Pro és kontra a Befutó című lóversenyes sorozat leállításáról

Három lovat is el kellett már altatni a forgatások alatt szerzett sérülés miatt, így leállították az HBO lóversenyes sorozatának a Befutónak (eredeti címe: Luck) a forgatását.

 

A film, aminek első és egyetlen évadának utolsó része március 25-én kerül bemutatásra, rámutat a verseny- és szórakoztató ipar közt tátongó szakadékra.

 

A versenypályán a ló az életét teszi kockára azért, hogy a szerencsejátékosok feltehessenek pár dollárt helyre, tétre vagy befutóra – az ipar és a rajongók az üzlet részeként elfogadják, hogy ez mind a lóra, mint a zsokéra nézve veszélyes.

 

A moziban és tévében, ahol a képernyőn ünnepélyesen kijelentik, hogy „egyetlen állatnak sem esett bántódása” a forgatás során, a fogyasztók csekély toleranciát mutatnak az állatok sérüléseivel kapcsolatban.

 

„Manapság több ember tart állatot, mint azelőtt valaha. Több ember fér hozzá az állatokkal kapcsolatos információkhoz … és többet törődnek velük.” mondta Karen Rosas,  az Amerikai Állatvédő Szövetség televíziós és filmes részlegének elnökhelyettese. Ez a testület évente több, mint 2000 produkciónál felügyeli az állatok biztonságát.

 

„Az elmúlt öt évben, a Befutón kívül egyetlen más esetben pusztult csak el ló, 2007-ben, a „3:10 to Yuma” (Börtönvonat Yuma-ba) című film forgatása során.” – mondta Rosas. Három ló elvesztése egyetlen projekten belül, az „példa nélküli” – tette hozzá.

 

A lóverseny világa éles kontrasztot mutat ezzel, mind a halálozások mértékében, mind az azzal kapcsolatos reakcióban.

 

Tavaly két ló pusztult el a Britain's Grand National akadályugratás versenyen, egy évvel előtte négy – ennek ellenére idén is megrendezésre kerül, csakúgy, mint 1830 óta minden évben. A 2008-as Kentucky Derby-n egy elbűvölő kancát, Eight Belles-t kellett elaltatni.

 

Múlt héten 5 ló pusztult el az Egyesült Királyságban a Cheltenham Festival első két napján.  Az eset nagy felháborodást váltott ki, de a nagy presztízsű versenyen korábban is történtek hasonló balesetek, és a verseny megtartását egy ló pusztulása sem kérdőjelezte meg. 

 

Dr. Rick Arthur, a Kaliforniai Lóverseny Bizottság orvosi igazgatója szerint az amerikai lóversenyeken 500 futamból egyen történik halálos baleset. 

A Befutó forgatása során körülbelül 2500 versenyjelenetet vettek fel, ezek többségében lassú futam volt, nem pedig egy mindent-bele verseny – mondta Arthur.

Két telivért a versenyjelenetek forgatása során szenvedett törés miatt kellett elaltatni. A harmadikat egy fejsérülést követően, melyet akkor szerzett, mikor az istállóba való visszavezetés közben felágaskodott és hátrazuhant. Egy szakértő szerint az ilyen jellegű balesetek nem ritkák a törékeny, érzékeny idegrendszerű állatoknál, melyek súlya 540 kiló körül van.

 

A halálesetek nagy felzúdulást váltottak ki a közönség körében, pro és kontra érvelnek magával a lóversenyzéssel kapcsolatban.

 

„Úgy általában véve nagy rajongója vagyok mind az HBO-nak, mind David Milch-nek (a sorozat készítője), de ahogy hallom, ez a tragédia elkerülhető lett volna. Az állatok nem kellékek.” – írta Sean Vincent színész a Facebook oldalán.

 

A telivér és lóverseny szakértők azt mondják, hogy a halálozással kapcsolatos elfogadó álláspontjuk az állatok megértéséből fakad. 

„Egy versenylovat nem kényszerítesz arra, hogy fusson. Imádnak futni.” mondta Dr. Larry Bramlage, egy országosan elismert, 37 éves tapasztalattal rendelkező lóspecialista állatorvos. „Ha valaki olyan tapasztalattal rendelkezik, mint én, azt látná, hogy azt próbálják bizonyítani, hogy ki fut a legjobban.”

 

Richard Mandella – a Santa Anita Park híres trénere, ahol a Befutó jeleneteit forgatták, azt állítja, hogy az emberek és a versenylovak közt „szerelmi viszony” van. 

De még a kemény munka és a „hihetetlen erőfeszítés” sem tudja megvédeni az állatokat – állítja.

„Mert balesetek történhetnek … mindegy, hogy a prérin, vagy akárhol máshol vannak, megtörténhet.” mondja Mandella. „Keményen játszanak, és versenyszelleműek.”

 

Ami az HBO műsorában történt, véli, valószínűleg csak egy sajnálatos szerencsétlenség sorozat.

A balesetek miatti rossz sajtóval azonban az HBO nem tudott megküzdeni. A PETA állatvédő szervezet egyértelműen a produkciót tette felelőssé a lovak haláláért, miközben az HBO és Rosas is hangsúlyozta, hogy a forgatások során jóval szigorúbb biztonsági előírásokhoz tartották magukat, mint a hivatalos szabályozás. 

 

"A versenyzés önmagában is elég veszélyes. Ebben az esetben a verseny fikciós ábrázolásáról van szó, és mégis pusztulnak a lovak. Ez az, ami kihoz a sodromból" - jelentette ki Kathy Guillermo, a PETA alelnöke a második ló kimúlását követően. 

 

Marc Benkoff, a Colorado Egyetem emeritus professzora, a téma szakértője megoldásként azt vetette fel, hogy a filmes produkciókban a számítógépes animációt kellene segítségül hívni a tragédiák elkerülése érdekében. Mint fogalmazott, a lóversenyzés is egy csomó etikai kérdést vet fel, a verseny filmes ábrázolásánál pedig - amikor ugyanúgy versenylovakat szerepeltetnek - semmivel sem jobb a helyezet.

 

Forrás: Huffingtonpost.com

 
Címkék: lóverseny,