Royal Ascot 4. nap – tippek és esélyek

Pénteken, a Royal Ascot negyedik napján is hat futamot rendeznek, többek közt az Ascot Derby-ként is emlegetett King Edwards VII Stakes-t, és a klasszikus 1 mérföldes kancadíjat, a Coronation Stakes-t. Lássuk a főszereplőket és az esélyeket…

 

King Edward VII Stakes

A hároméves telivérek számára kiírt másfél mérföldes Group 2-es futamot Ascot Derby-ként is emlegetik, mivel gyakran indulnak rajta olyan lovak, akiknek nem sikerült hozni a formát az Epsom Derby-n, vagy sérülés miatt ki kellett hagyniuk azt. A King Edward VII Stakes utolsó két győztese később megnyerte a Dubai World Cup-ot (Monterosso) és a King George VI & Queen Elizabeth Stakes-t (Nathaniel), tehát érdemes figyelni erre a futamra.  Érdekesség, hogy három Galileo ivadék (Frankel testvér/féltestvér) is indul a futamon (Astrology, Noble Mission és Shantaram).

 

A mezőny:

Astrology (5/6) Aidan O'Brien neveltje öt versenyen indult eddig, ebből kettőt megnyert, háromszor pedig harmadik lett. Idén a Group 3 minősítésű Dee Stakes-t meggyőzően, 11 hosszal nyerte. Legutóbbi az Epsom Derby-n indult, ott harmadik lett. 

Noble Mission (7/2) Frankel teljes testvére, Sir Henry Cecil trenírozottja eddigi 4 versenyén kétszer győzött, és kétszer volt második. Idén két futamon indult, a Newmarket Stakes-t  megnyerte, legutóbbi listed versenyén pedig második lett Thought Worthy mögött.

Thought Worthy (6/1) Az amerikai telivérnek ez lesz az ötödik versenye, eddig két győzelmet és 1 második helyet tudhat magáénak. Legutóbb az Epsom Derby-n futott, negyedikként ért célba.

Thomas Chippendale (7/1) Eddigi 4 startjából kettőt megnyert, két alkalommal helyezésig sem jutott. Legutóbb júniusban futott, azon a handicap versenyen háromnegyed testhosszal győzni tudott.

Initiator (25/1) Összesen két futamon indult eddig életében. Debütáló versenyén negyedik lett tavaly, idei egyetlen futamát pedig (egy nyeretlenek számára kiírt versenyt) megnyerte májusban.

 

King Edward Stakes statisztika:

10 nyertesből 7 futott elismert Derby felkészítő futamon

Nem is magán a Derby-n, hanem inkább a felkészítő versenyeken lehet rátalálni a jövendőbeli győztesre. A 7 nyertesből csak kettőnek sikerült győznie valamelyik Derby felkészítő futamon, a tavalyi győztes, Nathaniel is csak helyezett volt egy Derby felkészítőn. Ez alapján a statisztika alapján tehát Shantaram esélyes…

Még érdekesebb tény, hogy a Derby maga csak 10 győztest produkált az elmúlt 40 évben, és egy Epsom-on helyezett ló sem nyert itt három éve. Az idei extra pihenőhét a Derby és a Royal Ascot között talán segíthet, de egy Epsom-i kemény verseny nyomod hagy a kevés tapasztalattal rendelkező hároméveseken.

10 nyertesből 8 az odds-lista első négy helyéről érkezett

A legtöbb rangos versenyen a győztesek a lista első feléről kerülnek ki, és ez itt sincs másként. A legutóbbi 18 győztes közül 14 favoritként, vagy második favoritként indult. Az utolsó 17 bajnok közül csak három 

 

Összefoglalva:

Astrology, az Epsom Derby harmadik helyezettje, már bizonyított, azonban elképzelhető, hogy sokat kivett belőle az a futam…

Noble Mission-t mindig Frankel testvéreként fogják ismerni, de ha itt sikeresen szerepel, nevet szerezhet magának saját jogon is... a profilja mindenképpen ideális jelöltté teszi.

 

 

Coronation Stakes

A klasszikus generáció kancái számára kiírt 1 mérföldes, Group 1 minősítésű Coronation Stakes-en általában azok a lovak indulnak, akik korábban részt vettek valamelyik európai 1000 Guineas futamon. Ugyan a  francia 1000 Guineas szereplőiből idén csekély a felhozatal a mezőnyben, azonban mind az angol, mind az ír győztes rajtgépbe áll pénteken Homecoming Queen és Samitar személyében. 

