Szlovákiában is jövedelmező a szerencsecéggel jóban lenni

2013-09-09
Egymillió eurós szponzorpénz megy a szlovák állami szerencsejáték-vállalattól (Tipos) a Slovan jégkorongcsapathoz.

 

A KHL-ben játszó pozsonyi Slovan jégkorong-csapatnak új szponzora van. Juraj Široký, a Smer állítólagos mecénásának gárdáját az állami szerencsejáték-vállalat, a Tipos kínálta meg nagyjából egymillió eurós szponzorpénzzel – ennyiből a Forma 1-ben is lehet reklámot vásárolni.A Tipos a pénzből reklámot kap a stadionban és a játékosok mezén – írja a Sme napilap. „A Slovan az egyetlen olyan hokicsapat, mely az egész országban közkedvelt, a Tipos számára ezért a partnerség nem csak természetes, hanem előnyös is” – mondta a Tipos szóvivője, Rastislav Cépe a bumm.sk lapnak. 

 

Egymillió eurónyi szponzorpénz azonban a szlovákiai viszonyokhoz képest szokatlan. Marián Timoracký marketingszakember szerint ezért a Forma 1-ben is lehet reklámot vásárolni egy autó oldalán, s azt az egész világon százmilliók láthatják.

 

A Slovan teljes költségvetése nagyjából 12,5 millió euró. A szerződést még júniusban írta alá a klub és a Tipos. A szerencsejáték-vállalat így a Slovan egyik fő partnere lesz, az állami vállalatok közül nem egyedül. A klub egyik legnagyobb partnere a Transpetrol, valamint a Szlovák Posta is. 

 

A Transpetrol tavaly hozott nyilvánosságra hasonló szponzoring-szerződést, mint a Tipos. A körülbelül 20 pontból 9 azonos, a Slovan például mindkettejük reklámját elhelyezi a palánkon, és a videófalon is mennek a hirdetéseik. A Tipos azonban nagyjából kétszer annyi reklámot kap majd, mint a Transpetrol. Kapnak továbbá egy logót a jégen, a mezeken és a sisakokon, a csapatbuszon és a lelátó lépcsőin is. A legnagyobb különbség az összegekben van. A Tipos egy évre egymilliót fizet, a Transpetrol fél szezonra nem egész 40 ezer eurót. 

 

A Sme által megkérdezett szakértők szerint a Tipos egymillió euróért még többet is kaphatott volna. Meglepő számukra például az, hogy a szerencsejáték-vállalat nem használhatja a játékosokat reklámra. 

 

A Tipos szerint az összeg arányos. Cépe szerint a Tipos az egész stadionban szerepelni fog, melyet meccsenként tízezren látogatnak meg. A klub tisztviselői szerint is rendben van a megegyezés. „Merem azt állítani, hogy a Slovan jelenleg a legsikeresebb sporttermék Szlovákiában” – mondta Maroš Krajči. 

 

A Tipos egy évre kötötte a szerződést, a sikerességét ki fogják értékelni. Cépe szerint a Slovan hosszabb távra tervezett, és több pénzt is kért – hogy mennyit, nem árulta el egyik fél sem. A klubnak egyébként erre a szezonra 11 főszponzora van, a pénzből fedezik a teljes költségvetés felét. 

 

Forrás: bumm.sk

Címkék: jégkorong,