Royal Ascot 1. nap – tippek és esélyek

Június 19-én (kedden), a Royal Ascot nyitónapján három Group 1 minősítésű futamot, és sok-sok sztárt láthatnak a lóversenyek rajongói. Nézzük az esélyeket…

  

Queen Anne Stakes

A Royal Ascot nyitó futama egyből megadja az alaphangot: rajthoz áll Anglia legjobbja, a 10 versenyéből veretlen Frankel. 

A mezőny:

Frankel (1/6) A világ legmagasabbra értékelt lova (143-as Timeform érték), Sir Henry Cecil tanítványa eddig hat Group 1 futamon tudott győzedelmeskedni, természetesen ő a futam abszolút favoritja, mindenki azt várja, hogy ez lesz sorozatban a 11. győzelme.

Excelebration (5/1) Aidan O'Brien neveltje 11 eddigi startjából 6-ot megnyert. Nyert már Group 1 futamot (Prix du Moulin), de régóta Frankel árnyékában él, az ötből négy alkalommal tőle szenvedett vereséget. Ő a futam második favoritja, de hatalmas meglepetés lenne, ha meg tudná verni Frankel-t.

Strong Suit (12/1) idén még nem versenyzett, és 1 mérföldet még sosem futott. A Royal Ascoton még nem kapott ki: kétévesen megnyerte a Coventry-t, tavaly pedig a Jersey Stakes-t. Tavaly kétszer volt helyezett Group 1 szinten (egyszer Dream Ahead, egyszer pedig Frankel mögött). A Breeder's Cup Mile-on tavaly csak 10-ik lett, azóta nem versenyzett.

Worthadd (33/1) eddigi 15 eddigi futamából 9-et megnyert, és 3-szor volt helyezett, Group 1 futamon azonban még nem sikerült nyernie. Idén a Badener Meile-t (Gr.3) nyerte, de legutóbb az Investec Diomed Stakes-en (Gr.3) csak negyedik lett. 

Side Glance-nak (40/1) jó mérlege van az Ascot-on: hat startjából kettőt megnyert, háromszor helyezett volt. Most maximum a harmadik helyben reménykedhet, Frankel és Excelebration mögött. Group 3 versenynél magasabb minősítésű futamon még nem sikerült nyernie.

Helmet (40/1), az ausztrálok  háromszoros Group 1 győztese, Mahmood Al Zarooni neveltje tavaly kilenc futamából hetet megnyert, idén azonban nem megy neki, utoljára az UAE Derby-n futott, meglehetősen kiábrándítóan (12. lett).

Premico Loco (66/1) 22 startjából 7-et nyert, 5-ször volt helyezett, Group 1 versenyen azonban még nem tudott bizonyítani. Idén kétszer futott, mindkétszer nyert (Blue Square Winter Derby (Group 3), IKC Racing Pramms Memorial Stakes (Class 1))

Red Jazz (66/1) 18 futamából 5-öt nyert és 5-ször volt helyezett, Group 1 futamon még nem tudott nyerni.

 

Queen Anne Stakes statisztika:

10-ből 1 favorit tudott nyerni

Ez az egyetlen trend, ami reményt adhat azoknak, akik esetleg Frankel ellen fogadnak. Goldikova volt az egyetlen az utóbbi 10 évben, aki favoritként győzni tudott, azonban tavaly favoritként győzte le őt Canford Cliffs.

10-ből 7 négy éves volt

Azok a lovak nyernek a legnagyobb valószínűséggel, akik épp kinőttek a klaszikus versenyekből. A három kivétel mind öt éves volt (Ramonti (2007), Haradasun (2008) and Goldikova (2010)). A mezőnyben Frankel, Excelebration, Strong Suit és Helmet 4 éves.

10-ből 8 nyert már Group 1 futamot

Mivel a Queen Anne Stakes még Group 2 minősítésű volt 2002-ben, mikor No Excuse Needed győzött, az egyetlen ló, aki tényleg kivételt jelent ez alól a trend alól, az Dubai Destination (2003). A mezőnyből Frankel, Excelebration, So You Think és Helmet nyert már Group 1 futamot.

 

Összefoglalva:

Szinte teljesen biztos, hogy Frankel nyeri a futamot, nincs rá ok, hogy ellene fogadjunk…

 

 

King's Stand Stakes

Az idei King's Stand Stakes erős nemzetközi mezőnyt vonultat fel, az ausztrál Ortensia-val  az élen, akit legutóbb hihetetlen rajt-cél győzelemmel láthatunk Dubai-ban az Al Quoz Sprint-en. Ő és Bated Breath a futam két favoritja.

