Szigorítják a szlovák szerencsejáték törvényt

2016-07-20
Az új jogszabály szigorúbb felügyeletet és magasabb üzemeltetési díjakat hoz, valamint eltiltja a szociális segélyt felvevőket a nyerőgépektől. Mindez komoly hatással lehet a magyar nyerőgép turizmusra is…

 

Radko Kuruc, minisztériumi államtitkár közölte, a tárcaközi egyeztetésre kerülő törvényjavaslat jobban védi majd a fogyasztókat – írja az Újszó.com. Az új jogszabály szerint ugyanis azok, akik segélyt vesznek fel az államtól, nem nyerőgépezhetnek. Egy nem nyilvános lista készül róluk, és ez alapján kiszűrik őket a játéktermekben. Az üzemeltetőknek saját költségen kártyaleolvasót kell beszereltetniük, és a játékterembe csak a személyi igazolvány leolvasása után lehet majd belépni. A törvény szerint legalább fél évig nem tudnak játszani azok a játékfüggők, akik ezt maguk kérvényezik, de közeli családtagjuk is kérheti eltiltásukat a nyerőgépektől. 

A javaslat elfogadása után a játéktermek és kaszinók száma is csökkenhet, ugyanis a tárca emelné az egy létesítményben minimálisan üzemeltethető nyerőgépek számát. A törvény emellett a játéktermek reklámlehetőségeit is korlátozná.

A szabályzás az online szektort is érinti, a szlovák kormány korlátozná a licensszel nem rendelkező online szerencsejáték oldalakhoz való hozzáférést, és az ilyen online játékoldalakon való be- és kifizetéseket. 

 

Aggódó üzemeltetők

A nyerőgépek üzemeltetőit tömörítő szervezet, az AZAH (Asociácia zábavy a hier) szerint a törvény likvidáló hatású lehet. A nyerőgépek üzemeltetési díja ugyanis szerintük már most épp az elviselhetőség határán van. Dominika Lukáčová, az AZAH munkatársa az aktuality.sk portálnak kifogásolta a nyerőgépek minimális számának emelését is, mondván, Szlovákia nem Las Vegas, itt nincs értelme nagy játéktermeket és kaszinókat nyitni. „Ráadásul az üzemeltetési díj emelésével nem is éri majd meg” – tette hozzá.

 

Átjárnak Magyarországról

Szlovákia déli járásaiban komoly változásokat hozhat az új törvény, a régió ugyanis speciális helyzetben van, mivel a magyar nyerőgép szektor kvázi felszámolása után a határvidéki játékosok a dél-szlovákiai játéktermeket kezdték látogatni.

Komáromban az elmúlt években ugrásszerűen nőtt a játéktermek száma, annak ellenére, hogy az önkormányzat már másfél éve nem ad bérbe városi ingatlanokat ilyen célra. Keszegh Béla, a város alpolgármestere szerint azonban a játéktermek üzemeltetői trükköznek, magáningatlanokban bérelnek termet, a tulajdonost pedig jól megfizetik, ezért üdvözli a törvény szigorítását.

Elmondta, néhány városban felmerült már a szerencsejátékok teljes betiltása is, ám sok önkormányzat mérlegeli, mekkora pénztől esne el. Komárom szerencsejátékból származó teljes éves bevétele meghaladja a 300 ezer eurót. Szerinte fontos lenne, hogy a szerencsejátékkal kapcsolatos adók meghatározása az önkormányzatokhoz kerüljön. Jelenleg ugyanis központi tarifák vannak, és olyan településeken, mint Komárom, ahol a szomszédos tiltás miatt nagyobb az érdeklődés, az adók emelésével lehetne akadályozni a játéktermek féktelen szaporodását.