Rekordközeli főnyeremény várja gazdáját az EuroJackpot lottón

2013-07-18
Most, hogy elvitték az Euromillions lottó jackpotját, a hétvégén érdemesebb a másik összeurópai lottóval, az Eurojackpottal próbálkozni, melynek főnyereménye most éppen rekordközeli magasságban jár.

 

Az EuroJackpot lottó ötlete 2011 novemberében született meg Amszterdamban, mikor hat európai ország lottótársaságának képviselője megegyezett egy olyan új játék indításáról, mely az EuroMillilons sikeres példáját követi.  Pár hónappal később, 2012. március 23-án már meg is tartották az új játék első sorsolását Helsinkiben.

 

Egyre több helyről kezdtek érdeklődni az új játék iránt, így a kezdeti 6 tagország hamarosan 14-re bővült, jelenleg  Dánia,  Észtország, Finnország,  Hollandia, Horvátország, Izland, Lettország, Litvánia, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svédország és Szlovénia játékosai vehetnek hagyományos lottózóikban ilyen szelvényeket. Természetesen más országok játékosai részt vehetnek a játékban, azonban ők a helyi lottózókban nem, csak online közvetítők segítségével vehetik meg a szelvényeiket.

 

A bővülésnek köszönhetően természetesen a jackpotok is egyre növekszenek, így ma már mondhatjuk, hogy az új játék méltó versenytársa lehet a nagy testvérnek, az Euromillions lottónak.

 

Az EuroJackpot ugyan Amszterdamban született, a heti egyszeri sorsolások Helsinkiben zajlanak, péntek esténként. Élő tévéközvetítés nincs, azonban a sorsolás nyilvános, tehát ha valaki éppen Finnországban jár, nyugodtan betérhet, és megnézheti. A finn YLE TV1 egyébként egy későbbi időpontban leadja a sorsolás felvételét.

 

Az első telitalálatos szelvényre egyébként hét hetet kellett várni, az első jackpotot egy német játékos nyerte meg a 15, 21, 38, 39, 47 + 1, 5 számokkal 2012. május 11-én. 19,5 millió eurót, azaz 5,7 milliárd forintot tehetett zsebre.

 

Egy pár hónappal később, 2012 augusztusában ismét egy német játékos örülhetett a főnyereménynek, ráadásul úgy, hogy nem is találta el az összes számot! Annak ellenére, hogy a két plusz számból csak az egyiket találta el, a szerencsés játékosé lett a 27 millió eurós jackpot! Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy 2013 januárjában bevezették  az úgynevezett „rolldown” szabályt, ami szerint csak maximum 12 hétig halmozódhat a főnyeremény. Ha a 13. húzás alkalmával sincs telitalálatos, akkor a főnyeremény lejjebb gördül az egyel alacsonyabb nyerőosztályba, tehát az 5+1-es találattal is el lehet vinni.

 

Érdekes módon az eddigi legnagyobb EuroJackpot nyeremény is egy német játékosé lett – ő 2013. április 12-én 46 millió eurónak örülhetett. Most pénteken is közel ekkora összeg, 41 millió euró, azaz közel 12 milliárd forint várja gazdáját.  

 

Mivel a magyar lottótársaság (Szerencsejáték Zrt.) még nem társult az Eurojackpot szervezőihez, így Magyarországon nem tudjuk a megszokott módon, egy lottózóba betérve megtenni számainkat. A nyugati és déli határszélen élőknek viszonylag könnyű dolga van, csak "átruccannak" a határon, és a már ikszelhetnek is a megszokott módon. Akinek erre nincs módja, ellátogathat veheti valamelyik nemzetközi online lottózó (mint például a PlayHugeLottos vagy a TheLotter)  oldalára, ahol - igaz kicsit magasabb áron - de a világ szinte összes lottójára lehet fogadni az ausztrál lottótól kezdve az USA összes állami lottójáig.