A mezőny:

Ortensia (5/1), az ausztrálok reménysége jelentheti a legnagyobb veszélyt a hazaiakra nézve. A Paul Messara által trenírozott kanca legutóbbi három versenyét megnyerte, köztük egy Group 1 futamot Meydan-ban, ahol Sole Power-t verte egy és negyed testhosszal. Nyert már versenyt ezen a távon, jelenleg a futam favoritja. Edzője, Paul Messara elmondta, hogy kicsit aggódik amiatt, hogy a sorozatos esőzések miatt felázott pálya nem lesz ideális a kanca számára, azonban a verseny rendezői ígérete szerint a gyep tökéletes állapotban lesz a versenyekre.

Bated Breath (6/1), a Temple Stakes bajnoka jelenleg a futam másdodik favoritja, miután a Haydock-on rendezett Group 2-es futamon pályarekordot beállítva nyert.  Bated Breath eddigi 15 futamából 6-ot megnyert, 3-szor lett helyezett. Mellette szól, hogy már bizonyított ezen a távon, és láthatóan jó formában van; ellene, hogy Group 1 versenyt még nem nyert. 

Wizz Kid (9/2) eddigi 10 futamából háromszor nyert, kétszer volt második, Group 2-es versenynél magasabb minősítésű futamon eddig még nem tudott győzni. Legutóbbi versenyén, a Prix Du Gros-chene-en (G2) nyerni tudott.

Sole Power (9/1) 2010-ben óriási meglepetésre, 100:1-es odds-szal nyert a York's Nunthorpe Stakes-en. Több Group 1-es futamot is találunk az önéletrajzában, például az Al Quoz Sprint-et Dubai-ban, ahol Ortensia mögött második lett. Viszonylag jó formában van mostanában, legutóbb második lett a Temple Stakes-en Bated Breath mögött.  

Little Bridge (10/1) egy meglehetősen ismeretlen hatéves Hong Kong-ból, aki több jónevű sprinter előtt negyedikként végzett a Sha Tin  nemzetközi futamán tavaly decemberben, és még jobb helyen végezhetett volna, ha nem ragad be a mezőnybe. Eddig csak a Sha Tin-en futott, 19 rajtjából kilencet megnyert, háromszor volt helyezett. Group 3-as és 2-es futamokat nyert áprilisban. Állítólag kicsit megviselte az érkezéskor az angol időjárás, de trénere szerint már megnyugodott. 

Joy And Fun (14/1) Kora miatt nem írhatjuk le a kilencéves heréltet, hiszen februárban hosszú karrierjének első Group 1 győzelmét sikerült megszereznie Hong Kong-ban. Ezután átutazott Dubai-ba, ahol meggyőzően futott és lett harmadik Ortensia mögött az Al Quoz Sprint-en. Karrierje 53 versenyéből 12-t nyert, és tízszer volt helyezett.

Prohibit (15/1), a tavalyi bajnok külföldön futott mostanság, Dubai-ban három futamon is indult, azonban nem teljesített túl jól. Utoljára a Chantilly-n futott, ott hetedik lett. Ellene szól az is, hogy 1934 óta nem volt olyan ló, aki egymást követő években megnyerte volna ezt a futamot.

Tangerine Trees (20/1) 29 eddigi versenyéből 11-szer nyert, 6-szor volt helyezett. Tavaly októberben megnyerte a Qatar Prix De L'abbaye De Longchamp (Group 1) futamot. Idén csak egyszer futott, a Temple Stakes-en 7. lett.

 

King's Stand Stakes statisztika:

10-ből hat nyertes külföldi volt

Ez egy szokásosan nemzetközi mezőnyt felvonultató futam, tavaly a 19 résztvevő 8 különböző országból érkezett, így nem meglepő, hogy a legutóbbi 10 győztesből 6 külföldről érkezett (4 ausztrál, 1 spanyol és 1 francia). 

10-ből 8 helyezett volt a legutóbbi futamán

10-ből 7 egyszámjegyű összeget fizetett

Ez a statisztika azt mutatja, hogy ritka a nagy pénzt fizető nyertes ezen a futamon, tehát érdemes a kisebb odds-szal induló lovakat figyelni.

 

Összefoglalva:

Talán Ortensia lehet a preferált, hiszen az ő győzelmi esélyeit a külföldiek statisztikája is erősíti, Sole Power és Bated Breath lehet a másik két helyezett.

