Szocsi 2014 - Második aranyát nyerte a sílövő Domracseva, Szőcs 70.

2014-02-14
Darja Domracseva a női sílövők 10 kilométeres üldözéses versenye után pénteken a 15 kilométeres egyéni viadalon is győzött a szocsi téli olimpián. A szám egyetlen magyar indulója, Szőcs Emőke 70. lett.A 27 éves fehérorosz versenyző rendkívül simán, több mint egyperces előnnyel nyert, s mindezt úgy, hogy egy lövőhibával, ezáltal egy büntetőperccel zárt. Mögötte két olyan versenyző végzett a második és harmadik helyen, aki hibátlanul célzott mind a négy sorozatban: az ezüstérem a svájci Selina Gaspariné, míg a bronz a szintén fehérorosz Nagyezsda Szkardinóé lett.
A Vancouverben ebben a számban bronzérmes, a mezőny legjobb sífutójának számító Domracseva kétséget sem hagyott afelől, hogy jelenleg ő a legjobb formában lévő biatlonos. Egyetlen hibáját a második, álló sorozatban követte el, és az ezért kapott büntetőperc ellenére mindössze 11 másodperc volt a hátránya az aktuális ellenőrzőpontnál, ami azt vetítette előre, hogy további pontatlanság nélkül könnyedén nyer. Ez utóbb beigazolódott, sőt, az eredményt tekintve még egy hiba belefért volna neki, akkor is övé az aranyérem, annyival jobban futott mindenkinél.
A világkupa-sorozatban második helyen álló Domracseva mögött a dobogó két további helyéért zajlott nagy harc, s mint kiderült, csak tökéletes lövészettel lehetett odakerülni. Mivel az esélyesek legalább egyszer rontottak, így Gasparin és Szkardino révén két meglepetésember végzett a második, illetve harmadik helyen.
A csíkszeredai születésű, 28 esztendős Szőcs Emőke sokáig kiegyensúlyozottan versenyzett, jó esélye volt, hogy elérje célját és a legjobb hatvanban zárjon, de a negyedik, álló sorozatban háromszor is rosszul célzott, így végül 70. lett.
"Jó lett volna ez a verseny, ha nem rontom el az utolsó lövészetet - mondta csalódottan Szőcs. - Azt nagyon szívesen megismételném, főleg hogy tudom, magasak voltak a lövéseim. Jó volt a harmadik csoportban rajtolni, mert addigra egy kicsit lehűlt a hó, amitől gyorsabb lett. A lécek jók voltak, a futóidőm is megfelelő, csak az az utolsó sorozat ne lett volna." Hozzátéve: jó volt itt lenni az olimpián.
A szintén csíkszeredai, román színekben versenyző Tófalvi Éva egy lövőhibával a 21. helyen zárt.

Eredmény:
sílövészet, női 15 km, olimpiai bajnok:

 Darja Domracseva (Fehéroroszország) 43:19.6 perc (0+1+0+0 lőhiba)
2. Selina Gasparin (Svájc) 44:35.3 (0+0+0+0)
3. Nagyezsda Szkardino (Fehéroroszország) 44:57.8 (0+0+0+0)
...70. Szőcs Emőke (1+1+1+3) 54:12.3
   
A sílövők küzdelemsorozata vasárnap a férfiak tömegrajtos 15 kilométeres versenyével folytatódik. A sportág magyar képviselői már befejezték szereplésüket a szocsi olimpián.

Forrás: MTI

Címkék: olimpia, téli sportok,