Raphael Santi győzelmét hozta a Batthyány-Hunyadi Díj

2013-05-07
2013 májusának első versenynapja Bakos Gábor tündöklését hozta.

 

A fiatal zsoké kétszer mehetett fotózásra vasárnap. Előbb az I. kategóriás Gróf Batthyány Elemér Emlékversenyben ünnepelhetett, miután könnyed sikert aratott Choir Solo nyergében, majd a főfutamban Raphael Santi-val is ő volt a legjobb.

 

Az Írországból importált telivér egyszerűen ellenállhatatlan volt a Batthyányi finisében, így némi meglepetést okozva magabiztosan nyerte a kiemelt versenyt. A bombaerős mezőnyben, starthoz állt a közép-európai klasszis, a cseh színeket képviselő Pegas (Jaroslav Línek), de a sárga herélt „csak” a harmadik helyen végzett, mivel az utolsó métereken a tavaly remek évet záró Seperate Opinion Kerekes Károllyal a nyergében „letakarta” a négyévest.

 

 

Bakos Gábor mellett Pető Sándor és dr. Ecsedi Leticia lehetett a legboldogabb a hétvégén. Előbbi trenírozza, míg utóbbi tulajdonosa a telivéreknek.

 

Raphael Santi 2009 márciusában született. Apja Excellent Art, aki a Royal Ascot-on Group 1-es futamot nyert. Santi kétévesen a világhírű tréner Aidan O’Brien istállójában állt. Csikóként ötször futott, öt különböző ír versenypályán, de nyernie egyszer sem sikerült.

 

Ezek után került hazánkba, ahol főszerepet játszott a derby évjárat több kiemelt versenyében is. Harmadik lett a 90. Magyar Derbyben (Gd3, 2400m), majd másodikként végzett a Magyar St.Leger-ben (Listed, 2800m). Idősebb lovak közt is megállta a helyét, hisz győzött a Dióspusztai Díjban (I. Kat., 2200m) és Elit kategóriás Kisbér Díjban (2000m), míg helyezett lett a Szent István Díjban (Listed, 2200m) valamint a Lovaregyleti Díjban (Listed, 2800m).