Ezt látni kell! Black Caviar az Ascot zárónapján!

Royal Ascot 5. nap – tippek és esélyek
A nap, melyre a lóverseny világa már jó ideje vár: a világ leggyorsabb sprintere, az ausztrál csodakanca, a 21 versenyén veretlen szupersztár, Black Caviar szombaton - a Royal Ascot zárónapján - életében először áll rajthoz hazáján kívül.

 

Diamond Jubilee Stakes

 

A 6 furlongos (1207 méteres) Group 1 minősítésű futamon 14 vállalkozó kedvű „rivális” áll rajtgépbe Black Caviar mellett. Természetesen toronymagasan az ausztrál gyönyörűség a favorit, esélyeire jellemző, hogy a fogadóirodák a Black Caviar nélküli mezőnyre is adnak fogadási lehetőséget (tehát mintha a többiek egy külön versenyt futnának …).

 

A mezőny felsőbb része:

Black Caviar (1/4) Kell-e egyáltalán bemutatni ezt a hatéves csodaleányt? Még a kedden hihetetlen futást produkáló, és ezzel minden idők legmagasabb Timeform minősítését megkapó Frankel sem kapott/kap akkora figyelmet, mint "Nelly" - ahogy Black Caviar istállójának elragadtatott tagjai nevezik a szupersztárt. Az óriási kanca a földgolyó legkitűnőbb sprintere lett, 21 verseny óta nem talált legyőzőre. Hihetetlen csodálat és imádat veszi körül, bárhol is fut, több tízezer rajongó lengeti a fekete/lazac színű zászlót (ezek Black Caviar színei). Idei öt futamán is ugyanolyan lenyűgözően teljesített, mint eddig bármikor, és trénere Peter Moody szerint - aki minden szükséges óvintézkedést megtett az utazás előtt - a kanca kitűnő állapotban érkezett meg Európába. Kíváncsian várjuk tehát, hogy hány hosszt ver rá a mezőnyre, és milyen értékelést kap majd a különböző formaminősítőktől - vajon sikerül-e megelőznie Frankel-t?


Moonlight Cloud (11/2) A négyéves kanca meglehetősen keveset versenyzett eddig, összesen 10 futamon indult, ebből 6-ot megnyert, egyszer második volt. Idei versenyzését győzelemmel kezdte a Group 3-as minősítésű Prix Du Palais-Royal-on. Tavaly bizonyított már a legfelsőbb szinten is, augusztusban négy hosszal nyerte Society Rock előtt a Group 1-es Goldikova-t. 


Society Rock (10/1) A tavalyi Golden Jubilee Stakes bajnoka, aki – hacsak valami nagy baj nem történik – szinte egészen biztos, hogy nem tudja megvédeni címét Black Caviar mellett.  Az Ascot-on kívül más pályákon eddig nem tudott nagyot alakítani, meglehetősen kiábrándítóan teljesített a tavalyi év második felében. Eddigi 16 versenyén négyszer győzött, ötször volt helyezett. Idén egy futamon indult, harmadik lett a Group 2-es minősítésű Duke Of York Totepool Stakes-en.


Krypton Factor (25/1) Kétévesen Nagy-Britanniában edzette Sir Mark Prescott, majd átkerült Bahrein-be Fawzi Nass-hoz, és meglehetősen jó sprinter vált belőle. Egy mérföldön kezdte a versenyzést, de igazán akkor kelt életre, mikor visszament 6 furlongra. Idén előbb megnyert egy Group 3-as futamon Meydan-ban, majd megnyerte a Group 1-es Dubai Golden Shaheen-en 6 furlongon (Rocket Man-t verte). Legutóbbi futamán azonban nem futott túl jól, a Krisflyer International Sprint-en (Group 1) csak a középmezőnyben, 5. helyen végzett. Eddigi mérlege 21 futamból: 8 győzelem, 8 helyezés.


