Szilágyi ötödik lett a vívó-vb-n

2014-07-18
Szilágyi Áron kikapott a negyeddöntőben, így az ötödik helyen végzett a kazanyi vívó-világbajnokság férfi kardversenyében.

 

Az osztrák Mathias Willau, a grúz Sandro Bazadze és a német Nicolas Limbach legyőzése után Gu Bon Gillel vívott - már az éremért -, de öttusos vereséget szenvedett a 2011-ben vb-bronzérmes, 2012-ben csapatban olimpiai bajnok dél-koreai kardozótól. Pedig az asszó első felében bejöttek az akciói, 6-3-as vezetésénél egészen könnyednek tűnt, nem sokkal később viszont mégis 6-7, majd 6-8 állt az eredményjelzőn. Az egyperces pihenőt követően Gu szerezte továbbra is a pontokat, Szilágyi több akciójába is egylámpás tust érően közbevágott. A Londonban olimpiai bajnok, tavaly, Budapesten vb-bronzérmes magyar vívó 7-13-ról - azaz egy 1-10-es szakasz után - kezdte meg a felzárkózást, ami 10-13-ig sikerült neki. Az utolsó két tust már ismét a dél-koreai adta.

 

A vereségét követően csalódottan értékelt Szilágyi: "Ez nem az a forma volt, amilyenre egy világbajnokságon szükség van. Bíztam benne, hogy Bazadze és Limbach legyőzése után már menni fog a vívás, de a dél-koreai elleni asszó közepén fegyelmezetlen voltam. Később már azt csináltam, amit valóban akartam, de akkor már késő volt."

 

"Azt gondoltuk, hogy a grúz ellen kiszenvedett siker, és a mumusnak számító Limbach legyőzése után Gu nem lehet akadály - idézte a vívószövetség honlapja Somlai Bélát, a fegyvernem vezetőedzőjét. - Lehet, hogy ez túlságosan is megnyugtatott bennünket. A meccs egyértelműen a közepén dőlt el, ekkor Áron nem tudott ritmust váltani, és a hihetetlen fizikai adottságokkal rendelkező koreai nagyon elhúzott. Nagy teljesítmény világbajnokságon ötödiknek lenni, de azért most hiányérzetem van."

 

A másik három magyar közül Decsi Tamás a 28., Gémesi Csanád a 33., Szatmári András pedig az 55. helyen zárt.

 

Eredmények:

a 64 között:

Szilágyi Áron-Mathias Willau (osztrák) 15-6

Decsi Tamás-Seppe van Holsbeke (belga) 15-9

Oh Eun Szeok (dél-koreai)-Gémesi Csanád 15-11

Alekszej Jakimenko (orosz)-Szatmári András 15-10

 

a 32 között:

Szilágyi-Sandro Bazadze (grúz) 15-14

Kim Jung Hvan (dél-koreai)-Decsi 15-3

 

a 16 között:

Szilágyi-Nicolas Limbach (német) 15-13

 

negyeddöntő:

Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Aldo Montano (olasz) 15-12

Tiberiu Dolniceanu (román)-Max Hartung (német) 15-5

Gu Bon Gil (dél-koreai)-Szilágyi 15-10

Jakimenko-Von Vu Jung (dél-koreai) 15-14

 

Forrás: MTI

Címkék: vívás,