Sacred Kingdom visszavonul

2012-04-03
Korunk egyik legnagyszerűbb versenylova, az ausztrál tenyésztésű Sacred Kingdom, aki egy ideig a világ legmagasabbra értékelt sprintere is volt, visszavonul

 

Ricky Yiu Poon-fai – a ló trénere - úgy döntött, hogy a vasárnapi Sha Tin Gr.3 futam volt az utolsó, amin a nyolcéves Sacred Kingdom részt vett.

„Nem akarjuk 1000 m felett versenyeztetni, és most nincs ilyen verseny a következő évadig – hat hónapig – amikor már kilenc éves lesz, tehát úgy döntöttünk, nyugdíjazzuk.” – mondta Yiu.

 

Az ausztrál szupermén, Encosta De Lago fia Hong Kong egyik legkitüntetettebb, legimádottabb versenylovaként vonul vissza.

 

A Hong Kong-i Zsoké Klub által a 2008/2009-es és a 2009/2010-es évben is az Év Versenylovának választott szuperparipa három nemzetközi Group 1 versenyt is nyert: a Cathay Pacific Hong Kong Sprint-et (HK-G1) 2007-ben és 2009-ben, valamint a KrisFlyer International Sprint-et (Sin-G1)  2009-ben.

Sacred Kingdom 2007-től 2009-ig három éven át a világ legjobb sprintere volt.

 

A 2008-09-es szezon legnagyobb részét szezámcsont-törés miatt kihagyta, majd 2010-ben ismét nyolchónapos pihenőre kényszerült egy majdnem végzetes kólika roham miatt, mely a Chek Lap Kok repülőtéren érte, mikor éppen Japánba készült.

2006-ban indult karrierje során 35 versenyen indult, 17-szer győzött - utoljára az ausztrál Brett Prebble-vel nyerte a Centenery Sprint-et Sha Tin-ben 2010 januárban. Összességében több, mint 6 millió dollárnyi díjat söpört be tulajdonosainak.

Yiu szerint Sacred Kingom egy szinten említendő Fairy King Prawn-nal. „Számomra ő Fairy King Prawn-nal együtt a legjobb ló, akit valaha is edzettem. Ugyanazon a szinten volt, és arról álmodozom, hogy még egyszer lesz egy ilyen lovam” – mondta.

 

Yiu elmondta, hogy a tervek szerint Sacred Kingdom nyugdíjas napjaira visszatér szülőhazájába, Ausztráliába.

 

Címkék: lóverseny,