 

 

St. James's Palace Stakes

Európa legjobb háromévesei állnak rajthoz ezen a klasszikus futamon, mely 1988 óta Group 1 minősítésű. 

A mezőny:

Power (7/2), Aidan O'Brien neveltje, a futam favoritja. A tavalyi Coventry Stakes bajnoka volt, megnyerte a Group 1 minősítésű National Stakes-t, majd Dewhurst-ban második lett Paris Hall mögött. Idén a 2000 Guineas-on csak 17. lett, azonban feledtette a csalódást mikor az Irish Guineas-on nyerni tudott. Összességében eddigi karrierje során 8 futamon indult, ebből ötöt megnyert, kétszer pedig második lett.

Born To Sea (8/1) tavaly szeptemberben egy listed versenyen debütált, melyet meg is nyert. Idén a 2000 Guineas-on csak 12., az Irish Guineas-on 5. lett. 

Most Improved (8/1) tavaly 5 testhosszal megnyerte egy Maiden Stakes-t, majd Paris Hall és Power mögött harmadik lett a Dewhurst-on. Idén sérüléssel küszködött, a francia Derby-n tért vissza, azonban blokkolták, és csak 14. lett. Megérdemel még egy esélyt, bizonyítsa, folytatni tudja, kétévesen elért eredményeit..

Foxtrot Romeo (9/1) összesen 4 versenyen indult, de csak a debütáló futamán tudott nyerni. Idén csak egy futamon indult, az ír 2000 Guineas-on, ahol Power mögött második lett.

Lucayan (9/1) eddigi 5 futamából hármat nyert, kétszer pedig második volt. Legutóbbi két versenyét nyerte, ezek egyike egy listed futam volt, a másik pedig a Poule d'essai des Poulains (Group 1).

Hermival (9/1) 4 futamából csak a legelsőt tudta megnyerni. Idén Newmarket-ben harmadik, az ír 2000 Guineas-on pedig hatodik lett.

Fencing (10/1) Frankie Dettori ül majd az eddigi 5 futamából 1-et megnyerő, és háromszor harmadik helyezett hároméves nyergében. Tavaly megnyerte a Denford Stud Stakes-t, ez volt eddigi első és egyetlen győzelme. Idén a 2000 Guineas-on csak hatodik, legutóbbi futamán, a Group 2-es Dante Stakes-en pedig harmadik lett. 

Dragon Pulse (11/1) Hat eddigi futamából 3-at megnyert, kétszer volt második. Tavaly egy és háromnegyed testhosszal Parish Hall előtt nyerte a Group 2-es Galileo Futurity Stakes-t. Idén a Group 3-as Prix De Fontainebleau-n győzni tudott, legutolsó startján, a Group 1-es Poule D'essai Des Poulains-on azonban csak kilencedik lett. 

Cogito (16/1) csak idén debütált az Alex Scott Maiden Stakes-en, amit meg is nyert, csakúgy, mint a Heron Stakes-t Frankie Dettorival. Két eddigi futamán tehát veretlen, és könnyen lehet, hogy komolyan figyelni kell rá ezen a futamon is.

 

St James's Palace statisztikák:

10-ből 8 nyertes győzött valamelyik Guineas-on

Nincs jobb útmutató egy klasszikus verseny előtt, mint az, hogy egy Guineas győztesnek meg kell adni a tiszteletet. A legutóbbi 10 győztesből 8 megnyerte vagy az angol, vagy az ír, vagy a francia egymérföldes klasszikust. A két kivétel második helyezett volt a Guineas-on: a 2003-as győztes Zafeen második lett Newmarket-ben, a 2004-es bajnok Azamour pedig Curragh-ban volt második.

10-ből 7 nyertes favorit volt

Mivel a Guineas alapján kalkulált forma meglehetősen jól működik, nem meglepő, hogy a legutóbbi 10 győztesből hét favoritként indult. A legnagyobb nyerő oddsz, ami az utóbbi 10 évben előfordult, az 8:1 volt (Zafeen 2003-ban és Excellent Art 2007-ben), tehát nem kifizetődő a nyilvánvalón kívül keresgélni.

10-ből 4 nyertes Aidan O'Brien neveltje volt

 

Összefoglalva:

Aidan O'Brien neveltje, az ír Guineas bajnoka, a futam favoritja, Power győzelme a statisztikák alapján biztosnak látszik.