Szempontok az on-line szabályozás megítéléséhez

2013-01-24
Hírportálunk on-line szabályozásról szóló anyaga meglehetősen felkavarta a piacot. Mielőtt azonban bárki nagyon lelkesedni kezdene, néhány tényt a Tisztelt Olvasó figyelmébe ajánlunk.

 

1. A szabályozási elképzelés korrekt, a piac ilyen feltételekkel működni tud. 

 

2. A mostani tervezet néhány csúnya, technikai hibát tartalmaz: 

- Több helyen beszél „kéthetenkénti” kötelezettségről, amely azonban a szövegből kitűnőleg „havonta  kétszer” jelentésű.

- Nincs újradefiniálva a kaszinójáték fogalma, a jelen szöveg így nem értelmezhető, hiszen kaszinójáték „a játékkaszinó játéktervében jóváhagyott bármely olyan szerencsejáték, amelyet kizárólag a játékkaszinóban, az ott jelenlévők részvételével, azonnali tét- és nyereményfizetés mellett szerveznek.” Internetes lehetőségről tehát itt nincs szó..

- 200 millió forintos alaptőkét követel meg, de nem határozza meg, hogy a külföldi cégek esetén ez hogyan értelmezendő.

 

3. A notifikációs eljárás valamikor április elején fog végződni, érdemi kifogással nem kell számolni.

 

4. A tervezet több helyen hivatkozik végrehajtási rendeletre, ennek el kell készülnie, ott még lehetnek cifra  meglepetések. Különösen érdekes kérdés lehet a szoftver audit, amellyel már a szerver alapú pénznyerő automaták kapcsán is jégre vittek mindenkit, aki arra a lehetőségre rámozdult.

 

5.  Amikor a vhr elkészül, a szabályozó hatóság akkor fog szembesülni azzal, hogy ezt is ki kell küldeni notifikációra, ami előreláthatólag újabb 3 hónapot fog igénybe venni. Ésszerűbb lett volna, ha a tervezetet és a vhr-t egyszerre küldik be az Európai Unióhoz, ezzel a kétszer három hónapnyi várakozási idő a felére csökkenhetett volna. 

 

6.  A vhr kihirdetése után lehet elkezdeni a koncessziós eljárást, aminek megint lesz időigénye. Az eljárást a NAV fogja lefolytatni, de a Szerencsejáték Felügyelet Főosztályon nincs - nem is lehet - ilyen jellegű szakértelem és tapasztalat, tehát az eljárás időigénye nehezen becsülhető.

 

7. A tervezet nem korlátozza a kiadható  koncessziók  számát, de nem is teszi kötelezővé a koncessziós eljárás kiírását,  és nem határozza meg ennek kapcsán még az eljárás kezdő  időpontját  sem.

 

8. Az elképzelés, különösen a kaszinójátékok vonatkozásában egy társadalmilag rendkívül veszélyes helyzetet fog eredményezni, sokkal csúnyábbat - függőség szempontjából – mint amit a pénznyerő gépek jelentettek. Nem kiszámítható, hogy mit fog lépni a kormány, ha ezt ott valaki megérti.

 

9. A Szerencsejáték Zrt online sportfogadási rendszere a közeljövőben el fog indulni. Nem kiszámítható, hogy az Szerencsejáték Zrt, mint állami vállalat, az új játék vonatkozásában milyen jellegű támogatást fog kapni. Logikus lenne az az állami magatartás, hogy az állam a saját vállalatát a magán vagy külföldi szereplőkhöz képest - legalább időlegesen - helyzetbe akarná manőverezni.

 
Csak előfizetéssel rendelkező olvasóink részére, kérjük lépjen be vagy regisztráljon!