Rodmannel üzent Obamának Kim Dzsong Un

2013-03-04
Kim Dzson Un észak-koreai vezető azt üzente Barack Obamának: arra vár, hogy az amerikai elnök felhívja - jelentette ki Dennis Rodman, aki az elmúlt napokban Phenjanba látogatott.

 

"Semmi mást nem, csak azt az egyet szeretné Obamától, hogy felhívja őt" - jelentette ki az egykori sztárkosaras, akinek állítása szerint Kim többször is kijelentette neki, hogy nem akar háborút.

 

Az amerikai kormányzat cáfolta, hogy bármi köze is lenne Rodman észak-koreai útjához. Kimmel a több mint egy évvel ezelőtti hatalomra jutása óta, legalábbis a The New York Times értesülése szerint, az Egyesült Államok egyetlen hivatalos képviselőjének sem sikerült találkoznia. A lap szerint Rodman lehetett az első amerikai, aki személyesen érintkezhetett vele.

 

A lap úgy tudja, hogy Obama elnök tavaly nyáron titkos megbízottakat küldött Phenjanba, hogy azok lebeszéljék Kimet a nukleáris és a rakétakísérletekről és hogy felkínálják a kapcsolatok javításának a lehetőségét. A küldötteknek azonban nem sikerült eljutniuk a hierarchia csúcsáig, mint ahogy Bill Richardson volt új-mexikói kormányzónak sem, aki az év elején immár nyolcadik alkalommal kereste fel Phenjant.

 

Pedig Richardson magával vitte Eric E. Schmidtet, a Google ügyvezető elnökét is, akiről úgy gondolta, hogy felkelti majd Kim Dzsong Un érdeklődését. Phenjani funkcionáriusok ehelyett azt kérték, hogy próbálja meg az egykori világhírű kosárlabda-sztárt, Michael Jordant rávenni egy látogatásra.

 

Jordan helyett végül Rodman és három Harlem Globetrotters-játékos utazott. A sajtóban ismertté vált változat szerint a szokatlan vizit mögött a Vice "provokatív kulturális magazin" állt, amely rendhagyó mérkőzést szervezett. Ebből az alkalmából egy HBO-videóstáb is beutazott a kommunista államba. Jason Mojica, a Vice producere kijelentette, hogy a magazin, ismerve Kimnek a kosárlabda iránti rajongását, hozzá kívánt járulni a kétoldalú kapcsolatok javulásához, a hetvenes elejének amerikai-kínai "pingpong-diplomáciájának" mintájára.

 

Rodman, aki 1986 és 2000 között az NBA öt csapatában is játszott, egy kosármeccsen személyesen élvezhette Kim társaságát. Az egykori sztár, a játékosok és stáb tagjai ezután az észak-koreai vezető vacsoravendégei voltak egy tízfogásos lakomára, ahol nem mérték szűken az alkoholt.

 

Rodman a vasárnapi televíziós interjújában kijelentette: megmondta Kimnek, hogy a kosárlabda szeretete alapul szolgálhat az amerikai elnökkel létesítendő viszonyához, Obama ugyanis ma is rendszeresen játszik. "Obama szereti a kosárlabdát. Innen induljunk ki" - mondta saját állítása szerint Kimnek Rodman. A volt sztárjátékos megismételte, hogy az észak-koreai vezető a barátja, és noha "nem bocsátja meg neki" az emberi jogok semmibevételét, "magánemberként jó ember". Rodman szerint Kimnek az Amerika elpusztításáról szóló kijelentéseit puszta retorikának kell tekinteni, amit az apjától örökölt.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kosárlabda,