Preakness pedigré

Szombaton Baltimore-ra és a Preakness Stakes-re, a Hármas Korona második ágára összpontosul a lóversenysport figyelme. Több száz mérfölddel távolabb, egy pej csikónak fogalma sincs arról, hogy néhányan már arra várnak, hogy 2015-ben ő is ennek a versenynek a rajtgépébe álljon.

 

A kis csődör napi majd’ 20 órát sütkérezik a kentucky-i napfényben és holdfényben. Mamája mindig a közelében van, hátha egy kis nassolnivalóra vágyik, és itt vannak a barátai is, hogy játszanak vele, ha ahhoz van kedve. Legtöbbször azonban csak kószál és legelészik.

Fogalma sincs arról, hogy a lóverseny világának már igen magasztos elvárásai vannak a jövőjét illetően. Nem tudja ugyanis, hogy szülei ló-előkelőségek.

Bár minden tavasszal több ezer csikó tarkítja Kentucky látképét, ennek a bizonyos csikónak a megszületése címlapokra került. Nem véletlen, hiszen mind az apja, mind az anyja kiérdemelte Az Év Lova díjat versenykarrierje során, és mindketten megcsillogtatták kiválóságukat a Preakness-en.

 

„Taco”-nak - ahogy szeretetteljesen nevezik őt az istállóban - fogalma sincs arról, hogy az apja Észak-Amerika történelmének leggazdagabb versenylovaként vonult vissza, és hogy anyja olyan versenyeken győzött, ahol kancák egyáltalán nem szoktak.

Mi több, mindketten a Preakness Stakes-en hívták fel a lóverseny világának figyelmét arra, hogy nem átlagos, mindennapi versenylovak.

 

Taco

 

A csikó apja, Curlin 2007-ben, a Preakness-en nyerte első Grade 1 minősítésű versenyét. Ezek után senki sem kérdőjelezte meg Curlin természetes adottságait. Karrierje csupán negyedik állomásán, a Kentucky Derby-n harmadikként végzett. Az aznapi győztes, Street Sense az előző évben megnyerte a Breeders’ Cup Juvenile-t, és már champion volt.

Két héttel később, mikor Curlin legyőzte Street Sense-t a Preakness-en, világos volt, hogy nem szándékozik elpazarolni a tehetségét. Még hat Group 1-es versenyt nyert, köztük a Breeders’ Cup Classic-ot és a Dubai World Cup-ot. Karrierje során kétszer nyerte el az Év Lova díjat, és 10.501.800 dollárt keresett tulajdonosának.

 

Mindössze két évvel később, Taco anyja, Rachel Alexandra, alaposan felbolygatta a lóversenyvilágot, mikor 85 év után ő lett az első kanca, aki győzni tudott a Preakness-en.

Mielőtt megnyerte a baltimore-i futamot, Rachel Alexandra a Kentucky Oaks-on lopta el a show-t azzal, hogy megalázó, 20 és egynegyed testhosszat vert rá a mezőnyre. Sokan úgy vélték, hogy a Derby-t is megnyerte volna, ha nevezik. A győzelem után  magánúton adták el Jess Jackson-nak, annak az embernek, aki annak idején Curlin-nel megnyerte a Preakness-t. Ő pedig benevezte a Hármas Korona második ágára.

A lóversenyzés tele van „mi lenne, hákkal”, de 2009-ben Rachel Alexandra a Preakness megnyerésével minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy nemtől függetlenül ő a legjobb hároméves versenyló. 

Következő futamán Rachel Alexandra ismét lealázta saját nemének mezőnyét, 19 és egynegyed testhosszal nyerte a Mother Goose-t. A mögötte befutó Malibu Prayer, később maga is Grade 1 győztes lett.

Ezután Rachel Alexandra ismét visszatért a  fiúk veréséhez. Megnyerte a Haskell-t a Belmont Stakes győztes Summer Bird előtt, aztán ő lett az első kanca, aki valaha is győzött a Woodward Stakes-en. 2011-ben Havre de Grace is megnyerte a Woodward-ot abban az évben, mikor az Év Lova lett, de továbbra is Rachel Alexandra az egyetlen kanca, aki háromévesen nála idősebb méneket vert meg ezen a versenyen.

Rachel Alexandra összességében nyolcszor futott 2009-ben, és egyetlen ló - legyen az bármilyen korú vagy nemű – sem tudott előtte végezni. A jellegzetes orrcsíkú kanca még a Vogue magazinban is szerepelt abban az évben.

 

Jackson álma volt, hogy ezt a két champion-t pároztassa, és ennek az álomnak Taco az eredménye. Ő az első olyan csikó, akinek az apja és az anyja is megnyerte a Preakness-t. Sajnos Jackson nem érhette meg, hogy lássa a csikó első, bizonytalan lépéseit – 2011-ben, 81 évesen meghalt rákban.

 

Rachel Alexandra és Curlin

 

Halála azonban nem jelentette a Stonestreet Istálló végét, felesége, Barbara Banke folytatja a munkát.

