Szombaton Kentucky Derby 2013

Kisorsolták a szombati, 139. Kentucky Derby rajtpozícióit, milliók várják izgatottan a világ egyik legnézettebb lóversenyét.

 

A társadalmi eseménynek sem utolsó fesztiválra több, mint 150 ezer embert várnak, a tévékészülékek előtt azonban több millióan fogják idén is nyomon követni az eseményt. Az 1875 óta megrendezett Kentucky Derby az USA leghíresebb futama. A hároméves telivérek számára kiírt, 2 millió dollár összdíjazású, 2000 méteres Group 1-es minősítésű futamot mindig május első szombatján rendezik meg Louisville-ben, Kentucky-ban, a két hétig tartó Kentucky Derby Festival záróeseményeként. 

Idén új rendszerű válogató előzte meg a nagy eseményt: a "Road to Kentucky Derby" felkészítő versenysorozaton legjobban teljesítő, így legtöbb pontot szerző, hároméves telivérek juthattak be aközé a 20 ló közé, akik szombaton ország-világ szeme láttára rajtgépbe állhatnak ezen a nem mindennapi futamon.

 

A rajthelyek szerdai kisorsolása után kisebb meglepetésre nem a sokak által várt Verrazano (4/1), hanem a Floriday Derby győztese, Orb (7/2) lett a fogadóirodák favoritja. Ehhez valószínűleg köze lehet annak, hogy előbbi a 16-os, utóbbi a 14-es pályát kapta. 1900 óta a 14-es pályáról ugyanis csak 2, a 16-osról viszont 4 ló tudott győzni. A 14-es pozíció hallatára fellélegezhettek Verrazano tulajdonosai és trénerei, hiszen így kívül lesz az olyan gyorsan kezdő lovaktól, mint Falling Sky, Oxbow és a Santa Anita győztes Goldencents. De nézzük sorban a nagy, és kevésbé nagy esélyeseket:

 

A nagy esélyesek:

 

Orb (7/2)

Az idei év favoritja – csakúgy, mint a másodfavorit Verrazano – a legmagasabb, 150 ponttal érkezik a Derbyre. Orb négy futamon indult eddig, mindet megnyerte, legutóbb a Florida Derbyt. Nem versenyzett kétévesen, ez statisztikailag rontja az esélyeit, ahogyan az is, hogy nem a megszokott zsokéjával indul, hiszen John R. Velasquez, most talán a legnagyobb riválisát, Verrazanot fogja lovagolni. Azért így is jó kezekben lesz, hiszen új lovasa, Joel Rosario az idén a második legtöbbet kereső zsoké. Orb a 16. pályáról indulhat, ami statisztikailag nem túl szerencsés, hiszen eddig viszonylag kevesen, csak négyen tudtak innen nyerni - legutóbb Animal Kingdom, két évvel ezelőtt. Orb Hírességek Csarnokába iktatott trénere, Shug McGaughey eddig hatszor próbálkozott a Kentucky Derbyvel, de még nem sikerült győznie egy lóval sem.

 

Verrazano (4/1)

A legsikeresebb amerikai tréner, Todd Pletcher veretlen tanítványa sokak meglepetésre „csak” másodfavoritként indul. Verrazano eddig négyszer futott életében, és mind a négy versenyét megnyerte, így a Group 1-es minősítésű Wood Memorial Stakest és a Group 2 minősítésű Tampa Bay Derbyt is. Trénere nemrégiben azt hangoztatta, hogy mind sebesség, mint erő tekintetében folyamatosan fejlődik tanítványa. Tekintve, hogy Verrazano eddigi két versenyén is megállíthatatlannak tűnt, ha ez még fejlődik, könnyen lehet, hogy megszerzi Pletcher számára a második Kentucky Derby győzelmet. Azt mindenesetre meg kell említeni, hogy ő lenne az első olyan Derby győztes 1882 óta, aki nem futott kétévesen – ez akkor sikerült utoljára, mégpedig Apollonak.

 

Goldencents (5/1)

A tavalyi győztes I'll Have Another trénerének, Doug O'Neill-nek a legújabb reménysége eddigi hat futamából négyet megnyert, egyszer pedig második volt. Legutóbb a Group 1 minősítésű Santa Anita Derbyn győzedelmeskedett, azóta 4 hetet pihent. A nagy kérdés az, hogy ez a táv mennyire fog feküdni neki. A tapasztalat mindenesetre mellette szól, két és háromévesen is versenyzett. A sorsoláson a nyolcas pályát kapta, ami trénere szerint tökéletes számára – a statisztikák szerint is az, hiszen 1900 óta 10 bajnok is erről a pályáról indult. 

 

Akikre oda kell figyelni:

 

Revolutionary (10/1)

Todd Pletcher második nevezettje három futamból hármat nyert, legutóbb a Gr2 minősítésű Louisiana Derbyt, márciusban. A lehető legjobb formájában érkezik a Derbyre, stílusa és pedigréje alapján pedig nem lehet problémája az egy és negyed mérföldes távval. Hátán a háromszoros Kentucky Derby győztes zsoké, Calvin Borel fog ülni. A hármas pályáról indulhat, ami kimondottan jónak számít a statisztikák szerint, hiszen 1900 óta 8 ló is tudott innen nyerni.

