Szentpétery bebukta az év projektjét, a tulajdonos mégsem csökkenti a Szerencsejáték-vezér prémiumát

2012-11-22
Bár már tény, hogy a Szerencsejáték Zrt. új sportfogadási weboldalának indulása átcsúszik 2013-ra, Szentpétery Kálmán elnök-vezérigazgató idei prémiumát mégsem csökkenti emiatt a társaság fölött tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

 

A közvélemény szemében egyre kínosabb kezd lenni, hogy miközben a kormány jövőre már évi 40 milliárd forintot tervez az online szerencsejáték megadóztatásából, addig tovább késik a magyar állam 100 százalékos tulajdonában lévő Szerencsejáték Zrt. új internetes sportfogadási weboldalának eredetileg idén júniusra tervezett rajtja. Márpedig az adó egyik tekintélyes része éppen innen folyhatna be… A dolgok jelenlegi állása szerint azonban Szentpétery Kálmán, a társaság 2010 nyarán kinevezett elnök-vezérigazgatója egyelőre nyugodtan ülhet a székében. 

 

Honlapunk megkérdezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, mi az álláspontja azzal kapcsolatban, hogy az új sportfogadási oldal még mindig nem indult el, és hogy lehet-e projekt további csúszásának olyan következménye, hogy prémiummegvonásban részesítik a vezérigazgatót, esetleg leváltják?

 

„Tekintettel arra, hogy a bevezetés késedelme egyértelműen a szállító hibájának következménye, nem merült fel olyan ok, amely a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatójával szemben bármely szankció alkalmazását indokolná” – olvasható az MNV válaszában, amelyben az is szerepel, hogy az informatikai fejlesztést végző Gtech-G2 mind jogalapjában, mint összegszerűségében elismerte a késedelmes teljesítést, és a szerződés szerinti 105,6 millió forint kötbért átutalta, amely 2012. szeptember 6-án megérkezett a Szerencsejáték Zrt. számlájára.  

                                                                                                                             

Az MNV arról is tájékoztatta honlapunkat, hogy az informatikai fejlesztés befejezésének időpontját módosították, s ezzel párhuzamosan az elnök-vezérigazgató számára 2012-re előírt prémiumfeladatokat is átírták.  

 

„A 2013. évre áthúzódó feladatok a későbbiekben jóváhagyásra kerülő 2013. évi prémiumfeladatokban fognak megjelenni”  – áll még az MNV anyagában, amellyel a tulajdonosi jogköröket gyakorló társaság burkoltan ugyan, de végre kimondta, hogy a Gtech-G2 által kifejlesztett oldal leghamarabb már csak jövőre indulhat el.  Az MNV azonban pontos határidőt egyelőre nem jelölt ki a Szerencsejáték Zrt-nek. 

 

Szentpétery Kálmán tavaly decemberben még arról beszélt, hogy idén „forradalmasítani fogják a cég internetes sportfogadási kínálatát”,  a fejlesztést elsőként jelölte meg a 2012-ben megoldandó feladatok között, s világszínvonalú megoldást ígért. 

 

„Nagy reményekkel tölt el bennünket, hogy ezt a célkitűzést egy olyan partnerrel valósíthatjuk meg, aki világszerte számos játékszervezővel bizonyította már megbízhatóságát és szolgáltatásainak csúcsminőségét” – tette hozzá akkor. 

 

Az eddig történtek ismeretében azonban jogosan vetődik fel a kérdés: vajon a Szerencsejáték Zrt. menedzsmentje megfelelő körültekintéssel járt-e el annak idején, amikor azt a Gtech-G2-t választotta informatikai fejlesztőnek, amely lassan már egyéves csúszással sem tudja leszállítani a sportfogadási rendszert…

 

Szentpétery a sportfogadási projektet tekintve idén eddig legfeljebb azt mutathatja fel eredményként, hogy már szeptemberre sikerült „kivasalnia” a Gtechől a 105 milliós kötbért. Eredetileg ugyanis két és fél éves megtérüléssel kalkuláltak a 670 milliós projekt esetében, így három hónap elteltével időarányosan tulajdonképpen még több pénz is folyt be a kasszába, mint abban az esetben, ha ténylegesen elindultak volna a sportfogadási oldallal…