Sorra vonulnak ki a szolgáltatók a lengyel piacról

2017-04-10
Az április 1-én életbe lépett új lengyel online szerencsejáték szabályozás a jelek szerint nem lett túl népszerű a szolgáltatók körében.

 

Csak az utóbbi pár napban olyan nagy nevek jelentették be a kivonulásukat a lengyel piacról, mint a Betfair, a William Hill, a Bet365, a Pinnacle Sports, az EnergyBet és a Mr Green.

 

Ez a tömeges kivándorlás tulajdonképpen tiltakozás az új, „liberalizált” szerencsejáték szabályozás, és a forgalmat terhelő 12 százalékos adó ellen.  A „tiltakozás” talán nem is a legmegfelelőbb kifejezés, hiszen igazság szerint a szolgáltatóknak ilyen adóteher mellett nincs igazán más választásuk, mint kivonulni a piacról. 

 

Az online szerencsejáték vállalatok általában a tiszta játékbevételük, vagyis a “nettó nyereségük” után adóznak, tehát az után az összeg után, ami az ügyfeleket illető nyeremény kifizetése után marad náluk. Az a kérés azonban, hogy a lengyel kormány egy sokkal ésszerűbb, a tiszta játékbevétel után fizetendő 20%-os adót vezessenek be, süket fülekre talált.

 

A tavaly nyáron elfogadott jogszabálymódosítás célja az volt, hogy a szabályozást EU konformmá tegyék, és csökkentsék azt a veszélyt, hogy a lengyel állampolgárok egy szabályozatlan piac veszélyeinek legyenek kitéve. Az RGA (Távszerencsejáték Szövetség) szerint azonban az elfogadott jogszabállyal ennek pont az ellenkezőjét fogják elérni.

 

“Egy 12 százalékos, forgalom után fizetendő adóval nem lehet vonzó piacot kialakítani.” – figyelmeztetett a szervezet. „A jelenlegi adórendszer miatt a liszensszel rendelkező szolgáltató nem fognak tudni megfelelő választási lehetőséget és ajánlatot biztosítani a lengyel ügyfelek számára. Emiatt a lengyel játékosok továbbra is a lengyel piacon kívüli szolgáltatók jobb ajánlatait fogják igénybe venni, akik nem fizetnek adót Lengyelországban. A blokkolás nem fogja tudni ezt megakadályozni.”

 
A lengyel kormány utalt arra, hogy egy külön jogszabályban később újravizsgálják az adókérdést, de semmi jele annak, hogy ez a következő hónapokban bekövetkezne. A kormány ugyanakkor bejelentette, hogy július 1-től blokkolni fogják azokat a szolgáltatókat, akik engedély nélkül fogadnak lengyel játékosokat.
 
Az új jogszabály értelmében a lengyel játékosok most először játszhatnak majd legális online kaszinó, póker és bingó játékokon, de csak a monopolhelyzetben lévő Totalizator Sportowy kínálatából válogathatnak.