Royal Delta lesz az első kanca, aki megnyeri a World Cup-ot?

2012-03-29
Bill Mott kedd reggel megérkezett Dubai-ba, hogy csatlakozzon Royal Delta-hoz, akit egy héttel ezelőtt szállítottak át Floridából. Egy olyan utazás ez, amelyre négy hónapja gondolt először, és melynek esélye egy időre veszni látszott.


Abban a négy napban, ami 2011. november 4-e (mikor Royal Delta megnyerte a Breeders’ Cup Ladies’ Classic-ot Churchill Downs-ban) és november 8-a (mikor bement a keeneland-i lóverseny árverés ringjébe) között eltelt, Mott elmondása szerint annak a lehetőségét fontolgatta, hogy az akkor hároméves champion Royal Delta fusson a most szombaton megrendezésre kerülő, 10 millió dollár összdíjazású Dubai World Cup-on Meydan-ban.


„Csak mert gondolkodsz, hogy mit csinálj…” – mondta Mott, aki az 1995-ös Év Lova díjazott Cigar-ral megnyerte az első World Cup-ot 1996-ban. „Mi legyen a következő erőpróba? Ha annyira jó egy ló, mint ő, muszáj a nagy versenyekben gondolkodnod.”


Mielőtt azonban Mott ténylegesen elgondolkodhatott volna a World Cup-on, már azon kellett tűnődnie, hogy vajon ő lesz-e egyáltalán a fiatal kanca trénere.

Royal Delta tulajdonosa, Saud bin Khaled herceg 2011. február 1-én meghalt. Mott-nál számos érdeklődő járt, akik meg akarták venni Royal Delta-t, még mielőtt egyáltalán belépett volna az árverés ringjébe. Azonban a hitelesség fenntartása miatt, Royal Delta-nak is meg kellett jelennie.

Benjamin Leon, aki Besilu néven versenyzik, mindenkit túllicitált, és 8,5 millió dollárért (1,8 milliárd forintért) megvette Royal Delta-t. Leon elsőszámú trénere Todd Pletcher volt. Leon arra kérte, hogy Mott hívja fel őt, de Mott már elkönyvelte, hogy a ló Pletcher-nél fog kikötni.

Az árverés után Royal Delta Leon farmjára ment vakációzni Ocala-ba. Egy november végi napon Mott elment a farmra meglátogatni Leon-t, és elmondta neki, hogy az volt az elképzelése, hogy futtatja a lovat a World Cup-on. 

Nem sokkal ezután, december elején a ló már ismét Mott-tal volt Payson Park-ban. A terv sínen volt.


Bár a World Cup volt a célpont, Royal Delta-nak szüksége volt egy felkészülő versenyre. Mott úgy gondolta, a február 25-én, a Gulfstream Park-ban rendezett kétkörös 1 1/16 mérföldes Sabin ideális lesz erre a célra. Mott nem várta, hogy Royal Delta nyerni fog, így mikor nyolc hosszal Awesome Maria mögött, másodikként ért célba, nem lepődött meg.

„Majdhogynem meg tudtam jósolni a végeredményt még mielőtt nyilvánosságra hozták volna az indulók listáját.” mondta Matt. „Tudtam, ki fog futni.”

Royal Delta pályafutása során többször megfigyelhető, hogy egy középszerűen lefutott versenyt egy kirobbanó futam követi. Miután harmadikként végzett a Coaching Club American Oaks-on, megnyerte a Grade 1-es besorolású Alabama-t Saratoga-ban. Miután Havre de Grace több, mint 8 hosszal megverte a Baldame-on Belmontban, megnyerte a Breeders’ Cup Ladies Classic-ot.


Az ok, amiért Mott úgy gondolta, hogy a World Cup logikus cél Royal Delta számára az az, mert megnyerte az Alabama-t 1 ¼ mérföldön, és megnyert egy szintetikus felületen rendezett versenyt Keeneland-ban is.  „Úgy érzem, nagyon jól megfelel a feltételeknek, és szerintem tényleg egy csúcs kanca.”-  mondta.


Mott nyerte az első World Cup-ot Cigar-ral, aki 10-ből 10 versenyét megnyerte, és ezzel az Év Lovának választották 1995-ben. Most Royal Delta lehet az első kanca, aki megnyeri a World Cup-ot. 

„Óriási kihívás megpróbálni elérni, hogy ő legyen az első kanca, aki nyerni tud.” mondta Mott. „Miénk volt az első mén, aki megnyerte, és most a miénk lehet az első kanca is.”Photo:  Reed Palmer Photography/Churchill Downs

Címkék: lóverseny,