Rekordok és példa nélküli események éve volt az idei a Kentucky Derby-n

2019-05-08
A verseny történetében eddig még sosem volt rá példa, hogy a versenybíróság döntött a valódi győztes kilétét illetően, a fogadási volumen pedig sosem látott méreteket öltött az idén.

 

Rekorddöntő fogadási volumen

 

A Kentucky Derby hétvégéjének szombati 14 futamára összesen 250,9 millió dollár értékben adtak le tippeket a játékosok. A főfutamra, tehát magára a Kentucky Derbyre 165,5 millió dollárnyi tét érkezett. Ezzel az idei forgalom túlszárnyalta a tavaly felállított rekordot – a múlt évben a versenynap teljes forgalma 225,7 millió dollár, a Derby-é 149,9 millió dollár volt. Ezekben az adatokban minden forgalom benne van, tehát a Louisville-i pályán, a más versenypályákon és létesítményekben, illetve az online applikációkon leadott tétek is. Az idei volt az első olyan év, hogy a Derby-re Japánban is hivatalosan lehetett fogadni, innen 4,1 millió dollár forgalom érkezett.

 

A pénteki versenynap is rekorddöntő volt a fogadások tekintetében: az egy évvel korábbi 55,8 millió dollár után idén 60,2 millió dollárt tettek meg a játékosok. Ennek közel harmada a pénteki főfutamra, a hároméves kancák nagy megmérettetésére, a Kentucky Oaks-ra érkezett. Erre a futamra idén 10 százalékkal több fogadás érkezett (19,4 millió dollár) mint tavaly, így ez is rekordot döntött.

 

A derby-t felvezető egyhetes rendezvénysorozat összesen 343 millió dollárnyi fogadási forgalmat generált, mely 10 százalékkal magasabb az eddigi rekordot jelentő tavalyi évinél (311,2 millió dollár).

 

Az egyetlen szám, ami csökkent, az a nézőszám volt – nagyrészt valószínűleg a rossz időnek köszönhetően. Az öt nap alatt összesen 360.237 ember látogatott ki a pályára, ami négy százalékkal kevesebb, mint tavaly. Az Oaks nézettsége 7 százalékkal volt kevesebb (105.719) mint tavaly, és a Derby esős napjára is négy százalékkal kevesebb látogató érkezett (150.729) mint egy évvel korábban.

 

A forgalmi adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az otthon maradottak is találtak módot a fogadásra. A Churchill Downs 30 államban elérhető hivatalos online fogadási portálja, a TwinSpires 48,4 millió dollár forgalmat bonyolított, ami 20 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Derbyre ezen a csatornán 30,2 millió dollárnyi fogadást tettek meg, ez 23 százalékos emelkedést jelent.

 

Történelmi fordulat

 

Egyéb szempontból is történelmi pillanatnak lehettek tanúi a verseny nézői: 22 perces tanakodás után a győztesként befutó Maximum Security-t megfosztották koronájától, mivel a verseny utolsó kanyarjában, az ívről kisodródva akadályozott egy lovat, mely láncreakciót indított el, és több ló is akadályozásra került. Végül a másodikként befutó, 65-1 odds-szal induló Country House lett a derby győztese, aki így a verseny történelmének második legjobban fizető bajnoka lett.

 

A döntéssel persze sokan nem értettek egyet – köztük Donald Trump, az USA elnöke se, aki Twitter üzenetében azt írta, hogy a döntés „nem volt jó”. “Kemény és zűrzavaros futam volt vizes, sáros pályán, valójában, fantasztikus volt nézni. Csak a mai, politikailag korrekt világban fordulhat elő ilyen fordulat. Hogy NEM a legjobb ló nyeri a Kentucky Derby-t – közelről sem!”

 

  

Maximum Security tulajdonosa, Gary West azt mondta az NBC Today Show-jában, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen.

“Tudom, hogy nagyon-nagyon nehéz volt a döntés a stewardok számára, és örülök, hogy nem én voltam a helyükben.” – nyilatkozta a későbbi bajnok, Country House trénere, Bill Mott.

 

Drámai fordulatok a játékosok között

 

A döntés persze borzasztó volt azoknak a fogadónak a számára is, akik összesen 10 millió dollárral támogatták a 9-2 odds-szal induló favoritot, Maximum Security-t.