 

A mezőny:

Homecoming Queen (11/4) Kétévesen 11 futamon indult, első győzelmét a nyolcadikon, a Fairyhouse maiden-en aratta. Idén megnyerte a Leopardstown 1000 Guineas Trial Stakes-t (Fire Lily előtt), majd a Group 1 minősítésű 1000 Guineas Stakes-t is (9 hosszal verte Starscope-ot). Következő startján, az ír 1000 Guineas-on favoritként indult, azonban csak negyedikként ért célba. A gyorsabb talaj egy lehetséges mentség erre a fiaskóra, mivel legjobb formáját eddig mindig lassabb talajon mutatta ...

Samitar (4/1) Kétévesként meglehetősen sűrűn futott, hat futamon indult, kétszer nyert (Group 3 Albany Stakes, és a Tattersalls Millions). Az idei Tattersalls-on és a francia 1000 Guineas-on csak a középmezőnyben végzett, azonban utolsó futamát, a Group 1 minősítésű Ír 1000 Guineas-t megnyerte. Eddigi mérlege 9 futamból 3 győzelem és 4 helyezés.

Laugh Out Loud (9/2) Csak idén januárban futotta az első versenyét, akkor második lett, azonban következő két futamát megnyerte. Az 1000 Guineas-en nyolcadik lett, azután következő két futamát azonban megnyerte, köztük a Group 2 minősítésű  Prix De Sandringham-ot (ez volt az utolsó futama). Mérlege tehát 6 futamból 4 győzelem, 1 második hely. 

Starscope (9/1) Kétévesként egy futamon indult, azt meg is nyerte, azonban idén nem tudta folytatni ezt a formát. Egy Group 3-as negyedik hely után 2. lett az 1000 Guineas-on Homecoming Queen mögött, majd utolsó futamán egy listed versenyen harmadik lett. 

Fallen For You (10/1) Eddigi 5 futamából kettőt megnyert (ezek listed versenyek voltak), egyszer második lett (Group 2 May Hill Stakes). Idén két versenyen indult, Kempton-ban nyerni tudott, utolsó Group 3-as  futamán azonban csak 6. lett.

Bugie D'Amore (10/1) Eddig 9 versenyen indult, ebből 4-szer győzött, háromszor volt helyezett. Legnagyobb sikere tavaly egy Group 3-as győzelem volt az év végén. Idén egyszer futott, a Group 2 minősítésű Prix De Sandringham-on negyedik lett.

Cardigan (11/1) Egyetlen egyszer futott csak eddig, tavaly Haydock-ban indult és nyert. 

Irish History (14/1) A Godolphin csapat háromévese idén májusban kezdett el versenyezni, eddig csak két futamon indult. Első, nyeretlenek számára kiírt futamát megnyerte, második versenyén azonban csak hetedik lett. 

Russelliana (18/1) 4 eddigi futamából egyszer tudott nyerni, egyszer volt második. Idén egyszer futott csak, 9. lett egy kancák számára kiírt Group 3 futamon.

Intense Pink (40/1) Eddigi 4 versenyéből csak egyszer tudott nyerni, és egyszer harmadik lett. Legutóbbi listed futamán 8. helyen ért célba.

 

Coronation Stakes statisztikák:

16 nyertesből 15 futott az angol, ír vagy francia 1000 Guineas-on

A mezőnyből Homecoming Queen, Samitar és Laugh Out Loud felel meg ennek a kritériumnak.

16 nyertesből 10 nyert már Group futamot 7f - 1m távon

A mezőnyből ők felelnek meg ennek az elvárásnak: Elusive Kate (G1 1m, G3 7f ), Homecoming Queen (G1 1m, G3 7f), Laugh Out Loud (G2 1m),  Samitar (G1 1m), Bugie D'Amore (G3 1m)

 

Összefoglalva:

Meglehetősen nyitott versenynek tűni, még akkor is, ha az egyik nagy esélyesnek tartott Maybe  egy horzsolás miatt nem indul a futamon. Istállótársa Homecoming Queen, akit Joseph O’Brien lovagol majd, mindenképp nagy esélyesnek számít.

Elusive Kate-re és Laugh Out Loud-ra is érdemes figyelni – Lough Out Load sokat fejlődött utolsó két versenyén, és akár veszélyes is lehet, ha tudja ezt az ütemet tartani.