Szenvedélybetegek védelme New Jerseyben és itthon

2013-11-12
Az online szerencsejátékot játszók száma világszerte emelkedik, és ezzel párhuzamosan a játékszenvedélyben szenvedők száma is felfelé kúszik. Milyen intézkedések vannak érvényben a probléma leküzdésére New Jerseyben és itthon?

 

Mint azt már korábban megírtuk, New Jerseyben november 26-án indul élesben az online szerencsejáték. Az USA-ban Atlantic City otthona a harmadik állam, ahol ezt elérték. Ezzel együtt akcióba léptek a játékosvédelmet maguk elé célként kitűző szervezetek is. Már biztos, hogy a New Jerseyben régebb óta létező, az eddig az élő kaszinókra vonatkozó önkorlátozó és önkizáró funkció automatikusan érvényes lesz az online játékra is.

 

De mit is jelent ez? 

 

Mindazok, akik tudatában vannak annak, hogy játékfüggőségre hajlamosak, feliratkozhatnak egy listára, ami minden kaszinóhoz eljut. Az ezen szereplő személyeket ugyanis Atlantic City 12 kaszinója nem engedi be falai közé, vagy amennyiben mégis sikerül valahogy besurranniuk, az általuk nyert pénz azonnal lefoglalásra kerül. Így nem is érdemes próbálkozni. Ez az önkizárás egy vagy öt évig tarthat, és természetesen meghosszabbítható, de nem visszavonható.

 

A problémával foglalkozók szerint az online kaszinók a játékfüggőket éppúgy veszélyeztetik, mint az élő kaszinók, így a kizárást automatikusan kiterjesztik az internetes szerencsejátékra is. De a napokban nyitják meg a lehetőséget arra is, hogy valaki csak az online játékban korlátozza önmagát. Ezt személyesen, írásban, de az interneten keresztül is kérheti.

 

Máshol is van ilyen?

 

Igen, a legtöbb szolgáltatónál kérhető az önkorlátozás és önkizárás bevezetése. Ha van ilyen funkció, az jó fényt vet az oldalra. A Magyarországon jelenleg egyetlen legális oldalként üzemelő Tippmixpro oldalán is van többfajta önkorlátozó funkció, de közel nem olyan szigorú, mint a New Jersey-ben igénybe vehető. 

 

Itthon szó sincs éves időtartamokról, sőt a fogadó egy visszaeső periódusában meg is gondolhatja magát. "A végleges vagy legalább 6 hónapos kizárás feloldására legkorábban – a fogadó írásbeli kérésére – a kizárás kezdő időpontjától számított 3 hónap elteltével kerülhet sor."  - olvasható a részvételi feltételekben.

 

Ráadásul az önkizárás alatt a játékos beléphet a profiljába. "Önkizárás esetén a regisztráció nem törlődik, a fogadási és egyenlegfeltöltési lehetőségeken kívül a fogadási rendszer többi funkciója elérhető a fogadó számára." Tehát a játékos közel marad a tűzhöz, ami nem feltétlenül előnyös egy játékfüggőségben küzdő ember számára. Ez olyan, mintha beengednék a kaszinóba, hogy a rulettasztalnál állva vágyakozva nézhesse a többi embert.

 

Az önkorlátozás enyhébb formája egy limit beállítását jelenti a Tippmixpro oldalánál, ami lehet napi, heti vagy havi költésplafon. Itt a limit törlése annál egyszerűbb, minél rövidebb időszakra vonatkozott a korlátozás. "A limitek enyhítésére, feloldására olyan időtartam elteltével van legkorábban lehetőség, amely időintervallumra vonatkozik. Így például a napi limit a következő napon (a módosítást követő 24 óra elteltével), a heti limit hét nap elteltével, a havi limit pedig 30 nap elteltével módosítható legközelebb." Pozitívum, hogy szigorításra azonban lehetőség van, méghozzá azonnal, viszont van kibúvó is a korlátozásból; "Az önkorlátozás nem vonatkozik arra az esetre, ha a fogadó az SzZrt. elektronikus játékrendszeréből az ottani belső egyenlege terhére kezdeményez átvezetést az IJSR rendszerbe."

 

Nincs új a nap alatt, a szolgáltatók a saját érdekeiket nézik. De ha nem is így van, sajnos az adatok azt bizonyítják, hogy a veszélyeztetett játékosok nagyon kis százalékban élnek ezzel a lehetőséggel. A játékfüggőség ugyanis tagadással párosul, és ezt a legnehezebb leküzdeni. 

 

Címkék: veszélyek,