Razzia a ciprusi fogadóirodákban

2012-07-24
A ciprusi rendőrség több fogadóirodában is razziát tartott pénteken, hogy érvényt szerezzen a nemrég elfogadott új szerencsejáték törvénynek, mely a sportfogadáson kívül az online szerencsejáték minden más formáját megtiltotta.

 

19 személyt - üzletvezetőket és ügyfeleket  – vádoltak meg az új törvény megsértésével, akik, ha valóban bűnösnek találja őket a bíróság, akár öt éves börtönbüntetésre és/vagy 300 ezer eurós büntetésre is számíthatnak. Az új törvény értelmében illegális az online kaszinó vagy pókerterem elérésére szolgáló berendezés birtoklása és/vagy üzemeltetése;  és tilos az illegális szerencsejátéknak minősülő online póker, kaszinó és fogadási tőzsde reklámozása.

 

A helyi sajtójelentések szerint a rendőrség 17 számítógépet, 2.200 eurónyi készpénzt és szerencsejáték tikettet foglalt le hét fogadóirodából. A rendőrség megerősítette, hogy további razziákra lehet számítani, hiszen az országban összesen körülbelül ezer fogadóiroda működik, ahol a az ügyfelek készpénzes befizetés után a kihelyezett terminálokon játszhatnak illetve adhatnak le fogadásokat.

Egy online szerencsejáték irodalánc, az AA Crown Bet Ltd, ami angliai, ír és máltai székhelyű szerencsejáték szolgáltatók megbízásából működtetett szerencsejáték irodákat cipruson, a múlt héten azt nyilatkozta a Cyprus Mail-nek, hogy jogi lépéseket fontolgat amiatt, hogy az új jogszabály értelmében be kellett zárnia 16 üzletét.

 

Yiannos Georgiades , a  Georgiades & Mylonas  jogásza szerint az új jogszabály sérti az EU szolgáltatások szabad áramlására vonatkozó elvét. Ugyan Georgiades elismerte, hogy hasonló korlátozásokat a játékosok védelme érdekében elfogadhatónak tart az Európai Bíróság, azonban véleménye szerint a Cipruson bevezetett új jogszabály nem felel meg az arányosság és a diszkrimináció mentesség elvének, mivel a görög OPAP számára továbbra is engedélyezi a szerencsejátékok szolgáltatását a két ország közt meglévő kétoldalú szerződés keretében.

Mielőtt a vitatott korlátozás életbe lépett volna, a rendőrségnek kellett megvédenie a cipruson üzemelő 168 OPAP irodát, miután 9 boltot felfegyverzett bandák támadtak meg, akiket a feltételezések szerint a többi felháborodott szerencsejáték szolgáltató bérelt fel.

Georgides arra is rámutatott, hogy az 1000 nem OPAP tulajdonú online szerencsejáték és nyerőgép terem mindegyikében 5-10 munkavállalót alkalmaznak, tehát a tilalom következtében 5-10 ezer ember lesz munkanélküli.

 

A Betfair, mely a póker és kaszinójátékok mellett fogadási tőzsde szolgáltatással is jelen volt Cipruson, szintén jogi lépéseket tervez a tilalom ellen. A vállalat szerint a jogszabály „komoly hézagokat” tartalmaz és „nincs összhangban” az EU joggal. 

A sportfogadás rendkívül népszerű Cipruson, de a póker és a kaszinó is körülbelül a Betfair ciprusi bevételeinek felét tette ki együttesen, ami jóval felette van a máshol szokásos 22 százalék körüli értéknek.