Szlovákiában is feketelistáznak

2017-07-26
A szlovák kormány is beállt a Nagy Testvért játszók körébe – feketelistára teszi, és blokkolja az engedéllyel nem rendelkező online szerencsejáték oldalakat.

 

“A globális szerencsejáték piac dinamikusan fejlődött az utóbbi években. A jogszabályok reagáltak erre, lehetővé teszik a virtuális térben zajló szerencsejátékot, és ennek ellenőrzése új kihívásokat rejt.” - közölte Radko Kuru, a szlovák Pénzügyminisztérium államtitkára.

 

Szlovákia a tavalyi évben módosította szerencsejáték jogszabályait, melyek szerint az online sportfogadási oldalaknak helyi liszenszet kell igényelniük, és 27%-os adót kell fizetniük a szlovák játékosoktól származó tiszta játékbevétel után. A jogszabály egyúttal monopolt teremt az állami tulajdonban lévő TIPOS számára az online kaszinó és póker kapcsán.

 

A szlovák kormány szakaszokra osztotta az illegális szolgáltatókkal történő leszámolást. A Pénzügyminisztérium először felkutatja azokat az oldalakat, melyek jogsértő módon működnek, és felszólítják őket, hogy önként hagyjanak fel a szolgáltatásukkal.

 

Ha a cég nem reagál a jogszabályban meghatározott időn belül, felkerül a feketelistára. A Pénzügyminisztérium felkéri a bíróságot, hogy hozzon blokkolási határozatot az oldal, és annak pénzügyi tranzakciói ellen. Ezen felül az illegális szerencsejáték oldalakra akár 500 ezer eurós büntetés is kiszabható.

 

A Playtech iPoker hálózata egyből kivonult Szlovákiából. A Betclic Everest Group Everest Poker oldalának szlovák játékosai pedig emailt kaptak, melyben tájékoztatják őket, hogy az oldal július 6-tól kivonul a szlovák piacról.

 

A július 17-én nyilvánosságra hozott első feketelistára 10 szolgáltató került fel – köztük olyan nemzetközi óriások is, mint a 888 Holdings, a Bet365, a Bet-at-Home, a Bwin és a William Hill.

 

A minisztérium közleménye szerint 17 szolgáltatónak küldtek ki figyelmeztető üzenetet, melyek közül végül 10 került fel a feketelistára. Két szolgáltató kivonult a szlovák piacról, öt másik pedig 10 napot kapott, hogy önként beszüntesse szolgáltatását, mielőtt lehúzzák előtte a rolót.

 

A feketelistán szereplő domainek egyelőre még nincsenek blokkolva, de a minisztérium a bejelentés szerint bírósági végzést szerez erre a következő hetekben. A helyi internetszolgáltatók máris jelezték nemtetszésüket, miszerint több munkájuk lesz, amiért nem kapnak semmilyen ellenszolgáltatást. A szlovák minisztérium bejelentése szerint a helyi pénzügyi intézményekre is nyomást fognak gyakorolni, hogy tagadják meg a feketelistára tett szolgáltatók pénzügyi tranzakcióit.