Saját családja is elhatárolódott a Clippers-tulajtól

2014-04-29
A támogatók sem hagyták szó nélkül a Los Angeles Clippers tulajdonosának rasszista megnyilvánulását, s már 24 szponzor szüntette meg vagy függesztette fel együttműködését Donald Sterling klubjával.

 

Elsőként a Clipperst kilenc éve támogató CarMax jelentette be, hogy nem hajlandó a nevét és pénzét adni tovább a csapatnak, majd sorra tett hasonló bejelentést a többi szponzor, köztük a Red Bull, a Mercedes, a KIA Motors, a Virgin America és a Yokohama Tyres.

 

A botrány szombaton robbant ki, miután a TMZ internetes portál nyilvánosságra hozott egy felvételt, melyen valószínűleg Sterling hallható, amint - egyebek mellett - azt mondja egy nőnek, hogy ne vigyen feketéket a csapata meccseire. A felháborodás végigsöpört a ligán, jelenlegi és korábbi sztárok, többek között LeBron James, Kobe Bryant, Michael Jordan és Magic Johnson adtak hangot felháborodásuknak, s követelték egy emberként az üzletember legszigorúbb megbüntetését. Ugyanakkor nem csupán az NBA berkein belül, hanem az egész országban komoly visszhangot váltott ki az eset, még Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is megszólalt az ügyben, s kifejezte reményét, hogy a liga megfelelően jár majd el.

 

Sterlingnek nem ez volt az első rasszista megnyilatkozása, ám a mostani keltette a legnagyobb hullámokat, ráadásul ezúttal a családja is elhatárolódott tőle. A tulajdonostól már korábban elhidegült felesége hétfőn közleményt adott ki, melyben jelezte, hogy őt és gyermekeiket is lesújtották Sterling szavai, s hangsúlyozta, hogy a családban senki sem osztja ezeket a kirekesztő nézeteket.

 

Adam Silver, a liga februárban hivatalba lépett első embere még vasárnap bejelentette, hogy villámgyors eljárás keretében vizsgálják majd ki az ügyet, azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy Sterling milyen büntetésre számíthat. Az észak-amerikai profi ligák korábbi hasonló eseteiből kiindulva az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Sterlinget hosszú időre eltiltják, s nagyon komoly pénzbüntetést kap majd. Sokan ugyanakkor azt követelik, hogy Sterling ne lehessen tovább tulajdonos. A többi tulajdonos közül elsőként a Houston Rocketset birtokló Leslie Alexander nyilatkozta, hogy Sterlingnek nincs helye a közöttük.

 

Forrás: MTI

Címkék: kosárlabda,