Szenttamási Díj vasárnap a Kincsem Parkban

2013-06-08
Tíz hazai futam mellett, egy francia viadalnak is szemtanúi lehetnek mindazok, akik kilátogatnak a hétvége második napján a budapesti versenypályára.

 

Mindössze hét indulót találunk a napi főfutamban, az I. kategóriás Szenttamási Díjban. Az 1400 méteres viadal Ribárszki Sándor két idomítottjának vetélkedését vetíti elő. A magyar szaklap Quissisana-t (Mészáros Zsolt) véleményezi az első helyre. A hatéves Antonius Pius apaságú kanca a Batthyány-Hunyadiban még csak kereste régi önmagát, de a Millenniumi Díjban már egyértelműen jelezte, ismét topformában van.

 

Quissisana legfőbb kihívója a hétéves sárga mén Makaam lehet. A Giant’s Causeway ivadék idén már háromszor starthoz állt. A Sütvényi Díjban kisebb küzdelem után biztosan győzött. A Káposztásmegyeriben meglepetésre kikapott Dárdahegytől, majd a Gróf Batthány Elemér Emlékversenyben fáradtan mozogva „csak” harmadikként ért célba. Az amerikai tenyésztésű telivért némi pihenő követően, a ranglistavezető zsoké, a bolgár Stanislav Georgiev vezetheti vissza a győztesek táborába.

 

Az említett kettős mellett, elsősorban Choir Solo (Bakos Gábor) szólhat bele a végső győzelemért szóló küzdelembe. Pető Sándor trenírozottja megnyerte a Gróf Batthány Elemér Emlékversenyt, míg az alagon lefutott Székkutasi Díjban másodikként zárt a favorit Ypsilon King mögött.

 

Az Álmodó istállót képviselő Silent Blessing (Tormási Gyula) két pozsonyi futás után áll starthoz a Kincsem Parkban. Legutóbb egy hete a Turf Gála kiemelt sprintfutamában közeli hetedikként ért célba. Amennyiben nem fáradt, akár a győzelemért is csatázhat.

 

A Szenttamási Dancing Hussy (ifj. Kozma István) szintén egy hete futott utoljára. A 900 méteres Villám Díjban ötödikként zárt. Javulással pénzdíjas helyen végezhet.

 

Hozzá hasonlóan csak javulással juthat szerephez Dárdahegy (Varga Zoltán) is. Az ötéves idei első fellépésén győzött a homokpályás Sütvényiben, de a Batthyány-Hunyadi Díjban erősebb lovak között már nem tudtak neki formát számolni a hendikepperek. A Millenniumi Díjban nem futott zavartalan versenyt. Év eleji formájával meglepetést okozhatna.

 

A mezőny a hosszú kihagyás után pályára lépő Legálissal (Nagy Lajos) egészül ki. Majd egy év szünet után nincs könnyű helyzetben.