Royal Ascot 3. nap – tippek és esélyek

A Royal Ascot harmadik napján, csütörtökön rendezik meg a királyi lóversenyfesztivál koronájának ékkövét, az Ascot Gold Cup-ot. Nézzük az esélyeket…

 

Gold Cup

A Gold Cup a legrangosabb hosszútávú verseny Angliában. A maratoni, két és fél mérföldes (4023 méteres) Group 1 minősítésű futamon rajthoz áll a tavalyi bajnok, Fame And Glory is.

 

A mezőny:

Fame And Glory (10/11) Montjeu hatéves fia, a futam címvédője és egyben favoritja. Trénere, Aidan O'Brien 2006 és 2009 között négy éven át zsinórban nyerte a futamot Yeats-szel. Fame And Glory eddigi 22 versenyéből 14-et nyert, négyszer volt helyezett. Első Group 1 győzelmét a 2008-as Criterium De Saint-Cloud-on szerezte. 2009-ben Sea The Stars-tól kikapott az Epsom Derby-n, majd öt testhosszal megnyerte az Ír Derby-t. 2010-ben sorozatban megnyerte a High Chaparral-t, a Tattersalls Gold Cup-ot, a Coronation Cup-ot és a Keeneland Royal Whip Stakes-t. A tavalyi Gold Cup-ot három testhosszal nyerte Opinion Poll előtt. Idén egyszer állt rajthoz, a Vintage Crop Stakes-en, ahol győzni tudott.

Saddler's Rock (4/1) Az ír trenírozású, eddig meglehetősen keveset futott négyévesre akkor figyelt fel lóversenyvilág, mikor a tavalyi Doncaster Cup-on négy testhosszal megverte Opinion Poll-t. Az volt Saddler's Rock csupán hatodik versenye és egyben első próbálkozása két mérföldön. Idén csak egy versenyen indult, időben meglehetősen közel az Ascot-hoz, június 12-én második lett egy listed versenyen Leopardstown-ban.

Colour Vision (4/1) Tavaly, Mark Johnston trénersége alatt csak handicap és listed versenyeken indult, de jelentős fejlődést mutatott az év vége felé, és harmadik lett Fame And Glory mögött a British Champion Long Distance Cup-on az Ascot-on. Majdnem sikerült elcsípnie aznap Opinion Poll-t is, ha nem olyan hátulról kezd hajrázni. A télen istállót váltott, átkerült a Godolphin csapatba, és tovább fejlődött. Idei első és ezidáig egyetlen futamán, a Group 3-as besorolású Blue Square Levy Board Sagaro Stakes-en nyerni tudott Frankie Dettori-val a nyeregben. Másfél testhosszal verte a Melbourne és Coronation Cup második helyezettjét, Red Cadeaux-ot, és ezzel bizonyította, hogy két mérföldes távhoz is elég az állóképessége (két és fél mérföldön ez lesz az első versenye). 

Opinion Poll (11/2) A néhai Michael Jarvis neveltje jelenleg a Godolphin csapat tagja, két éve már Mahmood Al Zarooni edzi. A nagyszerű hatéves mén 25 versenyen indult eddigi karrierje során, ebből 10 futamot megnyert, 11-szer pedig helyezett volt. Tavaly júniusban Fame And Glory mögött második lett a Gold Cup-on. Azóta már bizonyította, hogy nem feltétlenül szükséges számára az esőáztatta talaj ahhoz, hogy nyerni tudjon, hiszen gyors pályán nyerte márciusban a Dubai Gold Cup-ot. Frankie Dettorival a nyeregben meggyőzően nyerte utolsó futamát, a Henry II Stakes-t, ebből úgy tűnik, csúcsformában érkezett az Ascot-ra. Esélyein ront azonban, hogy kikapott már Fame And Glory-tól (kétszer is) és Saddler’s Rock-tól is ...

Nehaam (20/1) 13 eddigi futamából hármat tudott nyerni, ötször volt helyezett. Group  szintű versenyen először és utoljára 2009-ben tudott helyezést szerezni, a 2 mérföldes Jockey Club Cup-on (Group 3) második lett Akmal mögött. Idei első és egyetlen versenyén, az Aston Park Stakes (Listed) harmadik lett. 

