Rekordok éjszakája: Ismét Wise Dan az Év Lova Amerikában

2014-01-20
Szombat este tartották a Gulfstream Parkban a tekintélyes Eclipse Awards díjkiosztóját, ahol Wise Dan zsinórban másodszor nyerte meg a fő kategóriát, és kapta meg az Év Lova címet.

 

A kétszeres Breeders’ Cup Mile bajnok emellett még két másik kategóriában, a Legjobb Turf Versenyló, és a Legjobb Idősebb Versenyló kategóriában is duplázott, amire még nem volt példa az Eclipse Awards történetében 1971 óta, mióta bevezették az új szavazási rendszert. 

Azzal, hogy az Év Lova cím kategóriában duplázott, Wise Dan olyan lovak mellé került, mint Secretariat (1972-72), Forego (1974-76), Affirmed (1978-79), Cigar (1995-96) és Curlin (2007-08).

 

Wise Dan, Charles LoPresti tanítványa, a tavalyi szezonban hét futamban állt startgépbe, és hatszor nyert, ezek közül három Group 1 minősítésű verseny volt. Hét hónap alatt öt különböző versenypályán is bizonyított Kentucky-ban, New Yorkban, Kanadában és Kaliforniában. 2013-ban több, mint 2,75 millió dollárt keresett tulajdonosainak és trénerének. Nem csoda tehát, hogy a 247 szavazatból 208-at begyűjtött, a második helyezett Mucho Macho Mannek csak 21-et hagyva. 

 

Wise Dan sikere mellett egy másik rekord is született szombat eset: Todd Pletcher tíz éven belül hatodszor kapta meg az Év Legjobb Trénere díjat! Az ő győzelmét elsöprőnek mondhatjuk, hiszen a 248 szavazatból 183-at gyűjtött be, miután az általa trenírozott lovak tavaly 25,2 millió dollárt nyertek, több, mint 10 millióval többet, mint bármelyik más tréneréi. Pletcher lovai 73 stakes, 48 Group és 13 Group 1 futamban győzedelmeskedtek, minden kategóriában többször, mint a többi tréneréi.

 

Az Eclipse Awards 2013 díjazottjai:

Az Év Lova: Wise Dan

A legjobb 2 éves mén: Shared Belief

A legjobb 2 éves kanca: She's a Tiger

A legjobb 3 éves mén: Will Take Charge

A legjobb 3 éves kanca: Beholder

A legjobb idősebb mén: Wise Dan

A legjobb idősebb kanca: Royal Delta

Legjobb sprinter mén: Points Offthebench

Legjobb sprinter kanca: Groupie Doll

Legjobb turf mén: Wise Dan

Legjobb turf kanca: Dank

Legjobb akadályversenyző: Divine Fortune

Legjobb tréner: Todd Pletcher

Legjobb tulajdonos: Ken and Sarah Ramsey

Legjobb tenyésztő: Ken and Sarah Ramsey

Legjobb zsoké: Javier Castellano

Legjobb utánpótlás zsoké: Victor Carrasco

 
Címkék: lóverseny,