Rekordszámú bundagyanús esetet regisztráltak 2021-ben

2022-03-21
Nyilvánosságra hozták a Sportradar legfrissebb adatait

 

A Sportradar minden eddiginél több, 903 gyanús meccset jelentett a tavalyi évben. Ez a szám 2,3 százalékkal magasabb, mint a korábbi rekordnak számító 883 regisztrált eset 2018-ból. 

 

A gyanús meccseket 10 különféle sportág szolgáltatta, 76 országból. A Sportradar Universal Fraud Detection System (UFDS) fogadásfigyelő rendszere jelezte őket, amely észleli a gyanús fogadási tevékenységeket a mérkőzések során.

 

Ha kontinensenként nézzük eseteket, a legtöbb gyanús meccset Európában rögzítették, összesen 525-öt. A második legtöbbet Ázsiában, 161-et, amit Dél-Amerika követ 131-gyel.

 

A futballban volt a legtöbb gyanús mérkőzés, összesen 694, a kosárlabda a második 62-vel, a tenisz pedig a harmadik 53-mal.

 

Az egész év során a legtöbb gyanús mérkőzést szeptemberben és októberben jelezték: 105-öt illetve 104-et - ez egybeesik az európai futballnaptár kezdetével.

 

A Sportradar Global Betting Turnover Model becslése szerint a sportfogadás teljes forgalma 2021-ben elérte az 1,45 billió eurót, ami szintén rekord. Ebből a futball 745 milliárd eurót, a teljes forgalom 51%-át tette ki, ezt a tenisz követte 190 milliárd euróval, majd a kosárlabda 185 milliárd euróval.

 

A jelentés becslése szerint 2022-ben a gyanús meccsek száma növekedni fog, ahogy a koronavírus világjárvány okozta leállások egyre ritkábbak lesznek.

„Az elmúlt évek globális problémái anyagi nyomást gyakoroltak a versenyekre, csapatokra és a sportolókra egyaránt, és a bundázók ezt egyértelműen kihasználják. 2021-ben rekordszámú gyanús mérkőzésnek lehettünk tanúi. Bár ez nagyon kis százaléka a világszerte lejátszott mérkőzések számának, és a rendezvények túlnyomó többsége mentes a korrupciótól, adataink egyértelműen azt mutatják, hogy a mérkőzések eredményének befolyásolása továbbra is állandó és növekvő fenyegetést jelent a sport világában. ” mondta Andreas Krannich, a Sportradar ügyvezető igazgatója.

 

A jelentés szerint 2021-ben hozzávetőleg 165 millió euró bevételt generáltak a bundázott mérkőzések.

 

A Sportradar partnereivel együttműködve 65 szankciót támogattak: 46 sportszankciót, 15 büntetőjogi szankciót és négy olyat, ami sport- és büntetőjogi szankciót is kiérdemelt. Ezek a futballt és teniszt érintették 11 országban, nyolc sportoló pedig életfogytiglani eltiltást kapott.