Rezgett a léc a Szerencsejáték Zrt online sportfogadási oldala alatt

2013-01-29
Január elején adtunk arról hírt, hogy telepítették a GTECH új sportfogadási szoftverét, és elkezdődött a rendszer tesztelése. Ennek lassan egy hónapja, mi pedig utánanéztünk, mi várható ezután.

  

A Szerencsejáték Zrt-nek nincs a szerződések kiadására vonatkozó közjogi kötelessége, mégis az a folyamatok tisztaságára utal, hogy a GTECH-kel való összes jogi megállapodást kiadta a FortunaWeb-nek, és ezt a gesztust ezúton is köszönjük.

 

A múlt

 

A 2011 november 28-án kelt eredeti szerődésben és mellékleteiben részletesen lefektették a szerződés paramétereit, és a teljes vételárból (384 millió) 130 millió kifizetésre is került. Az eredeti ütemezés alapján 2012. június 4-én kezdhettek volna a játékosok a felületen játszani, de mint ismeretes, ez nem történt meg. Ekkor az Szrt felmondhatta volna a szerződést, ami az előre kifizetett 130 millió visszakövetelésével járhatott volna, azonban ehelyett inkább leültek a vállalkozó céggel tárgyalni. Az augusztus 31-én kelt szerződésmódosításban közösen elismerték, hogy az elfogadás, az oldal üzembe állítása nem történt meg, de mivel mindkét fél a folytatás mellett tette le voksát,  új dátumokat tűztek ki. Ennek ára az volt, hogy az előzetesen kifizetett 130 millió forintból a Szerencsejáték Zrt "visszakapott" 105.600.000 Ft-ot késedelmi kötbér jogcímén, ami az eredeti szerződés szerint nagyjából 92 napnak megfelelő késedelmi kötbérnek felel meg.

 

Ekkor indult meg a végső versenyfutás. A tét ugyanis az volt, hogy december 17-ig megtörténik-e az átadás a GTECH részéről. Ennek meghiúsulása esetén kapott volna a magyar cég további 40 millió forintot, feltéve, ha eláll a szerződéstől. Ebben az esetben 145.600.000 forintra nőtt volna a késedelmi és meghiúsulási kötbér összege, ami a szerződés szerint a felső plafon. Ha ilyen módon borult volna minden, a Szerencsejáték Zrt-től semmilyen fejlesztési költséget nem követelhetett volna a GTECH, de valószínűleg az Szrt sem folyamodhatott volna a céghez a nyári sportesemények során elmaradt profit kárpótlásáért.

Tehát a december 17-i határidő elmulasztása egyik félnek sem lett volna előnyös, az állami cég kezdhette volna a pályáztatást, egyeztetést elölről egy másik céggel, a GTECH pedig nemcsak, hogy az elvégzett munkája árát nem kapta volna meg, de még 15 milliót rá is fizetett volna az üzletre.

 

Valószínűleg ezért nem tudjuk a mai napig, hogy a december 17-i átadás pontosan megtörtént-e, vagy csak az ünnepek után szállított a cég, de a fenti indokok miatt úgy véljük, ez most már nem is nagyon fontos. Ha elfogadják, az egész fejlesztés 384 millió helyett "csak" 279 millióba fog kerülni, ami talán kárpótolja az elmaradt bevételeket. A szóban forgó két hét csúszás pedig tényleg elenyésző ahhoz az időtartamhoz képest, amit egy új pályáztatási, fejlesztési procedúra jelentene. A rendelkezésére bocsátott anyagok alapján a Fortunaweb.hu úgy gondolja, hogy a Szzrt. ebben a kérdésben szakszerűen és maradéktalanul korrekten járt el.

   

Mi történik ezután?

  

Az itthoni tesztre az eredeti szerződés C melléklete szerint 43 munkanap szükséges. A cikk írásakor épp a 20. munkanapon járunk, és optimális esetben március 1-én beindulhat az oldal. Ez a kezdési időpont épp ideálisnak tűnik a labdarúgó bajnokságok tavaszi fordulóinak megkezdése miatt. Az ütemezés szerint először elkészítették a részletes teszttervet (10 nap) és ez alapján már a végső, mindkét cég képviseletében történő elfogadási tesztelés folyik, párhuzamosan a rendszer auditálási folyamatával. Amennyiben minden részlet jól vizsgázik, a Szerencsejáték Zrt.-nek jogában áll akár le is rövidíteni ezt a tesztelési időszakot, de ez nem valószínű, hogy megtörténik. Amennyiben a közös tesztelés hibát talál, a végső tesztelési időszak meg is hosszabbodhat mindaddig, amíg a hibát el nem hárítják.

 

Az elfogadás napjától indulhat a rendszer élesben is, ekkor kell a magyar cégnek a hátralevő 254 millió forintot kifizetnie, valamint megkezdődik az üzemeltetési időszak, amiért kerek üzemeltetési évenként 24 milliót fizet a cég a GTECH-nek hat éven át. Ennek feltétele, hogy a 99,99%-os rendelkezésre állás megvalósuljon.

 

Az új online szerencsejáték törvény tervezet és a piaci folyamatok ismeretében ajánlatos a mihamarabbi indulás szorgalmazása. Meg kell ismertetni, szerettetni az új oldalt a játékosokkal, hogy az egyelőre liszensszel nem rendelkező külföldi oldalaktól átpártoljanak, hiszen az Szrt fogadási oldalánál a teljes bevétel az állami cég zsebében landol. Jó lenne, hogy amikor a koncessziós pályázatok lezajlanak, és a nyertes külföldi cégek is beindítják a reklámhadjáratot, már kialakult játékostáborral rendelkezne az oldal.