Szocsi 2014 - A magyarok egyik vb-ellenfele nyolc közé jut

2014-02-17
A magyarokkal azonos divízió I-es világbajnoki szinten lévő szlovén és osztrák válogatott közül az egyik biztosan bejut a nyolc közé a szocsi olimpia férfi jégkorongtornáján.

 

A szlovénok - elsősorban világsztáruk, a Stanley Kupa-győztes Anze Kopitar vezérletével - a csoportkörben legyőzték a szlovákokat, és így összesítésben a nyolcadikok lettek, a kiesés szakasz nyitányán, kedden majd a kilencedikként zárt osztrákokkal találkoznak. A siker svédek elleni negyeddöntőt ér majd. A két együttesben sokan játszanak abban az osztrák bajnokságban (EBEL), amelyben érdekelt a Sapa Fehérvár AV19 is. Az osztrákoknál eddig főleg az NHL-es Michael Grabner villog, ötször volt eredményes a három csoportmeccsen, és így vezeti a góllövőlistát, hat pontjával pedig második helyen áll az amerikai Phil Kessel (4 gól, 3 gólpassz, 7 pont) mögött.

 

A kitűnő játékkal eddig adós házigazda oroszok a norvégokkal mérkőznek a negyeddöntőbe kerülésért, és ha a papírforma alapján nyernek, akkor a remekül védekező finnek várnak rájuk.

 

A vb-második svájciak a védekezés magasiskoláját mutatták eddig be: kétszer nyertek 1-0-ra, s csak a világbajnok svédektől kaptak ki 1-0-ra. A három meccs során mind a 11 emberhátrányos helyzetüket kivédekezték. most azzal a lett csapattal találkoznak, amelyet úgy vertek meg, hogy az egyetlen találat 7.9 másodperccel a vége előtt esett, és a korong egy védőről pattant be a kapuba. Ennek a párharcnak a továbbjutója a címvédő kanadaiakkal csap össze a nyolc között.

 

Pikáns a cseh-szlovák meccs is. Mindkét csapat hullámzó teljesítményt nyújtott eddig. A cseh együttes vereséget szenvedett a svédektől és a svájciaktól, míg a szlovák a szlovén, valamint az amerikai együttestől, utóbbitól ráadásul úgy, hogy a második harmadban hat gólt kapott. A szlovákok ugyanakkor az oroszok ellen már jól játszottak, csak büntetőkkel kaptak ki 1-0-ra. Aki itt nyer, arra az amerikaiak várnak a negyeddöntőben.

 

Érdekesség, hogy a pontlista első hat helyéből négyet védők birtokolnak, közülük a kanadai Drew Doughty emelkedik ki 4 góljával és 1 gólpasszával.

 

A további program:

 

kedd:

a negyeddöntőbe jutásért:

Szlovénia-Ausztria 9.00

Oroszország-Norvégia 13.30

Svájc-Lettország 18.00

Csehország-Szlovákia 18.00

 

szerda:

negyeddöntő:

Svédország - Szlovénia/Ausztria 9.00

Finnország - Oroszország/Norvégia 13.30

Egyesült Államok - Csehország/Szlovákia 18.00

Kanada - Svájc/Lettország 18.00

 

Forrás: MTI