A Kentucky-ban lévő Stonestreet Farm biztonságos kapui mögött tölti napjait Rachel Alexandra és csikója. Egy pár mérfölddel arrébb, a Lane’s End Farm-on Curlin legelészik ifjú fedezőménként.

A Stonestreet farm emberei minden tőlük telhetőt megtesznek - ugyanúgy, mint bármelyik más csikó esetében -, hogy biztonságban felneveljék Rachel Alexandra elsőszülöttjét, és ő egészséges, boldog kiscsikó, mióta 2012. január 22-én meglátta a napvilágot.

„Egyszerűen, amennyire csak lehet, megpróbáljuk normálisan felnevelni, és normális életet biztosítani neki” – mondta a farm vezetője, Gary Megibben. „A srácok szeretnek bemenni hozzá, és megsimogatni, és természetesen mindnyájan fényképezkednek vele, de ezen kívül, egy átlagos napon ugyanúgy kezeljük őt, mint a többi lovat.”

 

A „Taco” csak egy istálló-név, amíg nem adnak neki egy hivatalos, verseny-nevet. A Stonestreet az év elején pályázatot hirdetett a csikó nevére, amire több, mint 6.500 javaslat érkezett. Remélik, hogy a nyáron kihirdethetik a győztest, és bár a beadási határidő már rég lejárt, az emberek továbbra is küldözgetik a javaslataikat.

Sokan megpróbálnak előzetes bejelentkezés nélkül bejutni a farmra, hogy lássák a champion kancát. Ezek után nem meglepő, hogy talán az egyetlen különleges bánásmódként, Rachel és csikója 24 órás biztonsági felügyelet alatt áll.

 

Bár sok kanca és mén eltűnik a publikum szeme elől, mikor vége a versenyzői karrierjüknek, a Stonestreet lehetőséget biztosít a közönségnek arra, hogy találkozhassanak Rachel-lel. Tavaly több „Látogasd meg Rachel” napot is tartottak, mikor bejelentkezés után lehetőségük volt a rajongóknak, hogy elmenjenek a farmra.

„Sok fanatikus rajongója van, ami nagyszerű.” – mondta Megibben. „A sportágnak erre van szüksége. Nagyra becsüljük a rajongókat, és azok az emberek, akik eljöttek nagyon tisztelettudóak voltak. Odamehetnek Rachel-hez, és megsimogathatják, és fotózkodhatnak vele. Sok ember úgy jött, hogy azt gondolták, hogy csak azt fogják látni, ahogy a kifutón bóklászik. Nagyon jól kezelte ezeket a látogatásokat [Rachel].”

Bár mióta csikója van, szünetelnek a „Látogasd meg Rachel”-t napok, a Stonestreet emberei többször rendeznek versenyeket a közösségi hálón, hogy kisebb csoportok meglátogathassák a farmot.

 

Ami Rachel Alexandra-t illeti, ő istállótársa, Hot Dixie Chick legjobb barátja lett, és csendes megelégedettségben töltik napjaikat. Mindkettőnek ebben az évben született csikója Curlin-től. Rachel Alexandra most Bernardini, Hot Dixie Chick pedig Street Cry csikójával vemhes.

„Mikor idekerült, olyan volt, mintha csak tudta volna, hogy így kell tennie.” mesélte Megibben. „Ő és Dixie a két legrendesebb kanca, akikkel valaha is dolgom volt, pedig egész életemet telivérek között töltöttem. Egész álló nap egymás mellett legelésznek. Mr. Jackson azt akarta, hogy haverkodjak vele össze, és Hot Dixie Chick ott volt, és ez volt a legjobb dolog, ami történt velük.”

 

Megibben nem tekinti magától értetődőnek, hogy ilyen különleges kancák közelében lehet.

„Mikor ez a foglalkozásod, arról álmodozol, hogy egy olyan ló közelében lehetsz, akire minden idők legnagyszerűbb kancájaként tekintenek.” – mondja. „Az, hogy megvan a lehetőségem, hogy bármikor vele lehetek, amikor csak akarok, nos, sokszor döntők úgy, hogy vele vagyok. Sokszor reggel még azelőtt kimegyek hozzá, hogy felkelnének a gyerekeim, és sokszor miután lefektetem a gyerekeket, még meglátogatom.”

 

Hogy mit tartogat a jövő Rachel első csikója számra, arról még csak találgathatunk. Elvárni tőle azt, hogy szülei patanyomát kövesse, igazságtalan teher, még akkor is, ha a kis mén szerencsére nincs ennek tudatában. Azonban, ha a sors úgy hozza, és 2015-ben ő is ott lesz a Preakness rajtgépében, nos, biztosak lehetünk benne, hogy a közönség fel fog zúdulni. Jess Jackson pedig, valahol ott fent, mosolyogni fog…

 

Forrás: ESPN.com

 
Címkék: lóverseny,