Rendőrök fedezték a fogadási csalókat

2013-11-19
Az Ausztráliában indult rendőrségi belső vizsgálat szövevényes bűnszervezetet tárt fel, melyben magasabb és alacsonyabb beosztású rendőrségi elöljárók, fogadási csalók, vagyonosabb emberek és zsokék is voltak.

 

Anthony Williams és Mark Smith rendőri vezetők beosztottjaik adatait arra használták fel, hogy online fogadási irodáknál számlát nyitottak a nevükben. Az érintettek erről tudtak, sőt, 500 dollárt is kaptak a számlák használatáért cserébe. Kapcsolatban voltak még ezen kívül Steve Fletcherrel és Darren Azzopardi-val is, akiket  Ausztrália legrettegettebb sportfogadóiként tartanak számon, és akik szintén nem fogadhatnak az irodáknál. A gyanú szerint Fletcher és Azzopardi súgta a tippeket, Williams és Smith pedig megtette a téteket, amelyek Fletcher tehetős barátaitól származtak.

 

Fenti gyakorlat azonban a fogadási irodák félrevezetésének minősül, hiszen a felhasználási feltételekben benne szokott lenni, hogy a számlát csak annak tulajdonosa használhatja. Ilyen módon ugyanis olyanoktól fogadnak el téteket, akiktől másképp nem tennék.

 

Fletcher és Azzopardi tehát a magas rangú rendőri vezetők által jutottak fogadási számlákhoz, ahol nagypénzű ismerőseik számára tettek meg nagy téteket. 2012. június 30-án például több, mint 50.000 dollárral fogadtak az egyik ilyen számlán. 2013. március 2 és 3-án 34.000 dollár ment ki egy másik számlára tétként. A súlyos tízezrekre rúgó nyereményeket a fogadási számla valódi tulajdonosa aztán átutalta Fletchernek.

 

Az egyik beosztott rendőr számláin összesen 250.000 dollár értékű tét ment be a rendszerbe. Összesen hét ilyen számlája volt, jutalékként 3.200 dollárt kapott a szervezettől. A fogadások rögbire, teniszre, ló- és agárversenyekre köttettek.

 

Azt, hogy mire fogadjon, persze Fletcher és Azzopardi sem saját megérzésére alapozta. A rendőrség gyanúsít több zsokét is, akik a feltételezés szerint "súgtak" a szervezetnek, és így anyagi előnyhöz juttatták őket. Melbourne egyik vezető zsokéját gyanúsítják az információk átadásával. Fletcher 2012 elején például 200.000 dollárt tett fel arra, hogy ez a lovas nem nyerhet 12 versenynél többet. 70.000 dollárt nyert ezzel a feltételezéssel.  Általában egyébként olyan esélyes lovak veszteségére fogadott, amiknél erre kevesen számítottak, így magas oddsokkal tudott dolgozni. Itt is nagy tétben játszott, egy második esélyes ló vereségére például 45.000 dollárral fogadott, és nyert.

 

Fletcher természetesen tagadja azt, hogy belső információi lettek volna, vagy hogy kapcsolatban állt volna zsokékkal. 

Neve azonban nem új a fogadási piacon. Köztudottan kapcsolatokkal rendelkezik az ausztrál foci-és rögbicsapatoknál, a ló- és agárversenyzésben és persze nem utolsósorban sok barátja van az üzleti- és a jogászvilágban. 2011-ben például ügyvéd barátai segítségével megnyert egy olyan pert, ami által ki akarták tiltani a lóversenypályákról, miután bebizonyosodott, hogy az egyik gazdag lótulajdonos mindig megsúgta neki, hogy épp melyik lova nem fog nyerni. 

Így a most induló perben is jó eséllyel indul. Csütörtökön kezdődnek a vallomástételek. A vétkes rendőröket azért remélhetőleg megbüntetik.

Címkék: bundabotrány, fogadás,