The Cheka (33/1) A hatéves herélt karrierjének legnagyobb részét kisebb Group futamokon töltötte, ahol hol helyezéseket szerzett, hol a középmezőnyben végzett. Idei első versenyét (egy listed futamot) megnyerte, majd óriási meglepetésre csak egészen kicsivel Tiddliwinks mögött lemaradva másodikként futott be a Group 2-es Duke Of York Totepool Stakes-en. Az Ascot-ot szereti, itt nyerte debütáló, nyeretlenek számára kiírt futamát annó 2008-ban nem kevesebb, mint 10 testhosszal; tavaly októberben pedig harmadik lett itt egy 7 furlongos handicap futamon.


Pastoral Player (33/1) Eddigi 21 futamából 5-öt tudott nyerni, kétszer volt helyezett – ezek leginkább handicap futamok voltak, Group 3-nál magasabb minősítésű versenyen még nem futott. Tavaly októberben megnyerte a Totescoop6 Challenge Cup-ot az Ascot pályáján, majd idei utolsó futamát, a Group 3 minősítésű Timeform Jury Stakes-t is nyerni tudta.

 

Diamond Jubilee Stakes statisztika:

10 nyertesből 1 indult favoritként
Az utóbbi 10 évben Starbangledbanner volt az egyetlen (2010-ben), aki favoritként nyerni tudott. Ebben az időszakban elég jó pénzt szakíthattak a szerencsés fogadók, hiszen 16-1, 30-1, 25-1 és 33-1-es odds-szal induló lovak nyertek.


10 nyertesből 2-t treníroztak Nagy-Britannián és Írországon kívül
Az ausztrál Choisir nyerte King's Stand-et és a Jubilee-t is 2003-ban, míg 2005-ben Cape Of Good Hope lett a bajnok, aki Hong Kong-ban edz. Azonban egyedül ők ketten azok az utóbbi 10 év nyertesei közül, akik tengerentúlról érkeztek.


10 nyertesből 4 futott a King Stand-en
Choisir volt az egyetlen, aki 2003-ban duplázni tudott, de Cape of Good Hope (2005), Les Arcs (2006) és Kingsgate Native (2008) mindnyájan profitáltak abból, hogy indultak az 5 furlongos futamon.

 

Összefoglalva:

A fenti statisztika alapján Black Caviar-nak nem lenne könnyű a helyzete, azonban valóban úgy gondoljuk, hogy valami nagy tragédiának kellene történnie ahhoz, hogy ne verje fölényesen a mezőnyt. Trénere, Peter Moody nem aggódik sem amiatt, hogy a nem igazán kedvező, 15-ös rajtbokszból indul szemefénye, sem amiatt, hogy a pálya valószínűleg esőáztatta lesz. Elmondta, hogy két éve nem volt ilyen nagyszerű formában a ló, és teljes mértékben meg van elégedve vele az ideérkezése óta, úgyhogy boldogabb már nem is lehetne…


A Black Caviar-on kívüli mezőnyben nagy esélyes lehet az ötös rajtbokszból induló Moonlinght Cloud, hiszen a francia kanca ugyan nem szerepelt jól a tavalyi 1000 Guineas-en, de azóta jól szerepelt a rövidebb távokon.

A Golden Shaheen nyerő Krypton Factor is versenyben lehet, ha a talaj jó vagy gyorsabb marad, azonban mostanában nem teljesített jól lassú talajon Szingapúrban.

Lassú talajon a címvédő Society Rock nagy veszélyt jelenthet, mivel nyilvánvalóan szereti ezt a pályát – tehát a Black Caviar nélküli sorban esélyes lehet.

The Cheka okozhat meglepetést a Duke Of York-on mutatott formája alapján, ahol Tiddliwinks mögött alig lemaradva lett második.

 

Aki teheti, nézze a futamot, bizonyára emlékezetes verseny lesz! Magyar idő szerint 16:45-kor kezdődik, a BBC1 közvetíti. Online (a reklámok kiikszelése után) az alábbi linken lehet nyomon kísérni az adást.