Szombaton itt a Grand National - A földkerekség legbrutálisabb lóversenyfutama!

2017-04-06
170. alkalommal rendezik meg a Grand National-t mely, az Egyesült Királyság legnagyobb sporteseménye - nagyobb a FA Kupa döntőjénél, az Open Golf bajnokságnál és a Wimbledoni teniszbajnokságnál is, sőt nagyobb, mint mindezek együttvéve! Igazi brit népünnepély!

 

Ez, a lovat és zsokét egyaránt próbára tevő futam a világ egyik legrégebbi viadala, 1839 óta minden évben megrendezik - az idei lesz a 170. Grand National. A csütörtöktől szombatig tartó fesztivál – melynek során 22 futamot rendeznek - Angliában nemzeti ünnepnek számít, több mint 10 millióan kísérik figyelemmel az eseményeket a tévéképernyőkön keresztül, élőben pedig több mint 150 ezer szurkoló látogat ki az Aintree-i pályára a három nap során. Anglián kívül is népszerű a futam, 140 országban közvetítik a versenyt, és összesen közel 600 millió néző ül ilyenkor a készülékek elé. 

 

Miért ez a legbrutálisabb lóverseny?

 

Nem elég, hogy a verseny távja igen hosszú, több mint 4 mérföld (nagyjából 7 kilométer), de közben összesen 30 különféle akadályon (sövényeken, vizes árkokon) is át kell küzdeniük magukat a lovaknak. Még látványosabbá és veszélyesebbé teszi az egészet, hogy egyszerre 40 fős mezőny vág neki a pályának ezen az 1 millió font díjazású versenyen. 

A viadal nehézsége tehát nem csak a pálya hosszában, hanem az akadályok kiépítésében is rejlik: a változó magasságú (120 és 160 centiméter közötti) földből készült akadályok tetejére bokrokat telepítenek, ezért a ló nem látja hogy, milyen magasságot is kell átugrania, illetve mi vár rá az akadály mögött.

A Grand National hendikep verseny (tehát a gyorsabb lovak hendikep értéket kapnak, és a verseny során ennek megfelelő plusz súlyt kell cipelniük annak érdekében, hogy a lassabb és gyorsabb lovak egyenlő eséllyel indulhassanak a megmérettetésen).

 

 

Legendák övezik

 

1956-ban például a királynő lova vezetett, azonban annyira elfáradt, hogy ötven méterrel a cél előtt már egy pályára vetülő árnyékot is át akart ugrani, szétcsúszott a lába, és végül kikapott. 

Arra is volt példa, hogy az esőzések miatti mély talajon a negyven lóból mindössze négy ért célba, a többiek felbuktak az akadályokon. Előfordult, hogy egyetlen ló kivételével az egész mezőny megtorpant az egyik akadály előtt, így a 100-as nyereményszorzóval induló, esélytelen ló simán nyerte a viadalt.

Érdekesség, hogy eddig összesen csak 13 kanca tudott csak győzni a versenyen, és az összes győztes közül csak 3 volt szürke színű. Női zsokék csak 1977 óta állhatnak rajthoz, eddig 18 versenyen vett részt hölgy versenyző. Közülük Geraldine Rees volt az első, aki teljesíteni tudta a távot (1982-ben), Katie Walsh pedig az első, akinek sikerült dobogós helyre kerülnie - 2011-ben a harmadik helyen végzett.

 

Óriási bevételeket generál 

 

Bár sokan szeretnék – elsősorban az állatvédők - , a versenyt - gazdasági jelentősége miatt - nem valószínű, hogy belátható időn belül betiltják. A gazdasági jelentőség nem csak abban rejlik, hogy a futam több százmillió fontos fogadási forgalmat generál, hanem abban is, hogy Anglia-szerte a Grand National a lótenyésztés egyik legfőbb mozgatórugója, megközelítőleg 100 ezer embernek ad munkát. 

Nem mellesleg, az előzetes várakozások szerint a háromnapos liverpooli fesztivál 1 millió font bevételt fog generálni. A három napra összesen 150 ezer jegyet adtak el, tehát minden nap közel teltházas lesz az Aintree lóversenypálya. Ez persze azt is jelenti, hogy rengeteg étel és ital fog fogyni, úgy számítják, hogy körülbelül 200 ezer pint sört, 5.500 üveg pezsgőt és másfél millió darab jégkockát fognak értékesíteni a kéttonnányi krumpli mellé.

