Rekord magasságban a dán online szerencsejáték piac

2015-03-13
A dán online szerencsejáték piac – mely alapján a magyar szabályozás is készült, legalábbis ameddig honatyáink ki nem találták a „megbízhatóság” fogalmát – két év alatt 40 százalékos növekedést ért el.

 

A dán online szerencsejáték piacot 2012. január 1-én liberalizálták, azelőtt az állami lottótársaság rendelkezett monopóliummal. A szolgáltatók jelenleg az engedélyek két típusáért folyamodhatnak: sport- és egyéb eseményekre való fogadásra (kivéve a lóversenyt) érvényes, illetve pókerre és kaszinójátékokra érvényes liszenszért. A lottójátékok, lóversenyfogadás, bingó és kenó online és offline monopóliumát továbbra is a Danske Spil állami szerencsejáték szervező élvezi. Az 5 évre érvényes engedéllyel rendelkező szolgáltatóknak a tiszta játékbevétel 20 százalékát kell játékadó jogcímen befizetniük a dán államkasszába. A liszensz éves díja bevételtől függően 50.000 - 1.500.000 dán korona. Jelenleg 29 szolgáltató rendelkezik online kaszinó-, 15 pedig online sportfogadási liszensszel. 

 

Látható tehát, hogy - ha menet közben nem csúszott volna félre valami a magyar jogalkotó fejében - a magyar online szerencsejáték piac hasonló lehetett volna az 5,6 millió lakosú Dániáéhoz. Nálunk, sajnos, már tudjuk, hogy hogyan alakult a helyzet, de nézzük, hogy hogy hogyan is boldogulnak a dánok:

 

A Danske Spil három évvel ezelőtt ugyan elveszítette monopoljogát, de ennek ellenére továbbra is piacvezetőnek számít, bár hozzá kell tenni, hogy 2014-ben 5,8 százalékos profitveszteséget volt kénytelen elkönyvelni. 

 

Az online szerencsejáték szolgáltatók a tavalyi évben összesen 2,85 milliárd dán korona (382 millió euró) tiszta játékbevételt értek el. Ehhez a sportfogadás 1,78 milliárd koronával járult hozzá, ami 29 százalékos növekedést jelent a 2013-as évhez képest. A kitűnő eredményt elősegítette a 2014-es labdarúgó világbajnokság is, mely 760 millió dán korona bevételt hozott a szolgáltatóknak. Az online kaszinók ehhez képest viszonylag csekély mértékben, 5 százalékkal növekedtek, összességében 1,25 milliárd korona bevételt értek el; a póker szektor azonban 13 százalékkal zsugorodott, csupán 170 millió korona bevételt könyvelhettek el a szolgáltatók. 

 

A helyzet nem ennyire rózsás az országban üzemelő hét földi kaszinó számára, melyek bevétele 3 százalékkal, 325 millió dán koronára csökkent. Az országszerte megtalálható kis játéktermekben és éttermekben üzemelő 25.500 nyerőgép 375 millió korona bevételt termelt, ami 5 százalékos csökkenést jelent az előző évhez viszonyítva. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a földi szerencsejáték szolgáltatók jelentősen több adót kénytelenek fizetni, mint online társaik (erre a megoldásra egyébként az EU legfelsőbb bírósága is rábólintott tavaly szeptemberben).

 

A dán online szerencsejáték piac az utóbbi két évben 40 százalékkal növekedett. A mindenfajta szerencsejátékból származó összbevétel a tavalyi évben 7,75 milliárd dán korona volt, mely 3 százalékos növekedés a 2013-as eredményhez képest. A dán felnőttek tavaly fejenként 1.750 koronát költöttek szerencsejátékokra, ami szintén 3 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva.

 
Hát, így is lehet....