Svájc lépéseket tett az online szerencsejátékok szabályozására

2014-05-07
A svájci kormány közzétette új szerencsejáték törvényének első tervezetét, mely első ízben szabályozná az online szerencsejátékokat az országban.

 

A múlt héten publikált jogszabálytervezet lehetővé tenné, hogy a földi engedéllyel rendelkező kaszinók online szerencsejátékokat is kínáljanak. A tervezet arra vonatkozóan azonban nem tartalmaz semmit, hogy a tengerentúli szolgáltatók számára vajon nyitva lesz-e a piac vagy sem. 

 

Az augusztus 20-ig konzultációs szakaszban lévő jogszabálytervezet értelmében az online szerencsejáték oldalakon szerzett nyeremények adómentesek lesznek, és kisebb pókertornákat a kaszinókon kívül is szervezni lehet majd, de ezzel kapcsolatos részleteket még nem tartalmaz.

 

A tervezet szerint a svájci szövetségi kormány a 26 kantonra bízná a liszenszelési gyakorlat kialakítását, de létrehozna egy központi testület „a szövetségi és kantoni hatóságok közötti kooperáció biztosítására”.

 

Jelenleg az online szerencsejáték minden formája tiltott Svájcban, de a hatályos törvény nem tesz lehetővé semmiféle fellépést azon szolgáltatókkal szemben, akik mégis célba veszik a piacot, tehát a legnagyobb európai szolgáltatók jelen pillanatban tulajdonképpen bármelyik adóparadicsomból megcélozhatják szolgáltatásukkal a svájci játékosokat.

 

A 7,9 millió lakosú Svájc nem tagjai az Európai Uniónak, így nem kötik az online szerencsejátékokkal kapcsolatos EU-s jogszabályok és elvek.