Rekordot döntött az amerikai szerencsejáték ipar

2021-11-22
A sportfogadás és a kaszinó is szárnyal idén az Egyesült Államokban.

 

A legális sportfogadási szektor szeptemberben 5,2 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított. A szeptember hagyományos jó számokat produkál az amerikai piacon, hiszen az egyetemi futball program teljes erőbedobással zajlik, és az NFL első három hétvégéje is erre az időszakra esik. A legális fogadóirodák a tétek összességéből 412,5 millió dollár tiszta játékbevételt realizáltak – írja a CasinoCityTimes.

 

„A viszonylag fiatal piacokon, például Michiganben és Virginiában, ahol a játékosok először kaptak lehetőséget a labdarúgás alapszakaszában az online sportfogadásra, a várakozásoknak megfelelően hatalmas érdeklődést tapasztaltak. De New Jersey és Nevada is rekordhónapokat könyvelhetett el, ami bővülést jelez az Egyesült Államok legérettebb piacain is.” – mondta Dustin Gouker, a PlayUSA.com hálózat vezető elemzője.

 

Az ország első 5 milliárd dolláros hónapja november második hetében vált hivatalossá, miután Illinois bejelentette, hogy sportfogadási piaca 596,5 millió dollárnyi tétet vonzott be szeptember hónap folyamán. Az Egyesült Államok korábbi havi rekordja a márciusi 4,6 milliárd dollár volt. Mivel Arizona még nem jelentett adatokat, a szeptemberi forgalom még pár centivel magasabb lesz. Összehasonlításul: a szeptemberi fogadási volumen eddig 80,6%-kal több, mint a 2020 szeptemberében elért 2,9 milliárd dollár.

 

A futballtól szeptemberben rekordokat vártak abban a 28 államban és Washington D.C-ben, ahol valamilyen formában engedélyezték a legális sportfogadást, beleértve Arizonát, Connecticutot, Louisianát, Dél-Dakotát és Wyomingot is, amelyek mind abban a hónapban indultak. Ezeket az új piacokat leszámítva kilenc joghatóság állított fel havi forgalmi rekordot, hat pedig új csúcsot könyvelt el a tiszta játékbevétel tekintetében. Ezek között van New Jersey-i 1 milliárd dollár is, ami így az első olyan állam lett, ahol a játékosok egy hónap leforgása alatt több mint 1 milliárd dollárt forgattak meg a sportfogadási szektorban.

 

Bármennyire is lenyűgözőek voltak a szeptemberi adatok, a rekord szinte biztosan megdől októberben. A hónap öt futballhétvégéje lesz a katalizátor, de az NBA- és NHL-szezon kezdete, valamint a baseball utószezonja is tökéletes alkalmat biztosít majd erre.

 

„Az Egyesült Államok sportfogadási piaca még nem érte el plafonját” – nyilatkozta Eric Ramsey, a PlayUSA.com Network adatelemzője. „Florida a közelmúltban indította el a sportfogadást, és más nagy államok, például Ohio és Kalifornia továbbra is küzdenek a legalizálással. Az Egyesült Államok valamennyi legalizált államában növekszik a sportfogadási szektor, tehát a belátható jövőben a rekordok továbbra is veszélyben lesznek.”

 

A kaszinószektor is rekordokat döntöget

 

Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség szerint az országos kereskedelmi szerencsejáték-bevétel 13,89 milliárd dolláros új negyedéves rekordot ért el 2021 harmadik negyedévében.

 

Az év első kilenc hónapjában elért 38,67 milliárd dolláros tiszta játékbevétellel az iparág már túllépte a 2020-as teljes évi bevételét, és jó ütemben halad, hogy megdöntse a 2019-ben felállított 43,65 milliárd dolláros éves rekordot.

 

Továbbra is a hagyományos szerencsejáték vezérli az iparág teljesítményét, a nyerőgépek és asztali játékok közösen új, 12,05 milliárd dolláros negyedéves tiszta játékbevételi rekordot értek el. Az asztali játékok bevétele az előző negyedévek lemaradása után 2021 harmadik negyedévében több mint 10 százalékkal megdöntötte negyedéves bevételi rekordját.

 

A 25, kereskedelmi kaszinóval rendelkező államból tízben negyedéves bevételi rekordok születtek, köztük 2019-ben a négy legnagyobb bevételt hozó kereskedelmi szerencsejáték-államban: Nevadában, New Jersey-ben, New York-ban és Pennsylvaniában.

 

Las Vegas kaszinó főutcáján, a Stripen is történelmi csúcsot ért el a tiszta játékbevétel: 2,06 milliárd dollárt. A rekordot részben a turizmus folyamatos visszatérése okozta. 2021 harmadik negyedévében 9,2 millióan keresték fel Las Vegast, ami közel 10 százalékos növekedés 2021 második negyedévéhez képest, és a legmagasabb negyedéves látogatottság a COVID-19 járvány óta.

 

Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) jelentése szerint a kereskedelmi kaszinók júliustól szeptemberig minden idők legjobb negyedévét tapasztalhatták meg. A kereskedelmi szerencsejáték szektorral rendelkező 31 államban plusz DC-ben a tiszta játékbevétel összesen 13,89 milliárd dollár volt. Ez 53,8 százalékos javulás a tavalyi harmadik negyedévhez képest, és 24,7 százalékkal jobb, mint 2019 ugyanezen három hónapjában.

 

2021 harmadik negyedéve a legális kereskedelmi szerencsejáték történetének legjobb három hónapja volt az Egyesült Államokban. A tiszta játékbevétel meghaladta a korábbi, 13,6 milliárd dolláros csúcsát, amely egyébként nem régen, az idei év második negyedévében történt.

 

Az AGA szerint 2021 minden idők legjobb éve lesz az amerikai kaszinók számára. Három negyedév után a teljes nyereség 38,67 milliárd dollár, ami már jobb, mint a 2020-as évi teljes éves 30 milliárd dolláros hozam. Az AGA előrejelzése szerint 2021 könnyen elhomályosítja az iparág tiszta játékbevétel tekintetében rekordnak számító, 2019-es évét (43,65 milliárd dollárt).