Spanyolország új liszenszekkel mentené meg online piacát

2014-10-21
A spanyol szerencsejáték szabályozó hatóság hamarosan új kaszinó liszenszeket ad ki, hogy ezzel kísérelje meg növekedésre serkenteni az ország online szerencsejáték piacát.

 

A Hatóság oldalán közzétett információk szerint a döntés lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók online nyerőgép és fogadási termékek kínálatára vonatkozó engedélyt igényelhessenek a .es piacra. A pályázatokat a Hatóság által régebben kiadott engedélyek birtokosai, és olyan új szereplők is beadhatják, akik jelenleg nem aktívak a spanyol online szerencsejáték piacon. 

 

Albert Agustinoy Guilayn szerencsejáték szakértő szerint a spanyol piac újbóli megnyitását már sok szolgáltató várta, többen azt remélik ettől, hogy segít megállítani a szabályozott pókerpiac hanyatlását. „A spanyol egy kicsi piac, és kétséges, hogy a póker tovább tud-e terjeszkedni.” – mondta Guilayn, utalva a magas adókra, és arra, hogy a PokerStars uralja a piac körülbelül 70 százalékát. 

 

„Szerintem terjeszkedés a nyerőgép- és hasonló versenyképes termékek bevezetésével lehetséges csak. Az egyik módja az lenne, hogy átfogóbb szolgáltatásokat kellene kínálni, nem csak egyetlen terméket.” – folytatta a szakértő a Poker News-nak adott interjújában. Szerinte olyan több játékot tartalmazó szerencsejáték csomópontokat kellene létrehozni, melyek legálisan kínálhatnának pókerjátékot, valamint nyerőgép- és egyéb kaszinójátékokat is.

 

„Várhatóan 10-12 új szolgáltató lép be a piacra különböző termékcsoportokkal.” – mondta Eduardo Morales szerencsejáték szaktanácsadó az eGaming Review-nak. Guilayn-hoz hasonlóan ő is úgy véli, hogy az új liszenszek azokat a szolgáltatókat is befektetésre ösztönzik, melyek már jelenleg is a piacon vannak, hiszen szerinte „az összes meglévő szolgáltató igényelni fog nyerőgép liszenszet”. 

 

Bár a spanyol hatóságok azt remélik, hogy ugyanazt a hatást érik el a nyerőgépekkel, mint ami az olasz szabályozott piacon történt 2013-ban, még nem tisztázott, hogy hogyan oldják meg az örök kérdést, az illegális szolgáltatókkal kapcsolatos problémát. 

 

A spanyol CODERE Alapítvány által megjelentetett legújabb anyag szerint jelenleg az ország online pókerjátékosának közel fele illegális oldalakon játszik. „Az online játékosok 43 százaléka ismerte be, hogy a Hatóság engedélyével nem rendelkező oldalakon játszik. Közülük körülbelül 12,8 százalék még sosem használt .es oldalt, tehát csak és kizárólag illegális oldalakon játszik.”

 

A Hatóság legújabb adatai szerint, 2014. második negyedévében a tiszta játékbevétel 6 százalékkal, az online játékosok száma pedig 5 százalékkal kevesebb volt, mint 2013 ugyanebben a szakaszában. A cash és tournament póker bevétele 8,4 illetve 1,1 százalékkal csökkent, a szektor így összesen 15,39 millió euró tiszta játékbevételt könyvelhetett el.