Rekordáron kelt el a világ legjobb versenylovának féltestvére

2012-04-12
Az Év Ausztrál Lova díjazott, karrierje mind a 19 versenyén veretlen csodakanca, Black Caviar féltestvére 2.680.052,54 dollárért (608 millió forintért) talált új gazdára szerdán az Inglis Easter Yearling árverésen Sydney-ben. Ennél több pénzt még egyetlen egyévesért sem adtak Ausztráliában.

 

A Redoute’s Choice és Helsinge párosításából származó kancát a BC3 Thoroughbreds vezetője, Bill Vlahos vette meg, aki egy „darabka történelem”-nek nevezte az eseményt.

A licit 1.031.124,68 dollárról indult, és villámgyorsan elérte a 1.546.832,74 dollárt. Egy ideig Black Caviar trénere, Peter Moody is a licitálók között volt, ő azonban 2.064.107,08 dollárnál kilépett. 

Az utolsó két licitáló Vlahos és egy japán tréner, Toshiaki Shirai volt, aki a Katsumi Yoshida (Shadai Farm) képviseletében vett részt az árverésen.

Végül két perc, és 13 licit után új fejezet nyílt Black Caviar családjának történetében.

„2,5 millió dollárnál egy kicsit elbizonytalanodtam.” – mondta Vlahos a The Australian-nak. „De úgy gondoljuk, hogy pontosan annyit ér, mint amennyit fizettünk érte, és reméljük, hogy a versenykarrierje végén még ennél is többet fog érni.

 

A fiatal kanca Ausztráliába, Connewarre-be kerül, Danny O’Brien tréner kezei közé, aki elmondta, hogy a saját ütemében fogják fejleszteni a kis fruskát, és elképzelhető, hogy kétévesként még nem fog kitűnni.

„Mindenki, aki megnézte, nagyon pozitív véleménnyel volt róla, és nem hibázhatunk vele” mondta O’Brien az AAP Racing-nek. „Nem várom, hogy már a kétévesek között nyüzsögjön és remekeljen. Black Caviar maga, azt hiszem, csak hatszor vagy hétszer  futott négyéves kora előtt, és természetesen semmit sem fogunk elkapkodni.”

 

Fotó: Peter Rae

 

A gyönyörű kis kanca a nem  versenyző Helsinge negyedik csikója. Black Caviar mellett Helsinge-től származik még a Group 2 győztes All Too Hard-is, aki karrierje eddigi három versenyén veretlen.

„Beszéltem a tenyésztővel, Rick Jamieson-nal, és szerinte nem lesz már ennek a kancának több eladásra kínált utódja.” – mondta O’Brien. „Black Caviar-t nem fogjuk tudni megvenni , és bizonyára nem tudjuk megvenni All Too Hard-ot sem, tehát ez volt az utolsó lehetőségünk.

„A lóversenyzésben semmire sincs garancia, de a legrosszabb esetben is lesz egy igazán csodálatos tenyészkancánk, aki Black Caviar féltestvére. Bármilyen csikói is lesznek, jól fogják fogadni az árveréseken. Még ha nem is fog versenyezni, akkor is nagyon nagy pénzekért fognak elkelni a csikói.

Azonban nagyon nagy esélye van arra, hogy hihetetlenül jó versenyló lesz. Az anyja még  egyetlen lassú csikót sem szült eddig, az apja pedig Redoute’s Choice.”

 

A tenyésztő, Rick Jamieson hónapokig gondolkozott, hogy eladja-e a kancát, aztán végül vegyes érzelmekkel úgy döntött, hogy megválik tőle.

Jamieson Black Caviar-t annak idején 210.000, Moshe-t 75.000, All Too Hard-ot pedig 1,025 millió dollárért adta el. 

„Százszor gondoltam meg magam, hogy eladjam-e, vagy sem.” – mondta Jamieson. „Ez egyértelműen az egyetlen kanca, akit eladunk ettől az anyától. A többit megtartjuk. Nem akarok többször keresztülmenni ezen. Még mindig remegek. Fél évig nyűglődtem rajta (hogy eladja-e vagy sem), és sok tekintetben ez egy szomorú nap számomra. 

„Csodálatos történetet láthatunk kibontakozni. Azt gondolom, tényleg egy dinasztia megszületésének vagyunk tanúi. Nagyon különleges kanca lehet belőle.”

 

Vlahos, az új tulajdonos egyébként tulajdonostársakat keres – azt még nem tudni, hogy hány százalékban – úgyhogy, ha valaki gondolja, még beszállhat a jövő csodakancájának tulajdonosi körébe ;)

 
Címkék: lóverseny,