Szárnyaltak az orosz sportfogadási szolgáltatók a focivébé miatt

2019-08-28
A focivébének köszönhetően az öt legnagyobb orosz sportfogadási szolgáltató közel megduplázta a bevételét 2018-ban.

 

Az Interfax orosz hírügynökség által most közzétett adatok szerint az ország öt legnagyobb fogadóirodájának bevétele 2018-ban elérte a 110 milliárd rubelt (1,7 milliárd dollárt), ami több mint 86 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest (59 milliárd rubel) – írja a calvinayre.com.

 

A piacvezető Liga Stavok bevétele több mint háromszorosára, 36,1 milliárd rubelre, nettó profitja pedig több mint harmincszorosára, 620,1 millió rubelre nőtt. (Az Interfax kiemelte, hogy ez nem feltétlenül a tevékenységének köszönhető, hiszen belejátszhat például a vállalat átstrukturálása és egyéb piaci tényezők is.)

 

A második legnagyobb bevételt a Fonbet érte el 24,1 milliárd rubellel (2,5-szeres emelkedés), 9,3 milliárd rubeles profit mellett (5,5-szörös növekedés). A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a Bingo Boom foglalja el, melynek bevétele 2,4-szeresére, 20,2 milliárd rubelre nőtt, profitja azonban közel kétötödével, 380,6 millió rubelre csökkent.

 

Az első ötben a Betcity volt az egyetlen, melynek a bevétele csökkent az egy évvel korábbihoz képest, mégpedig 4,2 százalékkal, 17,3 milliárd rubelre – miközben profitja 9,5 százalékkal 458,4 millió rubelre nőtt. 

 

A Baltbet kicsúszott a top 5-ből – bevétele 12,5%-kal 12,2 milliárd rubelre nőtt, 252 milliós profit mellett (miután 2017-ben 78,3 millió rubel veszteséget sikerült termelnie).

 

Fizetési problémák lehetnek

 

Lehet, hogy a játékosi számla nyitása egyszerűbb lett Oroszországban, azonban a fizetési folyamat nehézkesebb lehet, ha az orosz jogalkotók keresztülviszik azt a tervezett új jogszabályt, mely miatt könnyen lehet, hogy a Visa és a MasterCard kivonul Oroszországból. 

 

A törvénytervezet - amely arra válaszul jött, hogy az Egyesült Államok kormánya új szankciókat vezet be egyes orosz bankokra - arra kötelezi a nemzetközi fizetési szolgáltatókat, hogy bármilyen új szankciótól függetlenül dolgozzák fel az orosz tranzakciókat.

 

A Visa és a Mastercard orosz leányvállalatai korábban beszüntették a bankkártya szolgáltatást a Krím-félszigeten, miután az orosz katonai erők elcsatolták a régiót Ukrajnától. Oroszország érezhetően nem akarja, hogy ez Oroszország többi részén is megtörténjen.

 

A múlt hónapban az orosz média egy belső forrást idézett, mely szerint a Visa és a Mastercard valószínűleg inkább lezárja az orosz műveleteit, mintsem  vállalná a szankciók megsértéséért kiszabott büntetés kockázatát az Egyesült Államokban. A Visa szóvivője azonban később azt nyilatkozta a Ria Novosti-nak, hogy Oroszország „stratégiailag fontos piac”, és a társaság „elkötelezett amellett, hogy a nem készpénzes fizetések zökkenőmentes működését biztosítsa a fizetési ökoszisztéma összes résztvevője számára”.

 

A MasterCard nemrégiben ismét megkezdte az orosz engedéllyel rendelkező fogadóirodák fizetési tranzakcióinak feldolgozását, és a fogadók remélik, hogy ez a visszatérítés nem csak rövid életű lesz. Az orosz jogalkotók jelenleg nyári szünetet tartanak, de szeptember 10-én visszatérnek a Dumába, hogy folytassák a jogszabálytervezet megvitatását.