Szombaton Champions Day – az 1,2 milliárdos lóversenynap!

2013-10-18
Szombaton ismét a világhírű Ascot pályára figyelnek a lóversenyrajongók, hiszen most rendezik meg a British Champion Day-t, azaz a Bajnokok Napját.

 

Idén is hat futamban állhatnak rajtgépbe a telivérek, ebből három Group 1, egy-egy pedig Group 2 illetve Group 3 minősítésű. A hat futamban összesen 3,5 millió fontnyi, azaz 1,2 milliárd forintnyi pénznyereményt osztanak szét, ami a Championok Napját a legmagasabb díjazású lóversennyé teszi Nagy Britanniában. (Még a világhírű Royal Ascot öt napján sem osztanak ennyi pénzt ki összesen!)   

A versenynap a tavalyi évben rekordszámú látogatót, 32 ezer nézőt vonzott, ami egyértelműen annak volt köszönhető, hogy aznap, a Champion Stakes-ben futott és nyert utoljára a britek veretlen szuperménje, Frankel. 

 

Idén a nap első futamában, a Group 3 minősítésű Long Distance Cup-ban rajtgépbe áll a brit királynő kedvenckéjeEstimate, aki júniusban Gold Cup győzelemmel örvendeztette meg gazdáját az Ascoton.  Azóta nem láthattuk futni, de trénere, Sir Michael Stoute szerint kitűnő formában van. Estimate-nek, a futam favoritjaként 11 ellenféllel kell majd megküzdenie a 2 mérföldes távon. Leginkább talán a Godolphin csapat Goodwood Cup győztes Ahzeemah-ja, és Aidan O'Brien neveltje, Eye Of Storm lehet a legfőbb vetélytársa.

 

A Group 2-es, 6 furlongos Sprint Stakes-ben a tavalyi győztes, Maarek favoritként indulva próbálja majd megvédeni bajnoki címét. A fogadóirodák szerint Jack DexterViztoria és Slade Power jelentik rá majd a legfőbb veszélyt.

 

A nap első Group 1-es futamán, a csak kancákat felvonultató Fillies & Mares Stakes kilences mezőnyében az Investec Oaks bajnoka, Talent indul favoritként. A mezőnyben van egy német induló is, a Group 1 bajnok Nymphea, ő valamint The Lark és Dalkala is esélyes lehet a befutóra.

 

Fél ötkor rajtol a nap egyik fénypontját jelentő, szintén Group 1 minősítésű, 1 mérföldes Queen Elizabeth  II. Stakes. A futam 12-es mezőnyét a 2000 Guineas és Royal Ascot St. James's Palace Stakes győztes Dawn Approach vezeti a fogadóirodáknál. A játékosok szerint őt leginkább Olympic GlorySoft Falling Rain és Maxios szoríthatja meg.

 

A tavalyi bajnok, Frankel idén már nem, a második helyezett, Cirrus Des Aigles azonban ismét rajthoz áll a nap utolsó Group 1-es futamában, a 10 furlongos Champion Stakes-ben. A fogadóirodák szerint az idén favoritként induló Cirrus legnagyobb ellenfele Farhh, a Godolphin istálló utóbbi időben sérüléssel küszködő sztárja lesz. Az eredménybe azonban beleszólhat a Derby győztes Ruler Of The World is, akit a világ egyik legnagyszerűbb zsokéja, Ryan Moore lovagol majd.

 

A 2013-as Champions Day menetrendje (magyar idő szerint): 

IdőpontFutamKorDíjazásTáv
14:45 Long Distance Cup 3+ £200.000 2m
15:20 Sprint Stakes 3+ £350.000 6f
15:55 Fillies' and Mares' Stakes 3+ £500.000 1m4f
16:30 The Queen Elizabeth II Stakes 3+ £1.000.000 1m
17:05 Champion Stakes 3+ £1.300.000 1m2f
17:45 Future Stars Apprentice Handicap Stakes 3+ £50.000 7f

 

Címkék: lóverseny, tipp,