Szlovák címvédés a női sílövők sprintversenyében

2014-02-09
A címvédő szlovák Anastasiya Kuzmina nyerte meg a női sílövők 7,5 kilométeres sprintversenyét a szocsi téli olimpián.

 

 Sikerével az orosz születésű Kuzmina az első női biatlonos, aki ugyanabban a számban két aranyérmet nyert ötkarikás játékokon. Mögötte szintén két hibátlanul célzó versenyző lett a második és harmadik az orosz Olga Viluhina és az ukrán Vita Szemerenko személyében.

 

A naplementében kezdődő versenyen több nagy esélyes a mezőny elején rajtolt el, de ők valamennyien legalább egy lövést elrontottak. Az összetett világkupában vezető, egyszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok norvég Tora Berger és a vk-ban mögötte szorosan második fehérorosz Darja Domracseva rögtön az első, fekvő lövészetben rontott egyet, míg a sprintszám vk-versenyét vezető finn Kaisa Makarainen kétszer is célt tévesztett álló helyzetben.

 

Mivel mindhárom nagy favorit legalább egy 150 méteres büntetőkörre kényszerült, amely nagyjából 30 másodperces veszteséggel jár, megnyílt az út a kevésbé esélyes versenyzők előtt, hogy hibátlan lövészettel dobogóra kerüljenek. Kuzmina, ahogy négy éve, úgy ezúttal is élt lehetőséggel. A hibátlanok között ő bizonyult a legjobb sífutónak, a közönség által hajtott Viluhinát csaknem húsz másodperccel előzte meg, míg a szám világbajnoki bronzérmesét, Szemerenkót több mint hússzal.

 

A 28 éves Szőcs Emőke első lövő sorozatában fekve nem hibázott, azonban a másodikban, állásból kétszer is rontott, ez pedig így nem volt elég ahhoz, hogy a keddi üldözéses számban is elindulhasson. Ahhoz az első 60 között kellett volna végeznie, de ő 70. lett.

"Kissé csalódott vagyok. Nem azért, mert bárki elvárt volna tőlem bármit, hanem én szerettem volna a legjobb hatvan közé kerülni. Ez világkupán, nehezebb mezőnyben már sikerült. Túl lassan lőttem és még így is kétszer tévesztettem, sajnos túlgondolkodtam a második sorozatot" - értékelt az MTI-nek a csíkszeredai születésű sportoló, aki hozzátette, a lécválasztással, illetve a vaxolással nem volt baja.

Szőcs elmondta, a vártnál rosszabb szereplésében az is szerepet játszhatott, hogy csak egyetlen szakember volt velük, kettővel, egy edzővel és egy vaxmesterrel talán jobban sikerült volna a vasárnapi versenye. Ezt követően még jövő pénteken a nők 15 kilométeres egyéni versenyében áll majd rajthoz.

    

Sílövészet, női 7,5 km sprint, olimpiai bajnok:

Anastasiya Kuzmina (Szlovákia) 21:06.8 perc (0 lőhiba)

2. Olga Viluhina (Oroszország) 21:26.7 (0)

3. Vita Szemerenko (Ukrajna) 21:28.5 (0)

...70. Szőcs Emőke 24:15.4 (2)

 

Forrás: MTI

Címkék: olimpia, téli sportok,