Szerencsejáték adó kormány módra: +10 = -11

2012-12-07
Megint elbukna a kormány az alsó tagozatos matematika órán szöveges feladat megoldásban. Ami náluk plusz 10 (milliárd), az valójában mínusz 11 (milliárd), és sajnos még a matematika példa adatait sem jól vették fel. Miről is szavaznak hétfőn?

 

A számok tengerében

Átböngésztük a hétfőn szavazásra kerülő „A Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló T/7655. számú törvényjavaslat zárószavazás előtti módosító javaslatát”. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a szerencsejáték adóztatásával kapcsolatban az elmúlt hónapokban megjelent nyilatkozatok és indítványok tömkelege után valójában mennyi az annyi. Nyer vagy veszít-e a kormány a pénznyerők betiltásával játékadó terén, tényleg belevették-e a javaslatba a Szerencsejáték Zrt. plusz 10 milliárdos osztalékelvonását, hogy az online szerencsejátékokból beszedett adót a változtatások után mégis milyen összegre tippeli a törvényalkotó.

 

Tettük ezt azért, mert a pénznyerők betiltásakor nagy mellénnyel nyilatkozták, hogy a kiesett játékadó bevételt az online szerencsejátékokból fogják fizetni. (ez kb. 20-30 milliárd forint) Majd az IMF elégedetlenkedésére november közepén Matolcsy úr harmadik módosítójában kijelentették, hogy további 10 milliárddal növelik az online szerencsejátékokból remélt bevételt. Ha mindkét nyilatkozatot komolyan vesszük (már miért is ne vennénk komolyan Magyarország vezetőinek a nyilatkozatait?), akkor ott járunk, hogy az eredetileg júniusban leírt tervezett játékadó bevétel (58 milliárd) növekszik 10 milliárddal.

 

A számok tengerében azonban érdekes dolgokra bukkantunk. Egy ilyen javaslat úgy néz ki, hogy ott vannak az eredetileg (júniusban) elfogadott sarokszámok, majd az időközben elfogadott indítványok alapján bevitt módosító összegek.

A játékadó sorban ez olvasható:

Előirányzat : 58,1 milliárd

Előirányzat módosítás: -11,1 milliárd

Módosított előirányzat: 47 milliárd.

Az online szerencsejáték plusz 10 milliárdos bevételét sehol sem találjuk külön, tehát feltételezésünk szerint ez a 47 milliárd forintban már benne foglaltatik.

Tehát a plusz 10 az egyenlő mínusz 11.

 

Mi következik ebből?

Első körben természetesen az, hogy a költségvetés készítői nem gondolják, hogy az online szerencsejátékból befolyik annyi pénz, mint amennyit a pénznyerő automaták hoztak az államnak. A betiltás valójában (legalább) 11 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek. Feltételezésünk szerint épp ezt a 11 milliárd forintot szeretnék a Szerencsejáték Zrt. 125%-os, gyakorlatilag kivitelezhetetlen osztaléknövekedésével pótolni.

 

Vajon a 47 milliárd forint már reális?

Nézzük a tényeket: A Szerencsejáték Zrt. 2011-ben 30 milliárd forint, 2010-ben 29,6 milliárd forint játékadót fizetett be a költségvetésbe, tehát ez egy viszonylag állandó összeg volt eddig. Ha beindul az oly régóta várt online sportfogadási oldal, az növelheti ezt egy relatíve kis összeggel,  maximum 5 milliárddal, feltéve, hogy a Tippmix rajongók nem fogják most bevált játékukat teljesen otthagyni az új oldal miatt. Növekedhet a kaszinók játékadó bevétele, hiszen a játéktermekből az elitebb játékos tábor egy része átpártolhat hozzájuk, innen a gépekben maradó pénz 30%-a játékadó címen a költségvetésbe vándorol. Lehet, hogy innen is összejön pár milliárd, de még mindig messze vagyunk a pótolandó 17-től. (Itt kell megjegyeznünk azt a furcsaságot, hogy a júniusi költségvetésben a kaszinókra vonatkozó "szerencsejáték koncessziós díjak" sor a tervezett 1 milliárdos összegével együtt nyomtalanul eltűnt ebből a módosító javaslatból. Ennek okait még keressük.) Az előbbieket összeadva a matekpéldából az jön ki, hogy a kormány tehát tényleg  10 milliárd forintra irányozta elő az online szerencsejátékokból befolyó játékadó bevételt. Hozzá kell tennünk, hogy ez az az ágazat, amit egy  lassan egy éve hatályba lépett olyan szerencsejáték törvény szabályoz, amihez hiányzik a végrehajtási rendelet.

 

Azt már többször taglaltuk, hogy ennek az összegnek a behajtása mennyire nehéznek látszik, most erre nem is térnénk ki, maradjunk a számoknál és a furcsaságoknál.

  

A költségvetési konszolidációs intézkedések (Szerencsejáték Felügyelet kontra Szerencsejáték Zrt.)

Hivatalosan ezt a szép nevet viselik a közvélemény által csak Matolcsy-csomagnak becézett módosító indítványok.  (Lásd kép)

 

 

 

A táblázatban jól elkülönülnek a csomagok, a harmadikban az alábbi tételek szerepelnek:

Közművezetékek adója készpénz bevételként, magasabb kulccsal kerül bevezetésre: 30 (milliárd)

On-line szerencsejáték megadóztatása: 10 (milliárd)

Az energiaellátók jövedelemadója 11%-ról 31%-ra nő, az adókötelezettség 50%-áig csökkenthető a fejlesztési adókedvezménnyel: 40 (milliárd)

Szerencsejáték Felügyelet többletbefizetése: 10 (milliárd)

 

Felületesen olvasva még elmegy, de jobban megnézve mit keres a Szerencsejáték Felügyelet (hivatalos nevén a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya) a többletbefizetők között??? Véleményünk szerint úgy, hogy a költségvetés tervezet írásakor egészen egyszerűen elírták a nevét!!! Nemcsak azért, mert egy NAV főosztály bevétele nem szerepelhet külön költségvetési tételként, és nem is azért, mert ennek az osztálynak a bevétele nemhogy nőni, de jelentősen csökkenni fog a pénznyerők betiltásával, és befizetései a fénykorban sem jártak a 10 milliárd közelében, kb. 2 milliárd körül mozogtak. Főleg azért, mert ezt az osztalékot a Szerencsejáték Zrt-től remélik a beharangozás szerint, és az állami vállalatoktól beszedendő osztalékbevételek között ott is van a plusz 10 milliárd forint, ami 29,5-ről 39,5 milliárdra növeli a végső összeget

 

Hogy miért írtak tévesen a Szerencsejáték Felügyeletet a Szerencsejáték Zrt. helyett??? Ezt inkább döntsék el olvasóink, mi csak újra megismételjük a  2010 végén tett javaslatunkat: a Nemzetgazdasági Minisztériumba vegyenek fel végre valakit, aki ért a szerencsejátékokhoz.  A  Szerencsejáték Zrt.-nél és a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályán egyaránt vannak szakemberek.

 

Arról pedig, hogy ez az elvárt plusz 10 milliárd mennyire reális, múlt heti cikkünkben olvashatnak.

 

Összegezve így állnak össze a hétfőn elfogadásra kerülő költségvetés számai (mert miért is ne fogadnák el??). Mi a szerencsejáték szakterületéhez értünk részletesebben, úgyhogy csak a fent említett furcsaságokra tudjuk felhívni a figyelmet. Csak remélni merjük, hogy a többi területre vonatkozóan ilyenek nem fordulhatnak elő... Vagy túl optimisták vagyunk?