Szombaton Champions Day: a 1,5 milliárdos versenynap

2014-10-17
Szombaton ismét benépesül a világhíres Ascot lóversenypálya, hiszen most rendezik a British Champions Day-t, azaz a Bajnokok Napját, a szezon utolsó nagy angol lóversenyét.

 

Idén is hat futamban állhatnak rajtgépbe a telivérek, melyből három Group 1, kettő pedig Group 2 minősítésű. A hat futamban összesen 4 millió fontnyi, azaz 1,5 milliárd forintnyi pénznyereményt osztanak szét, ami a legmagasabb díjazású lóversennyé teszi a Championok Napját Nagy Britanniában. (Még a világhírű Royal Ascot öt napján sem osztanak ki összesen ennyi pénzt!)   

 

 

A szombati versenynapot a Group 2 minősítésű Long Distance Cup nyitja, melyben 2 mérföldet kell teljesíteniük a telivéreknek. Jelen állás szerint 13 indulóra számíthatunk; a fogadóirodák szerint a győzelemre leginkább az idei Ascot Gold Cup bajnoka, Leading Light; és a tavalyi Gold Cup győztes, a brit királynő nemrégiben dobbingbotrányba keveredett kedvenc lova, Estimate az esélyes. Kettejük közül az előbbinek, Aidan O’Brien négyévesének fekszik jobban a várhatóan mély talaj, de érdemes figyelni Pallasatorra és Flying Officerre is, ők okozhatnak meglepetést. Pallasatornak valószínűleg különösen tetszeni fog a felázott talaj, és már nyert ezen a pályán, azonban John Gosden keveset versenyzett Flying Officer-je, igencsak megszorította őt a múlt hónapban Newmarketben. És hát nem lehet megfeledkezni Whiplash Willie-ről sem, aki az elmúlt hetekben párszor megcsillogtatta már tudását.

 

A 6 furlongon rendezett, szintén Group 2 minősítésű Champions Sprintben 18 villámlábú telivér áll majd rajtgépbe, közülük G Force számít favoritnak, aki múlt hónapban Haydockban szerezte meg élete első Group 1 győzelmét. Kérdés, hogy mennyire fogja szeretni a várhatóan mély pályát. Az biztos, hogy a talaj feküdni fog a futam veteránjainak, a 7 éves Maareknek és az 5 éves Jack Dexternek, bár az is igaz, hogy öt évesnél idősebb lovak nagyon ritkán nyernek ebben a futamban. 

 

A nap első Group 1-es futamának, a kancák számára rendezett 1m4f hosszú Fillies and Mares Stakes-nek a favoritja két, igen gyors fejlődést mutató leányzó. Az egyikük a Doncasteri St Leger bajnoka, Silk Sari, másikuk pedig Hadaatha, aki igen szép teljesítményt mutatott a Longchamp Arc-on. De nem szabad figyelmen kívül hagyni Aidan O’Brien Chicquitáját sem, aki tavaly nem sokkal maradt le Treve mögött; és a Godolphin istálló Tasaday elnevezésű telivérjét sem, akinek feküdni fog a puha talaj. Jó eséllyel indul Albasharah is, aki utolsó futamán igen meggyőző teljesítményt mutatott, valamint a tavalyi év bajnoka, Seal Of Approval is.

 

A versenynap egyik fénypontja következik, a Group 1 minősítésű, 1 mérföldes Queen Elizabeth II Stakes, melyben ismét összecsap a Longchamp Prix Moulin első három helyezettje: Charm Spirit, Toronado és Night Of Thunder. Hármójuk közül az utóbbinak fog tetszeni leginkább az Ascoti pálya minősége. Rajtuk kívül feltétlenül figyelmet érdemel Sir Michael Stoute neveltje, Integral, aki legutóbbi Group 1 futamán győzedelmeskedni tudott; valamint a Royal Ascot bajnok Mustajeeb, akinek azonban jobban tetszik a 7f táv, mint a mérföld. Mindenképp beleszólhat a végeredménybe az utónevezéssel bekerült Custom Cut, aki az idén meggyőzően és konzekvensen stabilan szerepelt, valamint talán Captain Cat és Tullius is – utóbbinak tetszeni fog a pálya mélysége.

 

Utolsó előttiként rendezik a versenynap legnagyobb figyelemmel övezett futamát, az 1m2f hosszú, Group 1 minősítésű Champion Stakes-t, melyben a legtöbben a franciák sztárját, Cirrus Des Aiglest várják a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Cirrus azonban már nyolc nyolc éves, ráadásul két héttel ezelőtt meglehetősen kemény versenye volt Longchampben, így a szakértők szerint most szombaton az újoncnak számító Free Eagle és a legendás Frankel kisöccse, Noble Mission komoly veszélyt jelenthet rá. A 10 induló közt lesz a 2013-as Derby győztes Ruler Of The World is, aki igaz, hogy Derby győzelme óta nem sokat mutatott, de tavaly harmadikként végzett ebben a futamban Farhh és Cirrus mögött, hasonlóan felázott talajon, mint ami most lesz. 

 

A nap lezárásaként az 1 mérföldes Balmoral Handicap kerül megrendezésre, 28 indulóval. Közülük a fogadóirodák szerint Chatez a legesélyesebb a győzelemre, de a szakértők sokat várnak Levitate-től, akit az irodák jelenleg harmadik favoritként ajánlanak. 

 

 A 2014-es Champions Day menetrendje (magyar idő szerint):  

IdőpontFutamKorDíjazásTáv
14:45 Long Distance Cup 3+ £315.000 2m
15:20 Sprint Stakes 3+ £366.525 6f
15:55 Fillies' and Mares' Stakes 3+ £607.500 1m4f
16:30 The Queen Elizabeth II Stakes 3+ £1.115.050 1m
17:05 Champion Stakes 3+ £1.358.750 1m2f
17:45 Balmoral Handicap 3+ £250.000 7f

 

Címkék: lóverseny, tipp,