Sportfogadás tippek: Női vízilabda Európa-bajnokság

2016-01-10
Először -és remélhetőleg utoljára- vesz részt 12 csapat az Eb-n, ami a hölgyeket illeti. Erről az Eb-ről a győztes riói résztvevőnek vallhatja magát, a 2-5. helyezettek pedig jegyet váltanak egy (hollandiai) olimpiai kvalifikációs tornára.

 

Növekvő létszám, alacsonyabb színvonal

Szerbia, mint házigazda vesz részt a tornán, másik öt ország (Spanyolország, Hollandia, Magyarország, Olaszország, Oroszország az előző kontinensviadalról kvalifikált. A maradék hat helyre selejtezőn keresztül lehetett kijutni.  Az utolsó rostára két darab négyes csoport alakult ki, ahonnan 3-3 juthatott ki az Eb-re.  Az egyik csoportban Görögország, Portugália és Horvátország harcolta ki a részvétel jogát, de egyik csapatnak sem volt túl nehéz dolga, hisz a csoportutolsó Svájc ebből a mezőnyből is kilógott. A helvét lányok legszorosabb meccsüket a horvátokkal játszották, ellenük ’csak’ 13 góllal kaptak ki.

A másik négyesből Németország, Franciaország és Törökország tudott a főtáblára kerülni, Izrael női csapatát mindhárman magabiztosan verték. A németek és a franciák hasonló erőt képviselnek. A 80-as, 90-es években azért a franciák és a németek is értek el szép eredményeket, manapság ez nincs így. Törökország már erősen töltelékgyanús együttes, mint ahogy az is. Első Eb-je lesz a török női válogatottnak, sok köszönet nem lesz benne.

A kvalifikált 12 válogatottat 2015. október 4-én kettédobták, és kialakult két darab hat fős csoport. Mindkét csoportból a 4 legjobb jut tovább. A csoportmeccsek után egyenes kieséses rendszerben folytatódik az Európa-bajnokság. A csoportelsők a másik csoport negyedikjével találkoznak, a másodikat pedig keresztbe játszanak a csoport-harmadikokkal. Aztán elődöntő, döntő, és persze helyosztók is lesznek.

 

A csoport

Nem túl bonyolult megtippelni, hogy melyik négy csapat fog továbbjutni. Nagyjából 100%, hogy Oroszország, Hollandia és Magyarország mellett még a görögök lépnek tovább. Portugália és Törökország a vicc kategóriája. Az viszont fix, hogy a továbbjutásra ítélt négy válogatott kemény meccseket játszik majd egymással, fontos, hogy minél előrébb végezzen egy csapat a keresztbejátszások miatt. Elvileg a hollandok a torna és így a csoport favoritjai is, szerintem foghatóak már számunkra is!

 

B csoport

A B-jelű hatos valamivel hígabb, hisz ide kaptak besorolást a szerb csajok, akiket velünk együtt a 2-es kalapból húztak a sorsolásnál. Azt meg nem nagyon kell ecsetelni, hogy a nőknél még midig mi vagyunk a jobbak, úgy 12-13 góllal nagyjából. Ebben a hatosban Spanyolország és Olaszország kiemelkedik, de nagyon. Ez a két válogatott egymás ellen játszik majd éles meccset vélhetően, aztán az a találkozó dönt majd a csoportelsőségről. Nehéz elképzelni, hogy ebben a hatosban a spanyolok vagy az olaszok botlanak, ha az egymás elleni meccsüket nem nézzük. Horvátország pl. a kvalifikációs tornán 21 góllal kapott ki Görögországtól, ami egy értékmérő lehet. Szerbia, mint házigazda,  hátszél ellenére sem léphet tovább véleményem szerint, a franciák és a németek juthatnak tovább a spanyol-olasz kettős mögött. Szerbia legutóbb 2006-ban volt Eb-résztvevő, de csak azért, mert akkor is Belgrádban rendezték a tornát. Nem tudom őszintén szólva, azóta mit fejlődtek, de 2006-ban minimum 10 góllal mindhárom csoportellenfelüktől kikaptak.

 

A lényeg

A magyar csajoknak meg kéne csípni az első két hely közül egyet a csoportban! Ez nagyon fontos lenne, így sikerülne elkerülni az olasz és a spanyol kettőst a legjobb nyolc között. Jöhetne majd Franciaország vagy Németország, ahol csak a különbség miatt kéne izgulni. Márpedig ha tornát nem is nyerünk, az Olimpia miatt fontos, hogy minimum az 5. hely összejöjjön, de a legjobb az lenne, ha elődöntőbe jutnánk, hisz ott az Olimpiai kvalifikáció már garantált, és lehetne éremért játszani! A Kínai edzőtábor jól sikerült, az Eb-t megelőző miskolci Univer kupán Bíró Attila mester irányításával az olaszokat és a görögöket is 3-3 góllal verte a magyar válogatott.A csajok Hollandia ellen kezdenek, a magyar csapat győzelmére az első meccsen a hollandok ellen 6.00-os oddsal fizet a bet365. Ez már olyan szorzó, amire érdemes odafigyelni! A Magyarország +2.5 gól hendi is 2.10-es oddsal fizet, elég jól néz ki!

 

Élő közvetítés minden meccsről:  http://www.dailymotion.com/lentv

 

A MAGYAR NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE:
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)