Sorsdöntő lehet a többi állam számára New Jersey online piaca

2013-11-29
Mivel az első két USA tagállamot, ahol engedélyezték az online szerencsejátékokat, meglehetősen kevesen lakják, eredményük nem volt olyan mérvadó a többi állam számára, mint a kilencmilliós New Jersey-é – így a többi állam most lélegzet visszafojtva figyeli a frissen indult piac fejleményeit.

 

Az, hogy New Jersey-ben most szárnyát bontogatja az online szerencsejáték ipar,  a legnagyobb szerencsejátékkal kapcsolatos terjeszkedés azóta, hogy 1978-ban legalizálták a kaszinókat Atlantic City-ben. Emellett ez az állam lett annak a teszt-piaca is, hogy vajon hogyan boldogulnak majd egymás mellett az online és a földi kaszinók. 

 

Nem New Jersey az első állam, ahol legálisan lehet online szerencsejátékokat játszani – Nevada áprilisban tette elérhetővé az online pókert, Delaware pedig októberben nyitotta meg online kaszinó piacát. Azonban mindkét állam népessége elenyésző a 9 milliós New Jersey-é mellett, hiszen Nevadában 2,7 millióan, Delaware-ben pedig csak 918 ezren élnek. 

 

Az elemzők meglehetősen eltérően saccolják meg New Jersey online szerencsejáték iparának potenciális méretét: a becslések 300 millió dolláros bevételtől és 45 millió dolláros adóbefizetéstől indulnak, és egészen 1,2 milliárdos bevételig és 180 millió dolláros adóbefizetésig terjednek. 

A H2 Gambling Capital a pesszimistábbak közé tartozik, 370 millió dollár tiszta játékbevételt becsül. Előrejelzésük szerint a tiszta játékbevétel 63 százalékát a kaszinójátékok, a fennmaradó 37 százalékát pedig a pókerjátékok fogják generálni. Összességében tehát a H2 szerint az első évben New Jersey teljes szerencsejáték bevételének 11-12 százaléka fog az online szerencsejátékból származni.

 

Mindez természetesen csak abban az esetben érvényes, ha a jelenlegi összes szolgáltató a piacon marad, és nem lesznek olyan problémák, melyek a játékosok bizalomvesztéséhez vezetnek. Ilyen lehet például az, hogy egyes hírek szerint több bank még nem frissítette a rendszerét, és visszautasítja a New Jerseyben liszensszel bíró szerencsejáték cégekkel kapcsolatos tranzakciókat is.

 

A többi amerikai tagállam közben figyelmesen szemléli a fejleményeket, hiszen a becslések szerint 18 állam legalizálná az online fogadást az elkövetkező négy évben attól függően, hogy hogyan alakulnak New Jersey-ben a dolgok.