföldes (1,9 km-es) Preakness Stakes az átlagosan 130 ezer nézőjével az USA második legnézettebb futama, még a Belmont Stakes-nél és a Breeders’ Cup-nál is több néző szokott kilátogatni a pályára - általában csak a Kentucky Derby-n van több érdeklődő, mint itt. A verseny összdíja 1,5 millió dollár, ebből a győztes 900 ezret vihet haza.

 

A Preakness az amerikai Hármas Korona második ékköve (az első a Kentucky Derby, a harmadik pedig a Belmont Stakes), a három futam közül ez a legrövidebb. Ahhoz, hogy egy ló elnyerje a Hármas Koronát, mindhárom futamon győznie kell. Minden évben lóversenyrajongók százezrei remélik, hogy ismét láthatják, ahogyan egy telivér megszerzi a Hármas Koronát, az elmúlt 39 évben azonban erre csak egyszer volt példa, és eddig összesen csupán 12 ló került be ebbe az elit körbe, legutóbb - Affirmed 1978-as sikere után 37 évvel - American Pharoah 2015-ben.

 

1997 és 2004 között meglehetősen gyakori volt, hogy a Kentucky Derby győztese nyeri a Preakness-t is. Silver Charm-nak (1997), Real Quiet-nek (1998), Charismatic-nak (1999), War Emblem-nek (2002), Funny Cide-nak (2003) és Smarty Jones-nak (2004) is sikerült ez a bravúr. Azonban 2004 óta csak Big Brown (2008-ban) , I’ll Have Another (2012), California Chrome (2014), valamint a későbbi Hármas Korona bajnok American Pharoah (2015) tudta mindkét versenyt megnyerni. A Derby – Preakness duplázás nem könnyű feladat. Kimagasló versenyló és hihetetlen mennyiségű szerencse kell ahhoz, hogy háromévesen három hét alatt két ilyen nagy presztízsű futamot is megnyerjen egy ló, ráadásul két különböző államban.

 

 

Az idei futam favoritja a Kentucky Derby bajnoka, Always Dreaming (aki a bet365-nél 1.66-os nyereményszorzóval fogadható) a 4-es rajtpozíciót kapta a 10-es mezőnyben. Eddig ebből a rajtbokszból 13 telivérnek sikerült nyernie, legutóbb Curlin-nek 2007-ben. Always Dreaming nem véletlenül a futam favoritja, négy versenyét zsinórban megnyerte, köztük a Florida Derby-t, és a Kentucky Derby-t is. Kentucky-ban nagyon meggyőzően teljesített, majdnem három hosszal nyert, de azt azért hozzá kell tenni, hogy Baltimore-ban szombaton nagyon mások lesznek a körülmények, mint a Chruchill Downs-i pályán. A mezőny kisebb lesz, az idő melegebb, a pálya szárazabb – ráadásul hősünknek csak két hete volt a pihenésre, míg eddig általában legalább egy hónapja volt a regenerálódásra a versenyei között. Always Dreaming hátán szombaton ismét John Velazquez fog ülni, aki kétszeres Kentucky Deby és kétszeres Belmont Stakes bajnok, azonban a Preakness-en még sosem tudott nyerni. Most szombaton talán esélye lesz erre…

Ezt a fogadóirodák szerint legnagyobb eséllyel Classic Empire (4.50) fogja tudni megakadályozni, aki közvetlenül a mellette lévő pályát, az ötöst kapta. Classic Empire – az Arkansas Derby győztese - sokak szerint a Kentucky Derby nagy esélyese is volt, azonban az ottani hatalmas, 20-as mezőny nem nagyon feküdt neki, végül csak a negyedik helyen tudott célba érni. 

Baltimore-ban a harmadik legesélyesebb a bukmékerek szerint a Kentucky Derby második helyezettje, Lookin At Lee (13.00), a 9. bokszból indul majd. 

 

A futam magyar idő szerint szombaton (vagyis már inkább vasárnap) 00:45 perckor rajtol, interneten az NBCSports.com közvetíti. 

 

Az esemény fogadható:

Bet365

10Bet 

NetBet 

 

A rajtlista: