Spanyolországban április elején indulhat a legális online sportfogadás

Akár 59 cég is fizethet adót
Többszöri időpont változtatás után eldőlni látszik: április 1-től már folyhatnak be az extra milliárdok az ürességtől kongó spanyol államkasszába az online sportfogadásból. Nálunk nem.

Előzmények

Legelőször 2012. január 1-től akarták liberalizálni a spanyol sportfogadás piacot, de akkora volt az érdeklődés, hogy a liszenszkérelmeket tartalmazó hatalmas papírkupac láttán júliusra napolták a nyitást. 59 sportfogadó cég nyújtott be kérelmet, az elbíráláls most is folyik, azonban jobb ütemben a vártnál, és mivel minden eurocent számít, a magyar habitustól meglehetősen elütő intézkedést hoztak: előrehozták a határidőt: már április 1-től lehet legálisan fogadni az engedélyt kapott online irodáknál. 

Az átállást persze a játékosok egyáltalán nem fogják észrevenni, hiszen a kérelmek elbírálásáig a bukméker oldalak a megszokott módon "feketén" működhetnek ugyanúgy, ahogy eddig tettték. A spanyol hatóságok elnézőek voltak velük többek között azért, mert nagy összegeket költöttek el a reklámpiacon, és szponzorálták a sportot. Ezentúl a spanyol államkasszát is fogják.


Mi a helyzet nálunk? 

Itthon is átalakulóban vannak a dolgok. A törvényalkotók az új szerencsejáték törvényben csak a kártyajátékok és a lóverseny szabályozását vette bele. Nyílt titok, hogy a sportfogadás konszessziója azért nem került bele, mert a Szerencsejáték Zrt. épp most dolgozik a saját sportfogadás oldalának kialakításán, a Londoni Olimpiai Játékokig mindenképpen piacon szeretnének lenni. Az ok végülis érthető: az állami cégnél tett fogadásnál az elveszített tét (nettó játékbevétel) az államkasszát gyarapítja, és nem csak annak bizonyos százaléka, ahogy az idegen cégektől befolyó adó formájában tenné. 


A végeredmény

Tehát itthon egy, Spanyolországban akár 59 cég is lehet a piacon. A többit elvileg letiltanák a szolgáltatóknál. A végeredeményre kíváncsiak vagyunk: Melyik ország milyen bevételt fog elkönyvelni ebből az ágazatból természetesen a népesség arányában. Visszatérünk még a témára.