Sorsjegyek és sportfogadás - Rekord bevételt ért el a Szerencsejáték ZRt

2019-06-03
A Szerencsejáték Zrt. 2018. évi adózott eredménye 21,6 milliárd forint, az eddigi legmagasabb a cég történetében, 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - tudatta a társaság vasárnap közleményben.

 

A nemzeti lottótársaság az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is kimagasló teljesítményt nyújtott és rekordokat döntött, a 491,1 milliárd forintos nettó árbevétel 12,5 százalékkal emelkedett

 

Ebben jelentős szerepet játszott az oroszországi labdarúgó-világbajnokság, az Eurojackpot nemzetközi játék forintosítása, valamint az új sorsjegyek bevezetése.

 

A G7 már korábban megírta, hogy az elmúlt években a kaparós sorsjegyek váltak a Szerencsejáték Zrt. „egyik legfontosabb fejőstehenévé”. Míg 2010-ben még alig 18 milliárd forint bevétele volt belőlük az állami vállalatnak, 2017-ben már ennek több mint ötszöröse.

A Szerencsejáték Zrt. jelenleg 19 féle sorsjegyet árul, ezeket egy Las Vegas-i székhelyű cég, a Scientific Games gyártja. Gyártási szempontból a legdrágább a darabonként 82 forintba kerülő Nagykarácsony sorsjegy, a legolcsóbb pedig a 2,6 forintos Black Jack. A játékosoknak előbbiért 3.000, utóbbiért 300 forintot kell fizetniük.

A gyártási költségek és a nyeremények kifizetése után is jelentős összeg marad az állami cégnél, hiszen a sorsjegyek eladásából befolyt pénznek 62-70 százalékát osztják szét a játékosok közt. 

A legtöbbet eddig a Buksza nevű sorsjegy hozta a vállalatnak, a 2011-es bevezetés óta több mint 50 milliárd forintot. 

 

A sportfogadók a 2018–2019-es NB I.-es labdarúgószezon, a Tippmixen és a TippmixPrón meccsenként átlagosan több mint 200 ezer fogadás érkezett, a játékosoknak kifizetett nyeremény pedig csaknem 4,2 milliárd forint volt – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Szerencsejáték Zrt. Ebben szerepelnek a mérkőzések előtti és az élő fogadások, valamint az 1×2 fogadási soron túl az összes kiegészítő lehetőség is.

A szeptemberi Haladás–Paks-találkozóra érkezett be a legkevesebb tét az összes NB I.-es összecsapás közül, de erre is több mint 16 millió forinttal fogadtak.

Ezzel szemben a decemberi Vidi–FTC volt a legkedveltebb párosítás, amely több mint 456 ezer szelvényen szerepelt, a legtöbb nyeremény, összesen 180,5 millió forint pedig a Kisvárda–FTC-bajnoki nyomán ütötte a fogadók markát.

Továbbra is többen játszanak papíralapon, mint online: a már említett Vidi–FTC-mérkőzés esetében például a tétek 89 százalékát hagyományos lottózókban tették meg.

 

A játékosok 2018-ban összesen nettó 319,3 milliárd forintot nyertek.

 

A cég az európai állami lottótársaságok trendjébe illeszkedően a tiszta játékbevételének - szerencsejáték árbevétel csökkentve a játékosokat megillető nyereményekkel - mintegy kétharmadát adók, díjak, járulékok, illetve osztalék formájában visszajuttatja a közösségi célok finanszírozására. 

Közleményében a Szerencsejáték Zrt kiemeli, hogy a közösségi kiadásokhoz történő hozzájárulás 5,2 százalékkal 105,3 milliárd forintra emelkedett, ugyanakkor a 24.hu szúrta ki, hogy a Szerencsejáték Zrt. már 388 millióért, háromszor is szerződött idén Mészáros Lőrinc cégével, a 4iG Nyrt-vel. A Szerencsejáték Zrt. január és februári szerződéslistája szerint a 4iG-től rendelik a következő tételeket:

  • a jelenlegi játékrendszer infrastruktúrájának bővítése, nettó 180,7 millió forintért,
  • 400 darab monitor, kis híján nettó 10,8 millió forintért,
  • 3PAR storage, nettó 196,5 millió forintért.
 

Forrás: MTI/G7/24.hu