 

Normandy Invasion (12/1)

A Wood Memorialon ugyan csak második lett Verrazano mögött, de ellopta az egész showt: a futam Verrazano és Vyjack csatájaként lett beharangozva, Normandy Invasion viszont úgy döntött, hogy tönkreteszi a partit - a finisben lehajrázta Vyjacket, és keményen ráindult Verrazanora is. 44 pontjával a 14. helyen áll a Road to the Kentucky Derby sorozatban, és egy olyan tapasztalt zsokéval, mint a Preakness győztes Javier Castellano, tartogathat meglepetéseket. Idén 3, tavaly 2 futamon indult, tehát a minimális számú futammal kvalifikálta magát. 

 

Vyjack (15/1)

Öt futamából négyet megnyert, legutóbb a Wood Memorial-on rondított bele mérlegébe Verrazano és Normandy Invasion - ott harmadik lett mögöttük. Kérdés, hogy bírja-e majd a távot szombaton, vagy hasonlóan jár, mint legutóbb - mindenesetre érdemes odafigyelni rá!

 

Itsmyluckyday (15/1)

Januárban megnyerte a Gulfstream Park Derbyt és a Group 3 minősítésű Holly Bull Stakest, majd márciusban Orb mögött második lett a Florida Derby-n. Tapasztalatban nincs hiánya, hiszen 10 futamon indult eddig, ebből hetet kétévesen futott.

 

Overanalyze (15/1)

Az Arkansas Derby győztese, eddigi hét futamán négyszer tudott győzni, és eddig meglehetősen sokoldalú stílusban versenyzett. Ez jól jöhet számára a Kentucky Derby-n, ahol sokszor kell kemény kihívásokkal szembenézniük a versenyzőknek. Negatívum vele kapcsolatban, hogy formájára igencsak jellemző a hullámzás: veretlenségét tavaly augusztusban veszítette el Saratogan, aztán a következő hónapban jól elpáholták a Group 2 Futurity-n. Szeptemberben ismét nyert a Belmonton, utána pedig októberben nyolcadikként végzet a Group 3. minősítésű Iroquios-on. Ha szerencséje van, most épp a hullám tetejét kapja el…

 

Java’s War (15/1)

Annak a Charles Fipke-nek a lova, aki Kanada egyik legnagyobb gyémánbányájának a tulajdonosa. Idén április közepén megnyerte a Group 1 minősítésű Blue Grass Stakes-t. Előtte Verrazano mögött második lett a G2 minősítésű Tampa Bay Derbyn - emiatt sem kell szégyenkeznie, még ha nem is sikerült megszorongatnia a célegyenesben.

 

Mylute (15/1)

A szürke mén, aki kemény küzdelem után második lett a Louisiana Derbyn, trénere reményei szerint szombaton végre meg tudja mutatni gyilkos ösztöneit. Mylute kétévesen hétszer állt rajthoz,  tapasztalata tehát van bőven. Kilenc futamából kettőn tudott nyerni, szombaton az egyik ilyen győztes futam zsokéja, Rosie Napravnik ül majd a nyergében.

 

Aki meglepetést okozhat:

 

Oxbow (30/1)

11 és fél hosszal nyerte a Lecomte Stakes-t januárban, majd márciusban szoros versenyben kapott ki Will Take Charge-tól a Rebel Stakes-en. Többek szerint, ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy szombaton a legendás, háromszoros Kentcky Derby győztes zsoké, Gary Stevens ül majd a nyergében - könnyen lehet, hogy meglepetést okoz!

 

Trendek az utóbbi évek győztesei alapján:

 

Nem kell kétévesen Group 1 győzelem

1980 óta csak öt Kentucky Derby győztes nyert kétévesen Group 1 minősítésű futamot - az utolsó Street Sense volt 2007-ben. Ennek részben az is oka, hogy egyre kevesebb kétéves áll rajthoz komoly futamon. A regnáló juvenile bajnoknak, Shanghai Bobby-nak is csak öt ellenfele volt tavaly a Champagne Stakes-en, és csupán nyolc a Breeder's Cup Juvenile-en.

Az azonban továbbra is áll, hogy csupán egy olyan ló tudott itt győzni, aki egyáltalán nem versenyzett kétévesen: Apollo, 1882-ben.

 

A derby győzelemmel nem rendelkező trénereknek nincs félnivalójuk

Az 1990-es évek végén volt egy hat éves időszak, amiben, az a tréner, akit nem Lukas-nak, Baffert-nek vagy Zito-nak hívtak, egyszerűen nem nyerhetett május első szombatján. Neil Drysdale-lel 2000-ben azonban új korszak kezdődött, azóta megszokottak lettek az új arcok. Az elmúlt 13 alkalomból 11-szer nyert olyan tréner, aki élete első Derby győzelmét szerezte meg éppen.

 

Kell az előző jó forma

Bár egy lónak nincs szüksége arra a pszichés pluszra, hogy az utolsó felkészülő futamán győzzön ahhoz, hogy győzzön a Derbyn, egy komoly forma-visszaesésből visszajönni pár hét alatt meglehetősen lehetetlennek tűnik.

Unbridled 1990-es győzelme óta 18 Derby győztes első vagy második helyen ért célba az utolsó felkészítő futamán; 19. harmadik volt, és egy olyan sem volt, aki negyediknél rosszabb helyen szerepelt volna.

 

Nem árt a 10-es pályától felfelé rajtolni

Rajtpozíciók és nyertesek száma 1900 óta 

 

A teljes mezőny:

 

A futam időpontja:

 

A futam szombaton, magyar idő szerint éjfél után 24 perccel rajtol, itt és itt élőben közvetítik.

 

 

Címkék: lóverseny, tipp,