Az egyébként is őrült fogadó hírében álló britek ilyenkor persze méginkább bevadulnak, a fogadások összegét 300 millió fontra (110 milliárd forintra) várják - átlagosan minden második felnőtt tesz fel kisebb-nagyobb összegeket a futamra. 

“Mivel mostanában több outsiderrel is nagyot lehetett kaszálni – elég csak Trumpra, a Leicesterre vagy a Brexitre gondolni – minden eddiginél több ember fog olyan cetlit szorongatni a markában, mellyel egy esélytelenre fogadott." - nyilatkozta az egyik fogadóiroda sajtósa.

 

 

A Grand National számokban

 

A legfiatalabb zsoké, aki nyerni tudott, a 17 éves Bruce Hobbs volt, aki 1938-ban Battleshippel tudta elhódítani a bajnoki címet.

A legidősebb győztes zsoké a 48 éves Dick Saunders volt, aki 1982-ben Grittar-ral ért elsőként a célba.

A legrövidebb idő alatt Mr Frisk-nek sikerült teljesítenie a futamot. 1990-ben 8 perc 47,8 másodperc alatt vágtázott végig a nyaktörő pályán.

A leglassabban eddig Lottery vergődött végig az akadályokon, 1839-ben 14 perc 53 másodperc kellett neki a feladat abszolválásához.

Eddig összesen 80 ló és 1 zsoké vesztette életét a futamokon.

Úgy tűnik, a lovak 9 éves korukban érnek be erre a versenyre, ilyen idősen nyert ugyanis a legtöbb ló, összesen 44.

A legidősebb győztes paripa a 15 éves Peter Simple volt, 1853-ban; a legfiatalabb(ak) pedig ötévesek: Alcibiade (1865), Regal (1876), Austerlitz (1877), Empress (1880) és Lutteur III (1909). 2012 óta csak hétéves, vagy annál idősebb lovak vehetnek részt a versenyen.

Öt alkalommal – legutóbb 2009-ben – igen nagyot kaszálhatott pár fogadó, ugyanis 100/1-es oddszal induló ló nyerte a futamot: Mon Mome (2009), Foinavon (1967), Caughoo (1947), Gregalach (1929) és Tipperary Tim (1928)

 

A 2017-es Grand National (2017.04.08., szombat 18:15)

A futam jelenlegi favoritja VIEUX LION ROUGE, ő pillanatnyilag 11.00-s nyereményszorzóval fogadható. Tavaly hetedik lett ezen a futamon, de az idei szenzonban kiemelt figyelmet kap, miután megnyerte a Becher Chase-t és a Haydock Grand National Trial-t.

A szakértők szerint rajta kívül az alábbi lovakra érdemes még figyelni: 

DROP OUT JOE

A futam dark horse-a, aki azonban egyes szakértők szerint, könnyen lehet, hogy rácáfol a nagy odds-ra, amit a fogadóirodáktól kapott. Az utóbbi években jó formát mutatott, nemrégiben nyerni tudott Wincaton-ban és Chepstow-ban, valamint tavaly nyáron a John Smith’s Summer Cupban. 

DEFINITLY RED

Papíron ez a ló a legjobban hendikeppelt induló, miután 14 hosszal nyert a Grinmthorpe Chase-en Doncasterben The Last Samuri előtt, aki tavaly második lett itt, a Grand National-en. Ugyan ilyen maratoni távon még nem indult, de minden előjel azt mutatja, hogy nem okozhat neki gondot.

ONE FOR ARTHUR

1979 óta ő lenne az első skót győztes, amire végülis van esélye, hiszen jó ugrónak számít, és januárban a Warwickon meggyőző teljesítményt mutatva, hat hosszal nyerte futamát.

THE LAST SAMURI

A tavalyi évi második helyezett, idén futott már pár jó versenyen, de nehéz lesz neki most szombaton egy 12 fontos hendikeppel.

MORE OF THAT

Elsőosztályú akadályfutó, aki régóta Jonjo O’Neill tréner szemefénye, annak ellenére, hogy a Cheltenham Gold Cup-on csak hatodik lett.

SAPHIR DU RHEU

A Cheltenham Gold Cup-beli ötödik helye karrierje legjobbja, most szombaton nagyot futhat.

THUNDER AND ROSES

A tavalyi év győztes trénerének idei nevezettjének a 2015-ös Irish National óta nem sikerült nyernie, de volt pár jó versenye idén. 

 

A legjobb oddsokat kínáló irodák:

UnibetNetBetMarathonbetbet36510BetBetfair

  

Címkék: lóverseny, tipp,