A TwinSpires szóvivője, DeRosa elmondta a CNN-nek, hogy egyik fogadójuk azt gondolhatta, hogy 8000 dolláros tétjével 44 ezer dollárt nyert, miután Maximum Security átfutott a célvonalon…

Persze ellenpéldák is vannak, ha nem is sok, hiszen Country House-ra csak összesen 918 ezer dollárnyi tét érkezett. Egy szerencsés fogadó például végül 165.500 dollárt tehetett zsebre 2.500 dolláros tétjével. 

 

 

Egy 72 éves, újonc fogadó is örülhetett Country House váratlan sikerének: Elizabeth Gallagher nem egy nagy szerencsejátékos. Valójában még sportkedvelőnek sem mondható. A 72 éves nyugdíjas azonban valahogy aztán mégis a Westgate Las Vegas SuperBook fogadóirodában találta magát, és ha már ott volt, elhatározta, hogy ő is megtesz egy tétet ugyanúgy, mint mindenki más. Lánya 10 dollárt tett fel Maximum Security-ra, ő pedig szintén 10-et a 65-1-es szorzóval induló Country House-ra. 

És hogy miért pont őrá?

“Mert tetszett a neve” nyilatkozta később az asszony. “És a nyereményszorzója.”

Mikor Maximum Security áthaladt a célon, Gallagher gratulált a lányának. Percekkel később, mikor Maximum Security-t diszkvalifikálták, és Country House-t nevezték meg győztesnek, ő volt az, akinek rengeteg ember gratulált a fogadóirodában.

“Nem gondoltam, hogy megváltoztatják a végeredményt.” – nyilatkozta Gallagher. “Nem szoktam nyerni. A lányom szokott nyerni, úgyhogy nem is tudtam elhinni, mikor módosították az eredményt.”

Az asszony végül 650 dollárt nyert a 10 dolláros téttel. 

 

Az a fogadó, aki a The Mirage-ban tette meg a tétjét, még jobban örülhetett a fordulatnak, ő ugyanis a 8 dolláros tétjével 78 ezer dollárt kaszált. A játékos két ugyanolyan 4 dolláros superfecta szelvényt adott le, mely az adók levonása után egyenként 39.065 dollárt fizetett. A superfecta lényege, hogy a fogadónak sorrendhelyesen el kell találnia az első négy befutót. A nyertes superfecta a 20-13-8-5 volt (Country House No. 20, Code of Honor No. 13, Tacitus No. 8 és Improbable No. 5).

“Ez egy csoda volt” – jelentette ki a The Mirage fogadóiroda műszakvezetője, Scott Shelton. „Egész biztos, szent volt előző életében – égő épületekből mentett ki babákat, vagy valami ilyesmi. Nem tudok róla, hogy ebben az országban bárki más nyert volna így 4 dollárból.”

Elmondása szerint a játékos rendszeres vendég a The Mirage-ba, az édesanyjával nézte a futamot, és elképedt, mikor rájött, hogy megnyerte a superfectát – ráadásul kétszer. „Lényegében sokkos állapotba került.” – nyilatkozta Shelton.

 

Sok kaszinóhoz hasonlóan a The Mirage is tele volt a Derby napján, de Shelton elmondása szerint nagy lett a csend, mikor megszületett a döntés Maximum Security diszkvalifikálásáról. „Sok arc megnyúlt. Sokan fogadtak a 7-esre (Maximum Security).” A számítások szerint a játékosok úgy 42 millió dollárnyi nyereménytől estek el a döntés miatt, és ebben a számban nincsenek benne az egzotikus fogadások, tehát még magasabb is lehet.

 

A Churchill Downs-i pályán fogadók között is akadtak filmszerű történetek – egy frusztrált játékos, Rick Both sietve hagyta el a helyszínt szombat este, miután nem nyert semmit. Az értékesítési vezetőként dolgozó férfi már felhajtott az autópályára, mikor az egyik barátja felhívta, hogy jó lenne, ha visszafordulna.

Kiderült, hogy percekkel azután, hogy Broth elhagyta a versenypályát, a versenybíróság úgy döntött, hogy Maximum Security-t megfosztják első helyétől, és a másodikként célba ért Country House-t nyilvánították győztesnek. 

Broth számára ez azt jelentette, hogy nem kell üres zsebbel hazamennie Atlantába: nemcsak, hogy 47 ezer dollárt nyert Country House-zal, de 100.000 dollárt is zsebre tehetett a Kentucky Derby Betting Champhionship elnevezésű nagytétes handicap verseny győzteseként!

“A valaha volt legnagyobb lúzerből egy fantasztikus történet részesévé váltam.” nyilatkozta Broth. 

 
Címkék: fogadás, lóverseny,