Royal Ascot 2. nap – tippek és esélyek

A világ leghíresebb lóverseny fesztiváljának második napján, szerdán is hat futamot rendeznek, ezek közül talán a 2 kilométeres, Group 1 minősítésű Prince of Wales’s Stakes-t övezi a legnagyobb várakozás.

 

Prince of Wales's Stakes

So You Think 10 riválissal néz szembe szerdán a Prince of Wales’s Stakes-en, miután a hétfői bejelentés szerint egyik legnagyobb riválisa, Cirrus des Aigles mégsem indul a futamon.

 

A mezőny:

So You Think (6/4) A futam favoritja, a hatéves So You Think kilencszeres Group 1 győztes. Az Ascot-on még nem tudott nyerni, két második helye van: a tavalyi Price of Wales's-en Rewilding-től, a Champion Stakes-en Cirrus Des Aigles-től kapott ki. Csalódást keltett, mikor a Breeders' Cup Classic-on csak hatodik, a Dubai World Cup-on pedig negyedik lett. Legutóbbi futamát, a Tattersalls Gold Cup-ot (G1)  hat hosszal nyerte.  Eddigi mérlege: 22 futamból 13 győzelem, 5 helyezés.

Carlton House (11/4) tavaly megnyerte a Dante Stakes-t, harmadik lett az Epsom Derby-n, majd negyedik annak ír megfelelőjén. Idén még csak egyszer futott, múlt hónapban közel 2 testhosszal nyerte a Brigadier Gerard Stakes-t. Meglehetősen rövid idő telt el azóta, de trénere egész biztos, hogy tudja, mit csinál - Sir. Michael Stoute a szakmájának mestere. Karrierje alatt összesen eddig csupán 6 futamon indult, ebből hármat megnyert, kétszer pedig helyezett volt. A királynő lovának nyergében a világ legjobb zsokéja, Ryan Moore ül majd.

Farhh (7/1) A Godolphin csapat tehetséges négyévese sérülésekkel küszködött, ezért eddig csak három versenyen indult életében, azonban azokat mind megnyerte - igaz, ezek között egy Group minősítésű verseny sem volt. Idén a Thirsk Hunt Cup-on tért vissza, ahol meggyőzően teljesített, 6 testhosszal nyerte a futamot. 

Planteur (8/1) 2010-ben Ellie Lellouche akkori neveltje kicsivel szorult csak a második helyre a francia Derbyn. Első Group 1 futamát a 2011-es Prix Ganay-n szerezte, ez jelenti egyben eddigi utolsó győzelmét is. Tavaly a Prince of Wales's-en negyedik lett, majd egy ötödik és nyolcadik hely következett. Ennek eredményeként új edzőt kapott Marco Botti személyében. Új trénerével harmadik lett a Dubai World Cup-on, majd utolsó eddigi futamán, a Prix d’Ispahan-on harmadik. Úgy tűnik, az edzőcsere hasznára vált, a puha pálya pedig kedvezni fog neki. Eddigi pályafutása alatt összesen 15 versenyen indult, melyből ötöt megnyert és ötször volt helyezett.

Reliable Man (12/1) A tavalyi francia Derby győztese eddigi 8 versenyéből 4-szer nyert és 2-szer lett harmadik. Utolsó három Group 1 szintű próbálkozása nem volt túl sikeres, igaz a Prix Ganay-n (Group 1) sikerült egy harmadik helyet megcsípnie, azonban idei utolsó futamán, a Prix D’Ispahan-on csak hetedik lett. Trénere, a francia Alain de Royer-Dupre nagy versenyre számít lova és So You Think között, szerinte kitűnő formában van neveltje, hiszen kezdettől fogva ez a futam volt az idei elsőszámú célpontjuk. 

Wigmore Hall (25/1) Az ötéves mén eddigi 26 versenyéből 6-szor tudott nyerni, 7-szer volt helyezett.  Első G1 futamát tavaly szeptemberben nyerte (Northern Dancer Turf Stakes), azonban azóta sorozatban kikapott.  A Dubai Duty Free-n (G1) és a Longchamp-en (G1) is negyedik, legutóbbi futamán a Huxlex Stakes-en (G3)pedig harmadik lett.

City Style (33/1) Mahmood Al Zarooni hatéves neveltje 19 eddigi futamából 7-et nyert meg, és hatszor volt helyezett. Idén márciusban a Jebel Hatta-n (Group 1) második lett Master of Hounds mögött; legutóbbi futamán, a Dubai Duty Free-n (Group 1) pedig harmadik Cityscape és Mutahadee mögött. 

 

Prince of Wales's statisztika:

10 nyertesből 10 4 vagy 5 éves volt

Ezt a statisztikát alapul véve a négy vagy ötévesek az egyértelmű esélyesek. Csupán 8 idősebb  ló próbálkozott az elmúlt tíz évben, de egyikük sem tudott nyerni. A hatéves vagy annál idősebb lovak közül legjobb eredményt Tazees érte el 2010-ben (harmadik lett). Utoljára 1995-ben tudott ötévesnél idősebb ló nyerni, Muhtarram 6 éves volt akkor. A mezőnyben So You Think, City Style és Sri Putra 6 éves, Windsor Palace 7, a többiek 4 vagy 5 évesek.

10 nyertesből 9 már nyert Group 1 futamot

Az, hogy egy ló már bizonyított a legfelsőbb szinten, nagy pluszt jelent a Prince of Wales's-en. Az egyetlen kivétel ez alól 2002 óta Byword 2010-ben. Ő addig csak Group 2-es futamot tudott nyerni, illetve helyezett volt a Group 1-es Juddmonte-on.  A mezőnyből Excelebration, Planteur, Reliable Man, So You Think és Wigmore Hall nyert már Group 1 szinten.

10 nyertesből 9 legalább helyezett volt legutolsó Group 1 versenyén

A közelmúlt jó formája jó mutató. A legutóbbi 10 nyertes közül 9 a Royal Ascot előtti utolsó Group 1 futamán legalább helyezett volt, öt közülük győztes.  A mezőnyből utolsó Group 1 futamán Excelebration, Planteur, So You Think és City Style felel meg ennek a követelménynek.

A legutóbbi 7 Prince of Wales’s nyertes közül 4 a futam favoritja volt. 

A kulcsfontosságú versenyek tekintetében a Tattersalls Gold Cup (melyet idén és tavaly is So You Think nyert ) az utóbbi négy Prince of Wales’s győztes számára jó ómen volt: ketten győztek itt is.

Érdekes statisztika, hogy a Prince of Wales’s Stakes utolsó 6 győztese közül 4 az előző évben kikapott ugyanezen a futamon. So You Think 2., Planteur 4. volt tavaly.

 

Összefoglalva:

So You Think mellett, a négyéves Carlton House mindenképp nagy esélyes. Meggyőzően futott és nyert a Brigadier Gerard-on. Az ugyan csak egy Group 3 minősítésű futam volt, és Group 1 szinten még nem sikerült nyernie, de a tavalyi Derby-n való szerencsétlen harmadik helye alapján azt érezhetjük, hogy csúcsversenyen is képes lehet jól teljesíteni.