Schleswig-Holstein hatálytalanította szerencsejáték törvényét

2013-01-25
Németország legészakibb szövetségi tartománya, Schleswig-Holstein parlamentje csütörtökön úgy szavazott, hogy visszavonja meglévő online szerencsejáték törvényét, és csatlakozik a többi német tartomány által már elfogadott egyezményhez.

 

A döntés azt jelenti, hogy mind a 16 német szövetségi tartomány csatlakozott ahhoz az Állami Szerencsejáték Egyezményhez, mely online sportfogadásra biztosít egy korlátozott számú liszenszet, azonban az online pókert nem engedélyezi.

 

“Schleswig-Holstein politikai szellemvasutazása most végre befejeződött.” nyilatkozta a két órás, tüzes parlamenti vita után Ralf Stegner. Azonban a mostani helyzet messze nem egyértelmű, hiszen Schleswig-Holstein már jópár liszenszet kibocsátott saját szerencsejáték törvénye alapján. A parlamenti szavazása előtt néhány órával, ezért a Német Szövetségi Bíróság elhalasztotta a döntést szövetségi szerencsejáték egyezmény megfelelőségével kapcsolatban. Az Európai Bíróságot  (CJEU)  kérték fel, hogy válaszoljon meg néhány kérdést azzal kapcsolatban, hogy a rendszer megfelel-e az európai uniós jognak. 

 

A tegnapi parlamenti döntést követően Schleswig-Holstein-ben befagyasztották az engedélyezési folyamatokat, nem adnak ki további liszenszeket, azonban a múlt héten még nagyüzemben folyt azok kiadása.

A jelenlegi helyzet szerint az  eddig kiadott liszenszeket nem vonják vissza, azok hat éves időtartamra érvényesek maradnak. Schleswig-Holstein tartomány összesen 23 sportfogadási- és 13 pókerliszenszet adott ki; az engedélyezett pókeroldalak között ott van például a PokerStars, a 888, a Ladbrokes és a bwin.party. 

Mivel azonban a liszenszet kapott szolgáltatók csak a tartományban szolgáltathatnak online pókert, nem világos, hogy hogyan fogja eltartani 3 millió lakos ezt a 13 pókertermet.

 

Előzmények:

Schleswig-Holstein is csatlakozik az egyezményhez

Két újabb online cég kapott liszenszet Schleswig-Holstein tartományban

Felemás német online szerencsejáték szabályozás