Askar Tau (40/1) A franciák hétévese 23 versenyen indult karrierje során, ebből 8-at nyert, kétszer volt helyezett. A tavalyi évben megnyerte a Group 3 minősítésű Totepool Sagaro Stakes-t  (Akmal-t verte két és fél testhosszal), azóta viszont még helyezése sem volt - a tavalyi Gold Cup-on ötödik lett. Idei egyetlen futamán, a Henry II Stakes-en hatodikként végzett.

Gulf Of Naples (40/1) A négyéves ír telivér 9 eddigi futamából 4-et nyert és 3-szor volt helyezett, Group minősítésű futamon azonban még nem indult. Az odds-mesterek meglehetősen esélytelennek tartják, azonban a nyeregben Silvestre De Sousa-t láthatjuk, tehát akár meglepetés is születhet.

Caucus (66/1) Eddigi 11 futamán mindössze egyszer tudott nyerni, azt is 2010-ben. Idén két hendikep versenyen futott ahol harmadik, illetve 12. lett.

Bridge Of Gold (66/1) A hatéves amerikai 11 versenyen indult eddig, kétszer győzött, háromszor volt helyezett.  Utolsó győzelmét 2010-ben aratta, azóta általában a mezőny közepén végez. Idén két versenyen indult, egy Group 3-as futamon harmadik (az ötből), majd a Braveheart Handicap-on ötödik (a hatból). 

 

Gold Cup statisztikák

10 nyertesből 8 ötéves vagy annál idősebb volt

Sok négyéves nyert már ezen a versenyen régebben, de az utóbbi időben ez egyre nehezebbnek bizonyul, hiszen utoljára Papineau tudott ebből a korcsoportból nyerni 2004-ben. Az előző évben, Mr. Dinos-nak is sikerült a bravúr, de az utóbbi hét évben csak idősebb lovak tudtak győzni. A mezőnyben 4 (Colour Vision, Saddler's Rock, Gulf Of Naples); 5 (Caucus); 6 (Fame And Glory, Opinion Poll, Nehaam, Bridge Of Gold) és 7 (Askar Tau) évesek futnak. 

10 nyertesből 5 Aidan O'Brien neveltje volt

Az utóbbi években a Ballydoyle csapat uralja ezt a futamot, az utóbbi hat győztesből öt az ő csapatukba tartozott. Az adatokat némileg torzítja Yeats, aki 2006-2009 között sorozatban négyszer nyerte a futamot. A tavalyi győztes, Fame And Glory szintén Aidan O’Brien neveltje, nagy eséllyel követheti Yeats példáját.

10 nyertesből 9 nyert már két mérföldön vagy kevesebben Group minősítésű versenyt

Valószínűleg ez manapság a fő Gold Cup trend, a legutolsó 10 győztesből kilenc rövidebb távon nyert Group minősítésű versenyt. A kivétel a 20:1-es odds-szal induló Rite Of Passage volt 2010-ben, aki egy sikeres akadályverseny sorozaton volt túl az Ascot előtt (harmadik lett a Neptune-on a Cheltenham Festival-on). A mezőnyből Fame And Glory, Opinion Poll, Colour Vision és Saddler’s Rock felel meg ennek a követelménynek.

 

Összefoglalva:

A futam favoritja, Fame And Glory mellett két olyan ló van, akit érdemes számításba venni. 

A Godolphin team reménysége, Colour Vision egyértelműen teljesítette már az állóképességi tesztet, mikor harmadikként végzett a tavalyi Cesarewitch-en, és megnyerte a Pontefract-ot 2m2f távon. Okosan is tud versenyezni, ezt láthattuk Kempton-ban, mikor Rex Cadeaux-ot verte 2 mérföldön. Ugyan a négyévesek statisztikája ront az esélyén, azonban ezt a statisztikát azért befolyásolta Yeats dominanciája a 2006-2009-ig tartó időszakban. Az utolsó négyévest, aki meg tudta nyerni a futamot (Papineau 2004-ben), Saeed Bin Suroor edzette (Colour Vision is az ő tanítványa), és a Godolphin csapat hihetetlen Gold Cup rekordot tartott az előző évtizedben - 1996 és 2000 között háromszor sikerült nyerniük.

Opinion Poll a másik, akire mindenképp érdemes figyelni, hiszen már nem egyszer bizonyított Aidan O'Brien-nel.