Románia visszamenőleges adót szed az online szerencsejáték szolgáltatóktól

2015-05-12
Azoknak a szerencsejáték szolgáltatóknak, akik be akarnak lépni a hamarosan induló szabályozott román online szerencsejáték piacra, visszamenőleg 20 százalékos adót kell fizetniük a román játékosoktól származó bevételük után.

 

A képviselőház múlt hét szerdán jóváhagyta, és már csak az elnöki jóváhagyásra vár az új román szerencsejáték törvény, mely lehetővé teszi a nemzetközi szolgáltatók számára, hogy online szerencsejáték liszenszet igényeljenek az országban. Valószínű azonban, hogy több vállalat is komolyan újragondolja majd, hogy valóban folyamodni akar-e az engedélyért, mivel a kormány 2009-ig visszamenőleg 20 százalékos adót követel a román játékosoktól származó online bevétel után a jövőben az országban szolgáltatni kívánó szolgáltatóktól.

 

A visszamenőleges adó terve egyike volt azoknak a módosítási javaslatoknak, melyre most szerdán bólintott rá a képviselőház. A román Nemzeti Szerencsejáték Hivatal felügyelő bizottsága kapta feladatul, hogy kitalálja, hogy mennyivel is tartoznak az egyes szolgáltatók az államnak - amihez a szolgáltatóknak valószínűleg pénzügyi adatokat is kell majd szolgáltatniuk. 

 

Az adóhátralék kiszámítása után a szolgáltatók 90 napot kapnak az összeg befizetésére. A román hatóságok csak az adó befizetése után fognak ezen szolgáltatók múltbéli bűnei felett szemet hunyni, és elég megbízhatónak tartani őket arra, hogy fontolóra vegyék az új román engedély kiadását számukra. A feltételeket be nem tartó szolgáltatók feketelistára kerülnek. 

 

A kormány bejelentése szerint az új rendszerrel 200 millió eurós bevételhez jutatják az államkincstárat, bár az egyelőre nem világos, hogy ennek mekkora része fog származni a visszamenőleges adóból. 

 

A román kormány ötlete egyébként nem nevezhető forradalminak, hiszen a spanyolok pár évvel ezelőtt már megtettek egy hasonló lépést – ők négy évre követeltek visszamenőleges adót a piacra lépni (jobban mondva a piacon maradni) szándékozó szolgáltatóktól. A vállalatok akkor morogtak, de legtöbben végül eleget tettek a „nem túl elegáns” last-minute pénzbefizetési követelménynek.

 

Az új román szerencsejáték törvény további főbb pontjai:

 

- A helyi vállalatokon kívül bármely EU tagállamban, illetve Izlandon, Norvégiában, Svájcban vagy Lichtensteinben székhellyel rendelkező szolgáltatók igényelhetnek román online szerencsejáték liszenszet. 

 

- A szervereknek nem kell Romániában üzemelniük, azok bármely EU tagállamban lehetnek, azonban egy biztonsági szervert és egy tükörszervert létre kell hozni Romániában is. 

 

- Új szerencsejáték fajták és tevékenységek is szabályozásra kerülnek, így a földi és online fogadási tőzsde, a táv kaszinójátékok, a pókerklubok, a tombola játékok, az ideiglenes szerencsejáték engedélyek üdülőhelyek számára, valamint új játékok illetve játékkombinációk.

 

- Változik a játékosok által fizetendő adó is, a nyeremények után ezentúl sávosan, a bevétel mértékétől függően kell adózni. Az eddigi egységes 25 százalékos jövedelemadó kötelezettség helyett, a játékosoknak ezentúl 15 ezer euró nyeremény alatt 1 százalék, a 15 és 100 ezer euró közötti nyeremény után 16%, az a fölötti nyereményekre pedig 25 százalékos adót kell fizetniük.

 

- Az elnök várhatóan a héten aláírja a jogszabályt, mely utána az országos közlönyben való megjelenést követően három napon belül hatályra emelkedik. Elméleti lehetőség van ugyan arra, hogy az elnök visszaküldi a törvényt felülvizsgálatra, azonban ez igen valószínűtlen.